Ce a spus şi ce nu a spus Barrroso // NEGRU

Când Richard Nixon a venit la 3 august 1969 în România, era „prima vizită a unui preşedinte al SUA în România, era prima vizită a unui preşedinte american într-o ţară socialistă sau în această regiune a continentului european”. „Să trăiască prietenia româno-americană!” – a spus atunci Nixon, în română, la coborârea din avion. A fost o vizită de o mare încărcătură simbolică, reflectând nişte schimbări importante în rolul pe care şi-l asumase România în politica regională şi globală „în relaţiile ei cu Uniunea Sovietică şi celelalte ţări ale „lagărului socialist”, chiar dacă documentele oficiale semnate atunci de România şi SUA nu se refereau în mod explicit la aceste schimbări fundamentale.

Importanţa RM

„Vă mulțumesc pentru primirea călduroasă”, a spus, în limba română, Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, la începutul discursului său din Palatul Naţional din Chişinău, în faţa a 2000 de persoane venite să-l asculte. Păstrând proporţiile, ţinând cont şi de contextul istoric de azi, vizita sa, după cea a vicepreşedintelui american Joe Biden, a cancelarului german Angela Merkel, reflectă importanţa simbolică a RM în procesul de reformatare, de reconstruire a ordinii europene de azi. În mod paradoxal, fragilitatea, dimensiunile mici, posibilităţile economice şi politice reduse ale RM o plasează în centrul atenţiei, ca un caz de urmărit, ca un exemplu grăitor al funcţionării noilor aranjamente de securitate şi coexistenţă între foştii adversari ai războiului rece. Atitudinea Rusiei faţă de RM devine un „studiu de caz”, un test al „civilizării” sale, al renunţării la politica de forţă, la ambiţiile imperiale. Acesta, în esenţă, era mesajul transmis lui Medvedev, în numele UE, de Angela Merkel, la Meseberg, în 2010. Participarea Rusiei la reglementarea transnistreană, retragerea trupelor de pe teritoriul RM va demonstra sinceritatea intenţiilor sale de a se apropia de Europa, de a deveni parte a ei.

Ceea ce nu exclude competiţia corectă, concurenţa economică, culturală şi politică pentru sufletele moldovenilor. Respingând politica sferelor de influenţă, pe care vrea s-o reintroducă şi s-o „legalizeze” Rusia, şi Washingtonul şi Bruxelles-ul nu o pot opri să-şi exercite influenţa pe căile obişnuite, ale comerţului, sporindu-şi atractivitatea din punct de vedere economic, profitând de resursele energetice de care dispune. UE poate lupta împotriva monopolului „Gazprom”-ului, dar nu îi poate interzice să vândă gazele mai ieftin pentru statele care decid să adere la Uniunea Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus.

Testul rezistenţei

RM este importantă pentru UE nu mai puţin decât este importantă pentru Rusia, care „se ridică din genunchi” în intenţia de a-şi aduna fostele colonii, pierdute odată cu prăbuşirea URSS. Aflată într-o situaţie de criză, UE trebuie să treacă testul rezistenţei, dar şi a potenţialului, a forţei sale. Aflat în cel de-al doilea şi ultimul mandat al său, Barroso nu vrea să intre în istorie ca o persoană care nu a fost capabilă să apere unitatea Europei, permiţând Rusiei să o divizeze din nou. Este grăitor faptul că, vorbind în faţa publicului adunat la Palatul Naţional, Barroso a comparat calea integrării europene cu o altă opţiune „curajoasă”, „fundamentală”, de care este „strâns legată”: cea a proclamării independenţei RM, în 1991. El sugerează astfel că, renunţând la integrarea europeană, se produce o discontinuitate în idealuri, în atitudine, în starea de spirit şi, în cele din urmă, în destinul nostru.

O lecţie de comunicare

Dl Barroso le-a dat liderilor AIE o lecţie de comunicare cu cetăţenii RM, lămurindu-ne care sunt beneficiile asocierii politice şi a integrării economice cu UE. „O politică ce nu este suficient de bine explicată nu are nicio șansă de a fi acceptată de cei pe care îi vizează: oamenii. Iată de ce am ales să vă vorbesc: ca să împărtășesc cu voi motivul pentru care consider că țara voastră a făcut alegerea corectă și de ce aceasta este o cale ce merită să fie parcursă”, a subliniat Barroso. După cum se vede, el ia în serios sondajele de opinie şi consideră că actuala guvernare nu acordă suficientă importanţă comunicării cu propriul popor, contracarării propagandei proruseşti.

Călătoria şi destinaţia

Deşi nu a pronunţat vreun termen, dl Barroso a reuşit totuşi să transmită un mesaj edificator, punând punct incertitudini noastre în privinţa accesului în UE. Poarta se va deschide larg îndată ce vom ajunge şi vom bate la ea. Dar până acolo mai este de mers. „Dacă veți menține viteza și veți intensifica profunzimea reformelor, sunt convins că alegerea voastră europeană va aduce rezultate”, a afirmat Barroso. Trebuie să fim atenţi la drum, „călătoria este la fel de importantă ca și destinația”, ne sugerează el. „Doar concentrându-vă pe următorul pas care urmează să fie întreprins, pe următoarea curbă la care trebuie să virați, pe următoarea răscruce prin care trebuie să treceți, doar aşa veți putea fi siguri că veți ajunge la destinație”, – a subliniat Barroso, îndemnându-ne astfel să mutăm accentul, să concentrăm energia pe acţiunile, reformele concrete, pe viteza acestora. Numai dacă vom menţine ritmul actual al reformelor, există siguranţa că vom semna la finele anului viitor, când va avea loc summitul Parteneriatului Estic, acordurile de asociere şi de comerţ liber, aprofundat şi cuprinzător cu UE. Nu este imposibilă şi ridicarea regimului de vize, dar aceasta poate dura mai mult, fiindcă mai avem de lucru la capitolul luptă cu corupţia şi reformarea justiţiei. Deşi unii comentatori, care au beneficiat de relaţiile cu comuniştii, iar astăzi se dau drept „neutri”, încearcă să inoculeze ideea că e vorba doar despre „facilitarea regimului de vize”, Barroso a spus univoc, clar, că „ne îndreptăm constant spre un regim fără vize”.

Mai mult, acordul de asociere, comerţul liber, ridicarea regimului de vize se referă şi la transnistreni, dar pot funcţiona şi fără ei. Ceea ce înseamnă că Rusia nu va putea folosi problema transnistreană pentru a ne ţine lângă ea.

Barroso a răspuns de fapt la toate întrebările noastre. Rămâne de văzut dacă toţi liderii AIE l-au înţeles.

Nicolae Negru

The following two tabs change content below.