Ce a făcut Manafort cu banii de la Ianukovici

Autorităţile americane au făcut ieri public rechizitoriul împotriva lui Paul Manafort, fostul preşedinte al campaniei electorale a actualului preşedinte al SUA, Donald Trump, scrie Washington Post. Rechizitoriul descrie detaliat o schemă complexă prin care Manafort şi un asociat de-al acestuia ar fi spălat milioane de dolari pe care le-a câştigat pentru serviciile lor de lobby pentru fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici.
„Manafort şi asociatul său, Rick Gates, sunt acuzaţi de uneltire împotriva SUA şi că au acţionat ca agenţi străini neînregistraţi, făcând declaraţii false privind eforturile lor publice şi de lobby, precum şi pentru prezentarea de rapoarte false pentru a ascunde banii câştigaţi”, se arată în rechizitoriu.

„Din 2006 până în 2016, Manafort şi Gates au folosit o schemă pentru a spăla banii din Ucraina prin corporaţii din SUA şi străinătate, parteneriate şi conturi bancare. Cei doi nu sunt acuzaţi că nu au plătit impozite pentru veniturile păstrate în aceste conturi din străinătate, obişnuind să arate milioane de dolari drept cheltuieli personale”, declară procurorii americani.

Despre ce fel de cheltuieli este vorba?

Rechizitoriul oferă detalii lascive despre viaţa de lux a lui Manafort – peste 18 milioane cheltuiţi pe case, maşini, obiecte de artă şi aproximativ 1,4 milioane pentru haine: „Manafort, fără a raporta veniturile la fiscul american, a cheltuit milioane de dolari pe bunuri de lux şi servicii pentru el şi familia sa prin plăţi făcute de către companii offshore pentru vânzătorii din SUA. Manafort a folosit aceste offshore-uri pentru a-şi cumpăra proprietăţi de milioane în SUA”, se mai menţionează în rechizitoriu.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)