Ce căuta consilierul pedist în livada Mariei Sarabaş?

Lucrători angajaţi de Ştefan Gorgos s-au băgat demonstrativ într-o livadă străină şi au cules toată roada

Livada de meri a familiei interpretei de muzică populară, Maria Sarabaș, pe care aceasta o deține la Mileștii Mici, Ialoveni, pe o suprafață de 16 ha, a fost culeasă ilegal ziua în amiaza mare, acum aproape doi ani. Prejudiciul adus familiei interpretei ar fi de circa 800.000 de lei. Deși făptașii au fost prinși la fața locului și se cunoaște cine a angajat la cules lucrători din satele din raion, ale cui sunt vehiculele găsite în livadă, ancheta bate pasul pe loc. Artista crede că vinovații vor scăpa basma curată. Pe marginea acestui caz sunt deschise trei dosare penale, două pentru jaf și unul pentru huliganism. Procurorul care investighează cazul nu vrea să vorbească cu presa.

Victoria Popa   

La 27 august 2016, interpreta de muzică populară, Maria Sarabaș, a fost sunată de către un vecin de livadă, Grigore Delendrea, care a anunțat-o că livada de meri pe care o deține interpreta împreună cu fiica sa, teren aflat în localitatea Mileștii Mici, raionul Ialoveni, se culege deja de câteva săptămâni și la fața locului sunt două grupuri de oameni care culeg merele din pomii de la marginea livezii, câteva tractoare și un microbuz.

Ajunse la fața locului, după apelul lui Grigore Delendrea, Diana Cangaș, fiica  Mariei Sarabaș, și interpreta au găsit un tractor cu remorca plină cu mere, circa 5 tone de fructe. La volanul tractorului se afla Denis Panfil, locuitor al s. Răzeni, Ialoveni. Acesta le-a spus femeilor că el nu fură merele și nu face nimic ilegal pentru că este angajat la firma lui Ștefan Perjaru, aceasta fiind porecla lui, iar numele real îi este Gorgos. În livadă mai era și un microbuz de marca Mercedes, înregistrat pe numele lui Serghei Danu, locuitor al or. Ialoveni, la volanul căruia era Eugen Minacov, care a adus lucrători din satele din împrejurimi la culesul merelor. Cele 16 ha de livadă au fost culese timp de vreo două săptămâni, ne-a declarat Maria Sarabaş.

Amenințări la adresa unei artiste cunoscute de toată lumea

Oamenii au fugit care încotro atunci când au înțeles că la fața locului a venit stăpâna livezii. După câteva apeluri făcute de șoferul tractorului, la fața locului a fost chemat Ștefan Gorgos, locuitor al satului Brăila, comuna Băcioi, mun. Chișinău, pe numele căruia este înregistrat tractorul și presupusul patron la care ar fi fost angajați Denis Panfil, Eugen Minacov și oamenii care culegeau livada.

Din cele povestite de Maria Sarabaș, Ștefan Gorgos s-a comportat indecent și obraznic în discuțiile cu ea și fiica sa, zicând că „culege livada legal, legea-i permite”. „Ștefan Gorgos mă amenința, strigând că mă distruge”, ne-a spus Maria Sarabaș. Acesta a dispărut într-o clipă când a aflat că vine poliția, fiind urmat de șoferul microbuzului, Eugen Minacov, și cel al tractorului, Denis Panfil, lăsând mijloacele de transport pe teritoriul livezii de meri.

„Nu am putut merge după ei că am avut frică să nu mâncăm bătaie”, ne-a mărturisit interpreta. Maria Sarabaș ne-a mai povestit că mergea cu fiica sa de două-trei ori pe săptămână la livadă ca să vadă cum stau lucrurile, dar în tot acest timp livada se culegea din mijloc, marginile fiind lăsate la urmă, când a fost sunată de Grigore Delendrea, care are și el o livadă în apropiere.

Potrivit spuselor Mariei Sarabaș, Grigore Delendrea o contacta des și insista ca aceasta să-i cumpere livada. „Mi-a spus că ar trebui să cumpăr fâșiile de livadă la toată lumea din jurul meu ca să nu am probleme, că de altfel voi avea. Tot Delendrea îmi spunea să nu culegem livada pentru că vom avea mai mari cheltuieli decât dacă nu am culege-o”, ne-a mărturisit femeia.

Ani la rând culeg livezi străine

Potrivit ei, oamenii din satele din jur i-au spus că cei prinși în flagrant la culesul merelor și care au organizat furtul se ocupă ani la rând, nepedepsiţi, de culesul livezilor străine, iar lui Ștefan Gorgos i se spune „perjarul”, fiind cunoscut în toate satele din jur, pentru că el culege toate livezile în acest mod, adică prin furt. Menționăm că Ștefan Gorgos este consilier PD la Primăria comunei Băcioi.

Maria Sarabaș ne-a informat că atunci când i-au cules livada, la 27 august 2016, au dat declarații poliției toți cei aflați la fața locului, inclusiv șoferii tractorului și microbuzului, în afară de Ștefan Gorgos, care era de negăsit.

„Furtul s-a comis pe 27 august, dar dosarul penal a fost deschis pe 1 septembrie 2016. Cinci zile au fost destule pentru a ascunde multe probe și pentru a mușamaliza cazul. Ștefan Gorgos nu a avut nicio firmă deschisă”, ne-a spus cunoscuta cântăreaţă.

