Ce are PCRM cu Murafa şi Hodorogea

Monumentul lui Simion Murafa, Alexei Mateevici şi Andrei Hodorogea este interzis de comuniştii din Consiliul Municipal Chişinău

Bolşevicii i-au omorât în 1917 pe aceşti eroi (Murafa şi Hodorogea) şi tot comuniştii îi interzic astăzi în Chişinău! Deşi monumentul celor trei mari luptători din parcul catedralei – Alexei Mateevici, Simion Murafa, Andrei Hodorogea – a fost reconstituit, nu poate fi reinstalat, deoarece comuniştii din CMC sunt împotrivă, iar democraţii sunt neputincioşi, chiar dacă demersul are binecuvântarea Mitropoliei Moldovei! Simion Murafa şi Andrei Hodorogea au fost omorâţi de bolşevici la 20 august 1917 (Alexei Mateevici a murit în urma unei contaminări cu tifos exantematic).

Potrivit lui Iulian Rusanovschi, membru al ASCOR, ideea de a reconstitui monumentul celor trei martiri, distrus în 1962, odată cu clopotniţa catedralei, a apărut după ce a citit despre monument în „Basarabia necunoscută” de Iurie Colesnic. „Am fost intrigaţi şi am început investigaţiile la Arhivele Statului din Bucureşti, la Cimitirul de pe strada Armenească din Chişinău, unde au fost înhumaţi cei trei militanţi, la toate instituţiile care ar putea deţine informaţii despre monument”, menţionează Rusanovschi.

Monumentul este aproape finisat

Proiectul a căpătat viaţă după implicarea lui Dumitru Hodorogea, actualmente viceministru al Economiei, un descendent al lui Andrei Hodorogea. „Un mare sprijin ne-a acordat de asemenea cunoscutul profesor Virgiliu Z. Teodorescu, anume datorită acestuia a fost posibil să găsim toate actele în Arhivele Statului din Bucureşti”, precizează tânărul.

Descrierea monumentului: Monumentul reprezenta trei reliefuri încadrate de elemente vegetale: al lui Alexei Mateevici, Simion Murafa şi Andrei Hodorogea. În partea superioară, erau plasate două ramuri – una de stejar şi alta de laur, care încadrau stema României Mari. Baza monumentului avea dimensiunile 4,35/1,92 m. Panoul de piatră avea dimensiunile de 2,75/3,00/0,60 m. Pe piedestal, în faţa basoreliefurilor şi a vulturului, era inscripţia: „Apostolii basarabeni, martiri ai sfintei cauze naţionale”, iar mai jos: „Sculptor Ionescu-Varo, Bucureşti”. O altă inscripţie arăta: „Acest monument s-a ridicat de Societatea Mormintele Eroilor, Comitetul Central, preşedintele IPS Mitropolitul Primat Miron Cristea, în urma iniţiativei unui comitet din Chişinău prezidat de Pan. Halippa şi cu concursul Comitetului regional Chişinău, preşedintele general de divizie S. Popovici şi a generalului de divizie S. Macri”.

 

Cea mai grea misiune a fost identificarea locului în care s-a aflat monumentul. Însă, datorită hărţilor şi fotografiilor pe care le au la dispoziţie, au reuşit în proporţie de 90 la sută să identifice locul lucrării. Schiţa amplasării monumentului îi aparţine arhitectului Gicu Bulat, iar de reconstituire se ocupă arhitectul Eugen Bâzgu.

Nu are avizul CMC

ASCOR a reuşit să obţină avizul Comisiei monumentelor istorice din cadrul Ministerului Culturii şi al Academiei de Ştiinţe. Mai mult, demersul asociaţiei are binecuvântarea Mitropoliei Moldovei! Unica aprobare care le lipseşte – cea mai importantă! – este cea a Consiliului Municipal Chişinău. Din 29 septembrie 2012 până în martie 2013, proiectul a trecut prin comisiile primăriei Chişinău ca, în cele din urmă, să fie exclus de pe ordinea de zi din cauza opoziţiei fracţiunii comuniştilor.

