CC, un mit spulberat / Observator

Decizia de joia trecută a Curţii Constituţionale a provocat un val de critici la adresa judecătorilor care au declarat neconstituţională Legea cu privire la lichidarea instanţelor economice.

Într-adevăr, o decizie care este în contradicţie cu logica elementară nu poate să nu ridice semne de întrebare. Mai cu seamă că şi doi membri remarcabili ai CC, Victor Puşcaş şi Alexandru Tănase, pun la îndoială judecata colegilor lor. Art. 115 (2) din Constituţie, care se referă la instanţele judecătoreşti, stipulează că „Pentru anumite categorii de cauze pot funcţiona, potrivit legii, judecătorii specializate”, ceea ce înseamnă că acestea nu sunt obligatorii. „Pot funcţiona” nu exprimă un imperativ, o poruncă. Prin urmare, e la latitudinea legiuitorilor să înfiinţeze sau să desfiinţeze judecătoriile economice.

Cu toate acestea, ar fi fost bine dacă premierul Vlad Filat se abţinea de la comentarii la adresa CC. Declaraţia sa că „la baza acestei decizii este, cu certitudine, un interes economic și este vorba de sume mari de bani” nu poate decât să dăuneze, dacă nu se aduce nicio probă care să o susţină. Compromiterea autorităţii CC nu este în folosul democraţiei. Cu atât mai mult nu sunt admise acţiuni care pot fi interpretate ca o formă de presiune asupra judecătorilor. Ne referim la intenţiile de „evaluare, la nivel de instituţii, a judecătorilor desemnaţi”. Ar fi o acţiune ilegală.

S-ar putea ca judecătorii să fi fost motivaţi de o prost înţeleasă solidaritate de breaslă. Oricum, până nu există nicio dovadă de corupţie, ei trebuie lăsaţi în pace. Prezumţia nevinovăţiei trebuie respectată. Reforma nu se opreşte aici. O spune chiar Victor Puşcaş, la Radio Europa Liberă: „Nu se stopează nimic. Şi în alte ţări, în Statele Unite ale Americii, de exemplu, sunt cazuri când nu sunt de acord cu decizia instanţelor judecătoreşti. Dar nu critică nimeni şi nu învinuieşte nimeni instanţa, pur şi simplu Legislativul propune o nouă soluţie, care depăşeşte activitatea instanţei judecătoreşti. Şi toate se aşază la locul lor.”

Binele pe care îl conţine răul acestei decizii e că a fost spulberată afirmaţia comuniştilor că CC ar fi o instituţie la cheremul puterii.

Paul Borzac

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)