Prejudiciul adus familiei interpretei ar fi de circa 800.000 de lei. Proprietara precedentă i-a spus că de pe 16 ha de livadă culegea circa 400 de tone de mere. Merele nu erau de calitatea cea mai înaltă, acestea erau duse la producerea sucului. În anul 2016, prețul pentru un kg de mere a fost de 2,20 lei, susţine Maria Sarabaș.

Procurorul refuză să vorbească

Dosarul a fost investigat de Procuratura Ialoveni, apoi retransmis la Procuratura Chișinău, Oficiul Buiucani. Procurorul care investighează cazul, Armen Oganisean, Procuratura sectorului Buiucani, mun. Chișinău, n-a vrut să ne spună la ce etapă este dosarul deschis în legătură cu acest caz. Domnia sa ne-a sugerat să solicităm informații prin serviciul de presă al Procuraturii Municipiului Chișinău.

Avocata Mariei Sarabaș, Natalia Pruteanu, vede o problemă și în faptul că procurorul care a investigat cazul la Procuratura Ialoveni, Vasile Danu, ar putea fi în relații de rudenie cu proprietarul microbuzului care transporta oameni la cules, Serghei Danu. Ștefan Gorgos este finul de cununie al lui Serghei Danu. „Aceștia ar fi verișori drepți pe linia mamei, după informațiile oferite de oamenii din sat. În ședință de judecată la Curtea de Apel am invocat faptul că există posibilitatea că ei  sunt verișori. Procurorul Vasile Danu, care era în ședință, a tăcut”, ne-a comunicat avocata.

L-am întrebat pe consilierul PD în Consiliul comunei Băcioi, mun, Chișinău, Ștefan Gorgos, de ce tractorul care-i aparține și oamenii care spuneau că sunt angajați la el culegeau merele din livada Mariei Sarabaș. „De unde ați luat că culegeau roada? Cine v-a spus?”, mi-a răspuns pe un ton ridicat bărbatul, care a menționat că nu are nicio firmă deschisă.

Ea consideră că acest caz ar fi trebuit să fie investigat de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale pentru că bănuieşte că asemenea acțiune putea fi comisă numai în grup; unele persoane s-au ocupat de organizare, altele – de transport, celelalte – de angajarea muncitorilor, altcineva a pus la dispoziție microbuzul pentru a transporta muncitorii și până la urmă roada a fost vândută undeva.

„Există bănuiala că în comiterea furtului este implicat Ștefan Gorgos”

Pe marginea acestui caz s-a intentat dosar penal în privința furtului în proporții deosebit de mari. Ulterior din acest dosar au fost disjunse alte două cauze – pentru jaf, intentat în privința lui Panfil Denis, șoferul tractorului, și anume, pentru însuşirea a zece saci cu mere, circa 180 kg de mere, dar, în realitate, tractorul avea în remorcă circa 5 tone de mere. Acest dosar a fost transmis în judecată. Acum dosarul se află la Judecătoria Ialoveni. Ședințele anterioare au fost amânate din motiv că nu se prezintă la proces fie inculpatul, fie avocatul acestuia. Dosarul deschis pentru furt bate pasul pe loc, pentru că nu se întreprind acțiuni procesuale. Al doilea e pentru huliganism, și îl vizează pe Ștefan Gorgos. „Problema este în decizia Curții de Apel, o decizie cel puţin eronată, dacă nu ilegală”, susține avocata, iar Maria Sarabaș intenționează să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii.

Natalia Pruteanu ne-a mai informat că, în dosarul intentat pentru furt, Ștefan Gorgos a fost scos de sub urmărire penală, ca ulterior, prin Decizia Curţii de Apel Chişinău, să fie anulată scoaterea lui de sub urmărire penală. „Există bănuiala că în comiterea furtului este implicat Ștefan Gorgos și există probe care ar permite să se concluzioneze că el ar fi vinovat de tot acest incident”, ne-a comunicat Natalia Pruteanu.

Perjaru nu comentează

În prezent, sunt trei dosare deschise în acest caz: pentru jaf la Judecătoria Ialoveni, pe rolul instanței, al doilea, pentru furt, la Procuratura Chișinău, oficiul Buiucani, și un dosar pentru huliganism în privința lui Ștefan Gorgos, la Procuratura Chișinău, oficiul Buiucani.

Maria Sarabas și Diana Cangaș au scris o plângere la Colegiul disciplinar, la Procuratura Generală, să se verifice actele de stare civilă dacă aceștia doi sunt rude.  „E posibil ca Serghei Danu să fie participant la acest furt, pentru că-i aparține microbuzul, atunci cum poate fi examinat corect acest dosar, unde posibilul văr ar trebui să aibă o calitate?”, se întreabă avocata.

L-am întrebat pe consilierul PD în Consiliul comunei Băcioi, mun, Chișinău, Ștefan Gorgos, de ce tractorul care-i aparține și oamenii care spuneau că sunt angajați la el culegeau merele din livada Mariei Sarabaș. „De unde ați luat că culegeau roada? Cine v-a spus?”, mi-a răspuns pe un ton ridicat bărbatul, care a menționat că nu are nicio firmă deschisă. Gorgos nu a vrut să ne răspundă la nicio întrebare. Potrivit unor surse demne de încredere, Ștefan Gorgos, locuitor al satului Brăila, comuna Băcioi, Ialoveni, este unul din cei care a înregistrat la domiciliul său, temporar, circa 30 de oameni, la alegerile locale din 2015.

Șoferul microbuzului, Eugen Minacov, și șoferul tractorului, Denis Panfil, au telefoanele închise. Din spusele surselor, aceștia se află peste hotare.