CC a depistat prejudicii de milioane la Dubăsari

Autorităţile raionului solicitau de la Ministerul Finanţelor transferuri pentru instituţii inexistente

Curtea de Conturi a realizat recent un audit al cheltuirii banilor publici în raionul Dubăsari, cel mai mic raion din Republica Moldova. Printre neregulile semnalate de Curte figurează transferurile solicitate de autorităţile raionului pentru instituţii inexistente din sate din stânga Nistrului, sute de mii de lei cheltuiţi pentru recepţii, iar peste un milion de lei – pentru salarizarea neregulamentară a unor angajaţi.

Controlul a scos la iveală şi o nouă metodă, de a asigura poliţia cu transport. Auditorii Curţii de Conturi au dezvăluit că, în 2006, printr-o decizie a Consiliului raional Dubăsari, au fost alocate mijloace pentru achiziţionarea unor unităţi de transport, care urmau să ajungă în gestiunea Comisariatului de poliţie Dubăsari. La poliţie a fost transferat un automobil de model „Volga”, aflat anterior în administrarea Consiliului raional Dubăsari, şi un microbuz de marca Mercedes, procurat de la o persoană fizică, şi anume de la V. Policinschi, tatăl preşedintelui raionului, Grigore Policinschi. Microbuzul a fost cumpărat la preţul de 187 mii de lei. „Deşi automobilul a fost procurat din bani publici, nu s-a respectat procedura legală de achiziţionare a unităţii de transport. Suma de peste 10 mii de euro este o sumă exagerată”, a declarat auditorul Curţii de Conturi, Sergiu Ştirbu.

Ex-comisar: „Noi am fost mulţumiţi!”

Actualul comisar al raionului s-a abţinut de la a comenta modalitatea în care a fost procurat microbuzul, precizând că pe atunci nu ocupa el această funcţie. Victor Uţa, ex-comisarul raionului, afirmă că unităţile de transport au fost achiziţionate de Consiliul raional şi apoi transmise în gestiunea comisariatului. „Consiliul raional a alocat bani pentru procurarea acestora, apoi ni le-a dat în posesie şi noi am fost mulţumiţi. Mai târziu am auzit discuţii că unul din ele a fost cumpărat de la familia preşedintelui raionului”, spune fostul comisar. În luna octombrie, curent, la solicitarea consilierilor raionali din partea PCRM, din raionul Dubăsari, SRL „Biroul de expertiză independentă”, din or. Orhei, a efectuat o evaluare a automobilului. Ion Ciorbă, expertul care semnează actul de evaluare, susţine că în acea perioadă un automobil similar putea fi cumpărat la un preţ de 126 mii de lei, adică cu 60 de mii de lei mai puţin decât s-a achitat din bani publici pentru acesta.

Grigore Policinschi a negat acuzaţiile afirmând că la achiziţionarea automobilului a fost respectată procedura legală. „Este straniu că peste cinci ani vine cineva care spune că preţul acestuia nu corespunde cu preţul de piaţă. Îmi pun şi eu întrebarea, da’ care-i preţul de piaţă şi de unde l-au luat? Dacă s-a încălcat ceva, atunci să lăsăm organele de drept să verifice şi să se pronunţe, pentru a pune punct în acest caz”, a spus el în cadrul şedinţei CC.

Peste 800 de mii, pentru lustruirea imaginii

Curtea de Conturi a mai depistat că autorităţile raionului Dubăsari au prejudiciat statul cu circa 1, 2 milioane de lei prin faptul că în condiţiile unui buget auster au majorat statele de personal cu 64 de unităţi, chiar dacă nu au avut aprobarea Cancelariei de stat în acest sens. Cea mai mare parte din sumă, 835 de mii de lei, a revenit, conform documentelor, pentru retribuţia muncii a patru angajaţi de la ziarul Consiliului raional „Noutăţi nistrene” (!)

La propunerea preşedintelui Curţii de Conturi, Serafim Urechean de a restitui aceşti bani, preşedintele raionului s-a făcut foc: „Suntem obligaţi să facem mai transparentă activitatea consiliului raional, asta este  necesitatea locală, aşa a decis consiliul executiv”, a spus el.

Milioane pentru instituţii inexistente

O încălcare nu mai puţin gravă, potrivit auditorilor, e că la începutul fiecărui an bugetar autorităţile raionale solicită de la Ministerul Finanţelor circa 3,6 milioane de lei pentru necesităţile unor instituţii care de facto nu există, cum ar fi grădiniţă, şcoală de muzică, casa de cultură din localitatea Corjova, Dubăsari. Ulterior, banii sunt redirecţionaţi spre alte necesităţi ale raionului, după cum consideră de cuviinţă conducerea acestuia. „E o mistificare, nu aveţi asemenea subdiviziuni în teritoriu”, s-a arătat nedumerit preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urechean. Şefa Direcţiei Finanţe, Iulia Ţâmbalist, a motivat că nu a ştiut că acest fapt ar reprezenta o încălcare.

Chiar dacă e cel mai mic raion din Republica Moldova, auditorii Curţii de Conturi au atras atenţia că „paşaportul” acestuia arată destul de trist, reieşind din modul în care sunt gestionaţi banii publici. Printre alte încălcări Curtea de Conturi a atras atenţia şi la cheltuirea a circa 400 de mii de lei pentru tot felul de recepţii.

 Svetlana COROBCEANU

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu