Ce-a câştigat România de pe urma noului sistem al competenţelor profesionale

 

Zoica Elena Vlăduţ, consultant ILO: „Întâi de toate, am reuşit să integrăm pe piaţa muncii persoane care nu aveau certificate, ci competenţe nerecunoscute. Atunci, persoanele respective dobândind prin sistemul de validare a învăţării non-formale şi informale aceste documente, şi-au găsit un loc de muncă şi au putut fi  integrate din punct de vedere social şi pe piaţa muncii. Pe de altă parte, au apărut şi alte posibilităţi de dobândire a competenţelor profesionale, nu numai prin sistemul formal, participarea la programe furnizate de unităţile de învăţământ, dar şi prin experienţa dobândită la locul de muncă.

 

Cadrul  legal în România există din 2005, însă sistemul a început a funcţiona ceva mai greu, deoarece n-a avut surse de finanţare. Pentru validarea calificărilor  trebuia să plătească fie persoanele interesate, fie angajatorii. În ultimii ani, sistemul a putut fi finanţat prin Fondul Social European, accesibil numai ţărilor UE şi, respectiv, numărul solicitanţilor a crescut. RM ar putea să acceseze alte fonduri europene nerambursabile. Întâi de toate, partenerii din RM trebuie să elaboreze statistici care să arate câte persoane ar avea nevoie de recunoaşterea noilor calificări, obţinute în afara sistemului formal de învăţare. Ei au o necesitate imperioasă de un astfel de sistem de recunoaştere, pentru că nu-şi vor găsi un loc de muncă.

 

Beneficii maxime. În primul rând, partenerii sociali au conştientizat că un astfel de sistem nu poate funcţiona fără implicarea lor, inclusiv a sindicatelor şi patronatelor. Acestea recunosc validitatea certificatelor, eliberate prin acest sistem. În al doilea rând, un mare număr de persoane care nu aveau  certificate, ci doar competenţe obţinute prin experienţa la locul de muncă şi pentru care era dificil să se întoarcă în sistemul formal de educaţie, din lipsă de timp, au reuşit să dobândească documente de recunoaştere pentru anumite competenţe. Acum persoanele respective îşi pot găsi mai uşor un loc de muncă, pot să aibă acces la salarii mai mari, iar angajatorii nu mai lucrează cu personal necalificat. Iar statul nu mai trebuie să plătească ajutor pentru şomaj.”

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)