Cazul Victor Ţopa, la modul personal // Observator

Îl cunosc puţin pe dl Victor Popa, prin intermediul lui Val Butnaru. În mod normal, după pronunţarea sentinţei judecătoreşti, care spune că el s-a făcut vinovat de „sechestrarea şi ameninţarea cu răfuială fizică a partenerului de afaceri Galina Proidisvet, de la care, prin ameninţări, a sustras un pachet de acţiuni ale unei bănci din Republica Moldova în valoare de 9 000 000 de dolari SUA”, cazul său nu ar trebui să mă mai intereseze, decât poate ca un posibil subiect de dramă. După ce justiţia şi-a spus cuvântul, oricât ai regreta soarta celui condamnat, nu mai e nimic de discutat, dacă există, fireşte, siguranţa că judecătorul este un om onest şi competent. Problema e că nu există această siguranţă. Şi nu numai pentru că ne aflăm în RM, unde independenţa justiţiei este pusă la îndoială chiar de unii reprezentanţi ai săi. Dacă nu au fost audiaţi martorii, dacă a lipsit avocatul, ce fel de proces este acesta? Are dreptate Petru Bogatu, nici pe timpul lui Stalin nu se admitea aşa ceva. 

Victor Ţopa a fost condamnat la zece ani de închisoare. E mult sau puţin, să spună juriştii. Ridică semne de întrebare, după cum scrie şi Val Butnaru, faptul că persoana care pretinde că a fost deposedată de 9 milioane de dolari s-a adresat în justiţie abia peste trei ani, explicând că s-a temut de răfuială. Cine era Victor Ţopa ca ea să se teamă de el? Şi de ce nu se teme acum? Cine i-a dat curajul necesar? Suspiciunile se amplifică dacă mai adăugăm că persoana care l-a acţionat pe dl Ţopa în judecată este cumnata lui Victor Ţurcan, primul preşedinte al Victoriabank, care, prin 2007, declara pentru JURNAL de Chişinău că în spatele atacului banditesc asupra băncii sale stă Vlad Plahotniuc, ca mai apoi Ţurcan să schimbe macazul, să se dezică de acuzaţiile sale şi, după intrarea lui Plahotniuc în Parlament, să ajungă din nou preşedinte al băncii respective.

Avem tot temeiul să presupunem că e ceva dubios în graba cu care a fost condamnat acţionarul principal al Jurnal TV, după ce, împreună cu alţi oameni de afaceri, a făcut dezvăluiri senzaţionale în legătură cu activitatea lui Vlad Plahotniuc, ajuns ca prin minune prim-vicepreşedinte de Parlament. E inutil să mai spunem că Procuratura Generală a ignorat dezvăluirile respective, precum şi memoriul lui Victor şi Viorel Ţopa în legătură cu recentele atacuri raider asupra unor bănci moldoveneşti, atacuri care au atras atenţia organismelor internaţionale. O spunem nu noi, a spus-o premierul Vlad Filat.

Rolul de complice al justiţiei moldoveneşti în deposedarea unor investitori străini de acţiunile lor o descalifică în totalitate, şi poate fi înţeles refuzul dlui Victor Ţopa de a apărea în faţa judecătorilor moldoveni. În momentele în care ne-am întâlnit, având şi o ocazie să stăm cu el de vorbă mai pe îndelete, mi-am făcut o cu totul altă impresie despre această persoană, despre filosofia sa de viaţă, decât apare pentru cei care iau de bun verdictul de condamnare. Fireşte, impresiile pot fi înşelătoare. Dar, fiţi de acord, e greu de crezut că un tată a cinci copii ar îmbrăţişa „filosofia” unui bandit.

Oricum, concluzia mea e că soarta lui Victor Ţopa nu poate fi nicidecum lăsată pe seama justiţiei noastre. Cazul său trebuie privit cu atenţie, fiindcă este un test nu numai pentru statul moldovenesc şi clasa politică, ci şi pentru societate în general.

(N.N.) 

The following two tabs change content below.