CC se spală pe mâini

22 aprilie 2013, Curtea Constituţională a decide că Filat nu poate fi desemnat premier

Judecătorul Curţii Constituţionale Victor Popa a declarat pentru JURNAL că înalta curte nu ţine cont de prezumţia nevinovăţiei

Preşedintele RM Nicolae Timofti a declarat în cadrul întrevederii cu Iurie Leancă, prim-ministrul interimar al RM, că decizia CC cu privire neacceptarea candidaturii lui Vlad Filat la funcţia de prim-ministru conține aprecieri politice, și nicidecum argumente că a fost încălcată Constituția. Solicitat de JURNAL, judecătorul Victor Popa a declarat că cei care acuză Curtea Constituţională (CC) de decizii politice nu au habar de jurisprudenţă.

„Am respectat normele constituționale la propunerea domnului Filat la funcția de prim-ministru. Toată viața am lucrat cu legile, le pot citi, înțelege şi aplica. Interpretarea CC a fost politică. Am citit hotărârea, nu văd motive care ar indica ce a încălcat președintele, le caut și nu le găsesc. Sunt aprecieri politice”, a declarat președintele Nicolae Timofti la guvern.

„CC este o autoritate politico-juridică”

Contactat de JURNAL, judecătorul CC Victor Popa a menţionat că Nicolae Timofti n-a descoperit nimic nou. Mai mult, Popa a spus că Nicolae Timofti nu este versat în probleme de jurisprudenţă: „CC este o autoritate politico-juridică. Orice hotărâre a CC care vizează guvernarea are aspect politic. Cei care fac asemenea declaraţii nu cunosc jurisdicţia şi statutul CC ca organ politico-juridic”, a replicat Popa.

CC nu a ţinut cont de prezumţia nevinovăţiei

Totodată, Liliana Palihovici, vicepreşedintele Parlamentului, a declarat în cadrul şedinţei legislativului că înalta curte a demonstrat incompetenţă atunci când a emis hotărâri în baza unor supoziţii. Şi comentatorul politic Vladimir Socor a declarat în cadrul unui interviu pentru Jurnal TV că hotărârea emisă de CC nu ţine cont de prezumţia nevinovăţiei.

„Asistăm la prăbușirea statului de drept. Instituțiile de drept au devenit nefuncționale. În formularea hotărârii CC am văzut că s-a făcut o încercare de desființare totală a prezumției nevinovăției. În decizie se invocă drept justificare informații care s-au strecurat în mass-media. Este o decizie de o incompetență totală. CC a intrat în rândul instituțiilor nefuncționale”, a declarat Socor.

„Persoana se prezumă nevinovată în procese penale”

În privinţa prezumţiei nevinovăţiei, Victor Popa a declarat că Parlamentul este organul care a ţinut cont de prezumţia nevinovăţiei, chemându-l pe Vlad Filat să-şi apere cabinetul, iar CC n-a făcut altceva decât să se conformeze moţiunii de cenzură. „Persoana se prezumă nevinovată în procesele civile şi penale în care trebuie să fie demonstrat contrariul. În ce priveşte demiterea unui demnitar, nu se aplică prezumţia nevinovăţiei. Demiterea prim-ministrului a avut loc printr-un act politic, moţiunea de cenzură. Prin votarea acestui act politic, au fost acceptate învinuirile care i-au fost aduse guvernului. În plus, există dosare penale şi suspiciuni de acte de corupţie, trafic de influenţă, abuz. Acest fapt este menţionat în moţiune, nu l-am inventat noi, judecătorii CC”, spune Popa.

De asemenea, în opinia lui Popa, moţiunea conţinea învinuiri pe care le-a acceptat CC, „o persoană bănuită de acte de corupţie nu poate fi înaintată la înalte funcţii de stat, acest fapt contravine principiilor statului de drept”.

Parlamentul a aplicat prezumţia nevinovăţiei

Potrivit judecătorului, CC s-a condus de hotărârea Parlamentului privind acceptarea moţiunii de cenzură. „De aici am mers mai departe, subliniind că prezumţia nevinovăţiei nu se aplică. Parlamentul a aplicat-o. L-a invitat pe prim-ministru, i-a dat posibilitate să se justifice. Parlamentul trebuie să ţină cont de prezumţia nevinovăţiei, şi nu noi”.

Potrivit judecătorului, preşedintele trebuie să înceapă din nou consultările cu fracţiunile pentru desemnarea unui nou prim-ministru, „aşa prevedea Constituţia, şi nu Curtea”.

Leancă poate asigura interimatul cel mult trei luni

În ce priveşte interimatul lui Iurie Leancă, Victor Popa ne-a declarat că acesta poate dura trei luni: „Constituţia prevede clar că parlamentul se dizolvă dacă nu va fi desemnat guvernul în decurs de trei luni. Pentru primele două încercări se oferă câte 45 de zile, prin urmare, avem 90 de zile, trei luni. Preşedintele RM poate tolera acest joc până la trei luni de zile. După trei luni, preşedintele poate dizolva parlamentul”.

Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.