CCCEC a decis: PCRM e nevinovat!

CURAT-MURDAR // Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei nu a depistat nereguli în finanţarea PCRM

Investigaţiile presei rămân în vânt. Partidul Comuniştilor (PCRM) nu va fi sancţionat în niciun fel pentru finanţatorii fictivi din această campanie electorală. Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) nu a depistat nicio ilegalitate în procesul de finanţare a PCRM. Sponsorii partidului care, potrivit raportului financiar al acestuia, ar fi făcut donaţii de sute de mii de lei pentru această campanie (chiar dacă au venituri foarte modeste sau chiar deloc – n.r.), şi-au confirmat contribuţia financiară. Aşadar, temei pentru excluderea din cursa electorală a PCRM nu există. Totuşi scandalul din presă le-a fost de învăţătură comuniştilor. În noul raport financiar al PCRM, nu mai figurează sponsori generoşi suspecţi. Grosul donaţiilor este făcut de candidaţii de pe lista partidului. Tot din donaţiile candidaţilor îşi fac campanie electorală Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat, Alianţa Moldova Noastră. Iar printre noii sponsori ai Partidului Democrat îl regăsim, în sfârşit, pe businessmanul Vlad Plahotniuc.

CCCEC nu a descoperit nimic

După două săptămâni de investigaţii, CCCEC a ajuns la concluzia că informaţiile apărute în presă despre anumiţi sponsori fictivi ai PCRM nu sunt veridice. Persoanele care figurează în raportul financiar al formaţiunii în calitate de donatori le-au confirmat ofiţerilor CCCEC că au făcut aceste donaţii, chiar dacă anterior apropiaţii multora dintre ei au mărturisit presei că aceştia nu ar avea de unde să doneze atât de mulţi bani. Amintim că şi datele de la Inspectoratul Fiscal arătau că mulţi dintre donatorii PCRM nu au avut niciun fel de venit în ultimii ani. „Acest lucru însă nu înseamnă că respectivele persoane nu puteau obţine banii pe parcursul anului curent. Rămâne să vedem ce venituri vor declara ele la Fisc pentru anul curent”, ne-a spus secretarul CEC, Iurie Ciocan, cu referire la răspunsul primit de la CCCEC.

PCRM nu va fi sancţionat

Totuşi Centrul nu a reuşit să ia legătura cu Vitalie Gusev şi Anton Leviţchi, tinerii din Anenii Noi care ar fi donat comuniştilor câte 250 de mii de lei. Amintim că mama lui Gusev a menţionat pentru presă că fiul ei este plecat la muncă la Moscova, iar părinţii lui Leviţchi susţin că de mai bine de o săptămână fiul lor nu mai dă pe acasă şi nici la telefon nu răspunde. Părinţii ambilor tineri au mai declarat că fiii lor nu au bani pentru asemenea donaţii. Contactat de JURNAL, şeful adjunct al Direcţiei urmărire penală din cadrul CCCEC, Bogdan Zumbreanu, a refuzat să vorbească despre investigaţiile efectuate. Fostul membru al CEC, Nicolae Răilean, susţine însă că dacă se confirmă că Vitalie Gusev era deja în Rusia în momentul în care chipurile ar fi făcut donaţia, aceasta trebuie considerată ilegală, deoarece finanţarea partidelor din afara republicii este interzisă.

CEC a decis însă că nu există temei pentru sancţionarea PCRM. În schimb, a sancţionat Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Alianţa Moldova Noastră (AMN) pentru difuzarea unor calendare şi utilizarea resurselor administrative în campanie.

Sponsorul Tkaciuk

Săptămâna trecută, concurenţii electorali au prezentat la CEC noi rapoarte de finanţare. De această dată, comuniştii au fost mai precauţi. Locul sponsorilor anonimi cu donaţii de peste o sută de mii de lei a fost luat de candidaţii de pe lista partidului. Printre noii finanţatori ai PCRM îi regăsim pe Mark Tkaciuk (30 de mii de lei), Iurie Muntean (50 de mii de lei), Sergiu Sârbu (30 de mii), Miron Găgăuz (30 de mii), Oleg Reidman (25 de mii), Ivan Calin (50 de mii), Victor Mândru (40 de mii). Eduard Muşuc a fost mai zgârcit şi a donat doar 6800 de lei, iar Alexandr Bannikov, care declară venituri de aproape două milioane de lei, a contribuit pentru campania electorală a PCRM cu doar 4200 de lei. Vladimir Voronin nu figurează nici de această dată printre finanţatorii partidului. În total, PCRM a acumulat şi a cheltuit în această campanie peste 3 milioane de lei.

Plahotniuc, finanţator oficial

Nici liderii Partidului Democrat (PD) nu s-au repezit să doneze bani pentru campania electorală. În schimb, în noul raport financiar al formaţiunii îl regăsim pe Vlad Plahotniuc. Businessmanul a contribuit cu 360 de mii de lei. Tot printre donatorii PD îl aflăm pe directorul Tutun CTC, Pavel Filip, locul patru pe lista democraţilor (95 de mii de lei), pe preşedintele raionului Hânceşti, Anatolie Chetraru (tatăl directorului CCCEC – n.r.), dar şi pe Vladimir Banari (41 de mii), tatăl candidatului independent Sergiu Banari. Donaţii generoase vin la PD şi din partea şomerilor şi a pensionarilor. De exemplu, Leonid Balan, fostul primar de Rezina, în prezent pensionar, a donat 90 de mii de lei pentru PD, iar o şomeră din Chişinău, Olga Şhatova, a contribuit cu 98 de mii de lei pentru campania electorală a democraţilor. În total, în această campanie electorală democraţii au adunat şi au cheltuit aproape 6 milioane de lei, cel mai mult dintre toţi concurenţii electorali.

Donatorii de pe liste

Liberal-democraţii au venituri şi cheltuieli mai modeste, de 2,8 milioane de lei. Cea mai mare contribuţie financiară a avut-o deputatul PLDM Ion Ionaş (800 de mii de lei). Menţionăm că Ionaş este directorul SRL „Carpeni” şi ridică anual dividente de peste un milion de lei. O donaţie substanţială a făcut şi deputatul Valeriu Streleţ (300 de mii de lei), care de asemenea e businessman. Liderul PLDM Vlad Filat face donaţii mai mici în această campanie electorală, de doar 95 de mii de lei.

Principalii finanţatori ai liberalilor sunt tot candidaţii de pe listă: Mihai Cârlig (300 de mii), Alexandru Arseni (100 de mii), Oleg Bodrug (150 de mii), Ion Lupu (150 de mii). Ion Hadârcă, Vlad Lupan, Ana Guţu, Victor Popa au donat câte 50 de mii de lei. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, nu a donat niciun ban. În total, liberalii au venituri de peste un milion de lei.

Tot peste un milion de lei a cheltuit în această campanie electorală şi candidatul independent Gabriel Stati. Pe de altă parte, Partidul „Patrioţii Moldovei”, Partidul Conservator, Partidul Muncii, Partidul Ecologist şi cei mai mulţi dintre candidaţii independenţi nu au cheltuit încă niciun leu în această campanie.

Mariana Raţă

The following two tabs change content below.