CCCEC va face curăţenie în fotbalul moldovenesc // SCANDAL

Valeriu Reniţă, amendat cu 15 mii de dolari şi exclus din orice activitate fotbalistică pentru cinci ani

Premierul Vlad Filat a lăudat Federaţia Moldovenească de Fotbal (FMF) pentru că a fost fermă în acţiunile sale şi nu a ezitat să înceapă curăţenia în fotbalul moldovenesc. „Corupţia în fotbal nu afectează doar fenomenul în sine, ci şi imaginea Republicii Moldova. Bravo celor de la FMF că au intervenit prompt şi au aplicat o asemenea amendă record”, a declarat Filat în cadrul unei întrevederi cu ziariştii sportivi.

Vitalie Hadei

Premierul nu ştia că anume preşedintele de onoare al echipei Sf. Gheorghe, Valeriu Reniţă, fostul purtător de cuvânt al lui Vladimir Voronin, a fost amendat cu suma de 15 mii de dolari şi exclus din orice activitate fotbalistică pentru cinci ani, dar a menţionat că şi instituţiile de drept trebuie să ia măsuri în privinţa celor care „aranjează” meciurile de fotbal. „Dacă FMF va solicita sprijin din partea organelor de drept, îl vom oferi. Cei care vor fi găsiţi vinovaţi să plătească”, a fost mesajul lui Filat.

Exclus din executivul FMF

După ce a fost amendat şi suspendat din orice activitate legată de fotbal, Valeriu Reniţă a fost exclus şi din componenţa Comitetului Executiv al FMF. „Am spus în cuvântul meu de adio la CE că sistemul construit de Cebanu în fotbalul moldovenesc îmi este clar, dar străin. Acest sistem lucrează nu în interesul Federației, ci al conducerii FMF. Executivul mi-a suspendat calitatea de membru, dar eu nu plec din fotbal, ci din sistemul lui Cebanu. Plec cu un singur regret, că nu am putut face mai mult pentru reformarea acestuia sau, mai bine zis, pentru lichidarea lui”, se arată într-o declaraţie remisă presei de Valeriu Reniţă.

Reniţă plătea fotbaliştii pentru înfrângeri?

Foştii fotbalişti de la Sf. Gheorghe Mihai Plătică, Alexandru Vremea, Petru Ojog, Eugen Celeadnic, Veaceslav Posmag şi Ion Râmbu au recunoscut că administraţia clubului i-a forţat să participe la „aranjarea” a trei meciuri în sezonul precedent cu FC Găgăuzia, FC Zimbru şi FC Dacia. „Valeriu Reniţă ne-a spus că ne dă toate actele care arată că suntem liberi de contract doar ca să nu ne plângem că dădea indicaţii să jucăm incorect. Noi l-am refuzat, am jucat corect, totuşi credem că unii jucători îl ascultau. Drept urmare, primeau bani pentru înfrângere”, s-au destăinuit cei şase jucători.

Ameninţaţi că nu li se vor plăti salariile

„În meciul din etapa XXXVII-a contra FC Zimbru, în vestiar a intrat Reniţă şi ne-a transmis că trebuie să pierdem partida. Iniţial, am refuzat să intrăm pe teren, dar el ne-a ameninţat că vom rămâne fără salariile pentru ultimele trei luni. Noi am intrat în repriza secundă, dar ne-am apărat corect şansele. El ne-a informat la finalul meciului că nu vom primi salariile restante. În următoarea etapă, am jucat cu FC Găgăuzia, iar cu o zi înainte de meci am fost informaţi că trebuie din nou să pierdem. Am refuzat de această dată să mai intrăm în teren. Patronul ne-a promis că dacă vom juca în ultima etapă cu FC Rapid, ne vom primi banii şi vom fi lăsaţi să ne găsim alte echipe. Am îndeplinit această rugăminte însă, după încheierea campionatului, Valeriu Reniţă a refuzat să-şi îndeplinească promisiunile”, mai spun jucătorii.

Caras: „Meciurile trucate distrug fotbalul moldovenesc”

Selecţionerul Ion Caras a convocat la naţională jucători care figurează în scandalul meciurilor trucate, dar e categoric împotriva celor care au pus la cale asemenea fenomen. „Meciurile aranjate, trucate, distrug fotbalul moldovenesc. Salut decizia FMF. Asemenea fapte nu trebuie iertate, ci stârpite. Totodată, nu cred că acest scandal poate influenţa evoluţia echipei naţionale în meciul cu Belarus”, a spus Ion Caras.

Mijlocaşul naţionalei şi al FC Dacia, Andrei Cojocari, este de părere că echipa sa de club nu a beneficiat de meciurile aranjate. „FC Dacia a învins anul trecut orice adversar. Nu e corect când se spune că noi am beneficiat de pe urma meciurilor trucate. Timpul va arăta acest lucru”, a spus Cojocari.

De partea cealaltă, jucătorii convocaţi de Caras pentru meciul amical cu Belarus condamnă faptul că şi în R. Moldova se întâmplă astfel de lucruri. „E ceva neplăcut. Avem ce avem. Cred că e bine că la noi, la fel ca în alte ţări, se scot la iveală astfel de meciuri, iar vinovaţii sunt pedepsiţi”, a spus fundaşul Victor Golovatenco.

„Nu ne interesează rezultatul, ci jocul”

Caras încearcă să-şi ţină în priză jucătorii pentru meciul de miercuri cu Belarus, chiar dacă acest scandal afectează într-o oarecare măsură fotbaliştii naţionalei. „Nu este primordial pentru noi rezultatul, ci jocul. Sperăm că vom juca foarte bine, iar dacă o vom face, şi rezultate vom avea”, a menţionat selecţionerul.

„Vrem să începem acest an cu o victorie, chiar dacă Belarus e mai bine cotată”, a spus Andrei Cojocari, completat de Golovatenco: „Sperăm că vom face o partidă bună, mai ales că avem un nou antrenor”. Meciul dintre R. Moldova şi Belarus va avea loc miercuri în Antalya, începând cu ora 17.00.