CCCEC, ai şi fotbal!

Mirajul milioanelor din Liga Campionilor au aprins spiritele în Divizia Naţională. FC Dacia şi FC Sheriff, care se bat pentru titlul de campioană, se acuză reciproc de cumpărare a meciurilor şi a arbitrilor. Mai nou, arbitrul meciului Rapid Ghidighici–FC Dacia, Vladislav Ivancenco, ar fi primit un SMS prin intermediul căruia era ameninţat că va avea de suferit dacă va dezavantaja „dacii”. În cele din urmă, Ivancenco a refuzat să mai arbitreze acel meci, care s-a încheiat la egalitate, 0-0.

Vladislav Ivancenco a spus că, în mesaj, era ameninţat că nu-şi va mai vedea familia în cazul în care va dezavantaja echipa patronată de Adlan Şişhanov. „După un astfel de mesaj, niciun arbitru nu mai poate să se comporte în mod adecvat în timpul unui meci. Mai bine renunţ la cariera de arbitru”, a precizat fluieraşul din Bălţi. Chiar dacă a primit mesajul respectiv, Ivancenco nu trebuia să renunţe aşa de uşor să oficieze acel meci. Nu este primul şi nici ultimul arbitru care este ameninţat. Au fost cazuri când unii fluieraşi, care au arbitrat meciuri internaţionale importante, au primit mii de mesaje de ameninţare, dar au continuat.

Responsabilii FC Dacia resping acuzaţiile că ar fi pus la cale expedierea unui astfel de SMS şi au dat vina pe Federaţia Moldovenească de Fotbal. „Domnii de la FMF, care sunt cu trup şi suflet alături de FC Sheriff, nu vor ca FC Dacia să ia titlul şi se ocupă cu astfel de prostii”, a spus directorul general al FC Dacia, Marcel Moraru. Mai mult, şefii FC Dacia i-au expediat o scrisoare deschisă şi premierului Vlad Filat, pe care-l atenţionează că preşedintele FMF, Pavel Ciobanu, ar susţine deschis pe cei de la FC Sheriff.

Acest război mediatic dintre FMF şi FC Dacia a început în momentul în care Pavel Ciobanu a declarat că patronul „dacilor”, care administrează arena „Zimbru”, a refuzat să semneze un nou contract care ar fi permis naţionalei noastre să joace în continuare la Chişinău. Şişhanov ar fi spus că un nou contract urmează să fie semnat imediat după desfăşurarea etapei XXXIII a Diviziei Naţionale. Ciobanu a spus că nu vrea să creadă că FC Dacia şantajează FMF, dar ceea ce s-a întâmplat nu poate fi interpretat altfel.

Aceste acuzaţii reciproce demonstrează că în fotbalul moldovenesc se întâmplă lucruri necurate, iar organele de control şi de anchetă ar fi trebuit de multă vreme să monitorizeze situaţia creată. S-ar părea că în fotbalul moldovenesc nu sunt puşi în circulaţie foarte mulţi bani, dar lucrurile nu sunt chiar aşa. La fel ca în alte părţi, la noi se fac transferuri de jucători, se acordă prime jucătorilor, poate se motivează adversarii echipelor implicate în lupta pentru titlul de campioană, dar organele de drept nu se interesează de asta. E mai simplu să-l prinzi în flagrant pe un profesor care ia mită 1000 de lei decât să-i tragi la răspundere pe cei care transferă jucători pe sute de mii de euro, în acte însă se arată altceva.

Oricum, la felul cum joacă la momentul actual FC Sheriff şi FC Dacia, niciuna din acestea nu cred că vor face faţă în cupele europene. Conducătorii şi jucătorii ambelor echipe sunt preocupaţi să spună că-s furaţi de arbitri decât să arate ce pot pe terenul de fotbal. Cu aşa atitudine, nu poţi să aduci spectatorii în tribune.

Vitalie HADEI