„Aceştia mi-au declarat că nu au nimic împotriva lui Mateevici, însă îi deranjează celelalte două personalităţi, Simion Murafa şi Andrei Hodorogea”, susţine Rusanovschi. Până acum, proiectul a fost respins de pe ordinea de zi de patru ori: în mai, iunie, iulie şi septembrie curent. „Ceea ce m-a jignit a fost lipsa de solidaritate a consilierilor PD şi PLDM. Am fost susţinuţi doar de fracţiunea PL”, a spus indignat Rusanovschi.

Totodată, liderul fracţiunii PLDM din cadrul CMC, Ghenadie Dumanschi, ne-a declarat că grupul pe care îl reprezintă a susţinut proiectul în cadrul Comisiei arhitectură, urbanism şi relaţii funciare. „Vom susţine în continuare acest proiect, însă mai sunt necesare clarificări de ordin arhitectural”, a afirmat Dumanschi.

Hodorogea şi Murafa, duşmanii PCRM

Potrivit şefului cabinetului primarului general, Lilian Carp, reinstalarea monumentului depinde de situaţia din cadrul CMC, în care, pe moment, nu există o majoritate democratică. „Pe 10 octombrie curent, va fi convocată şedinţa liderilor de fracţiuni, în cadrul căreia se vor discuta proiectele înaintate. Proiectele care sunt de altă natură decât cea economică vor putea trece cu majoritate simplă”, a menţionat Carp.

Duminică, 29 septembrie curent, s-au împlinit 90 de ani de la dezvelirea monumentului. Pentru 29 septembrie curent fusese planificată inaugurarea monumentului reconstituit, lucrarea este practic finisată, însă, din cauza situaţiei din Consiliul Municipal, nu s-a putut. Rusanovschi a subliniat că proiectul este apolitic şi a fost realizat din sponsorizări, nu pe bani publici.

Cum au fost omorâţi cei doi eroi

Din ziarul „Cuvânt Moldovenesc”: „Domnul Hodorogea (Andrei Constantin) a avut mai mulţi musafiri care au venit să se mai odihnească de truda de toate zilele şi să mai mănânce poamă. Printre musafiri era şi domnul Murafa. În vreme ce musafirii se plimbau prin vie s-au auzit mai multe buhnituri din puşcă. Nu peste mult timp, la via lui Hodorogea intră o samă de soldaţi înarmaţi şi, apropiindu-se către ei cu strigătele jos burjuii, au tras focuri. Domnul Murafa a căzut la pământ străpuns în coaste de gloanţe. Domnul Hodorogea a vrut să-i dea rănitului ajutorare, legându-i rana. Dar hoţii de soldaţi au sărit la dânsul şi au început a-l lovi cu stratul puştii şi cu baioneta în cap. Ceilalţi musafiri, văzând aceasta, în spaimă, au fugit. În vremea aceea, numărul soldaţilor mereu sporea. După spusa unor feţe ce erau la faţa întâmplării au fost peste 400 de soldaţi. Domnii Murafa şi Hodorogea au fot ucişi de moarte….. peste câtva timp, când a sosit miliţia pe loc, nu era nici un soldat”.

Inaugurarea monumentului

„Viaţa Basarabiei”: „Prin stăruinţele unui comitet sub preşedenţia domnului Pan. Halippa s-a ridicat în grădina Soborului un monument în amintirea eroilor moldoveni Alexie Mateevici, Simion Murafa şi Andrei Hodorogea. În ziua de 29 septembrie a.c. s-a făcut dezvelirea acestui monument şi ca la o mare sărbătoare naţională a fost de faţă foarte mult popor, au fost şi şcolile şi armata, au fost chiar şi miniştri. Într-o frumoasă cuvântare Pan Halippa, preşedintele Comitetului care a lucrat pentru rădicarea monumentului, a arătat viaţa, faptele, credinţele, operele şi lupta pe care aceşti trei moldoveni basarabeni au dus-o pentru ridicarea norodului basarabean, în vremurile tulburi ce au urmat după revoluţia rusească. La inaugurare au mai fost prezenţi generalul francez Berthelot, miniştrii Al. Constantinescu şi I. Inculeţ, generalul de divizie C. Popovici, Pan Halippa, primarul Chişinăului Gherman Pântea ş.a.”.

Ilie Gulca

 

The following two tabs change content below.
Ilie Gulca

Ilie Gulca

Ilie Gulca

Ultimele articole de Ilie Gulca (vezi toate)