Cazul Prodisvet: acuzaţii reciproce

În plină campanie antimafie declanşată la Chişinău de Sergiu Mocanu şi un grup de oameni de afaceri care îl acuză pe businessmanul Vlad Plahotniuc de preluarea unor afaceri prin intermediul unor instituţii de stat – CCCEC, procuratură şi judecători corupţi, pe care i-ar controla din umbră –, a intervenit un contraatac asupra acuzatorilor.

Galina Prodisvet, fostă acţionară la „Victoriabank”, susţine că, în 2007, a fost deposedată de Victor Ţopa, unul dintre acuzatorii lui Plahotniuc, de un pachet mare de acţiuni prin şantaj şi ameninţări. „Noi am fost impuşi, prin şantaj şi ameninţări brutale, de Victor Ţopa, unul dintre reprezentanţii grupului de acţionari, să renunţăm la acţiuni, lucru care s-a întâmplat la Moscova, în august 2007”, se menţionează într-o declaraţie a Galinei Prodisvet.

Victor Ţopa a menţionat, în cadrul unei emisiuni televizate, că nu a forţat-o pe Prodisvet să-şi vândă acţiunile şi că este vorba despre un joc al lui Vladimir Plahotniuc care a dorit să preia controlul asupra acţiunilor „Victoriabank”.

În 2009, Prodisvet s-a adresat în instanţă. Judecata a decis că acţionarii au fost lipsiţi de acţiuni în mod ilegal, de aceea tranzacţiile de înstrăinare a acţiunilor au fost anulate, iar acţiunile au fost restituite proprietarilor. Din august 2006, Galina Prodisvet s-a stabilit la Moscova. Ea este membru al grupului de iniţiativă care a decis, în 1989, să deschidă în R. Moldova prima bancă privată. Până în 2005, Prodisvet a ocupat funcţia de prim-vicepreşedinte al băncii. Însă, odată cu venirea noilor acţionari, în 2005, aceasta a părăsit banca în circumstanţe neclare.

Solicitată de presă pentru a face lumină în acest caz, Janet Hanganu, avocata Galinei Prodisvet, a precizat că „Viorel şi Victor Ţopa nu sunt participanţi în acest dosar”.

„Galina Prodisvet este intimidată de Plahotniuc”

„Mă gândesc dacă nu avem de furcă cu sindromul Stockholm, când victima se îndrăgosteşte de călău. Presupun că Galina Prodisvet este puternic intimidată de Plahotniuc.” Declaraţia îi aparţine omului de afaceri Victor Ţopa, lansată ca reacţie la acuzaţiile anterioare ale unui acţionar „Victoriabank” care susţine că Victor Ţopa ar fi deposedat-o de acţiuni prin „şantaj şi ameninţări brutale”.

„Este adevărat că am negociat cu multe persoane, acţionari sau potenţiali acţionari ai „Victoriabank”, printre care şi Galina Prodisvet. Este adevărat că unele acţiuni din grupul de acţionari pe care Galina Prodisvet pretinde că este sub controlul ei au fost cumpărate şi prin 2005-2006, cu toate achitările efectuate în modul corespunzător. De asemenea, este adevărat că alte pachete de acţiuni au fost negociate cu Galina Prodisvet prin 2007, când ea se afla la Moscova”, susţine Victor Ţopa pentru Unimedia.

Omul de afaceri susţine că „Galinei Prodisvet i-au fost deschise dosare penale şi chiar impuse interdicţii de trecere a hotarului de către CCCEC (Bogdan Zumbreanu şi alţi colaboratori ai grupului, care au participat şi în alte cazuri ). Am certitudinea că asta a făcut-o Plahotniuc în scopul intimidării dnei Prodisvet. Observaţi că a fost folosit acelaşi grup de angajaţi CCCEC ca în cazul cu Victor Ţurcanu, când Plahotniuc i-a organizat înscenarea mitei şi arestarea de către CCCEC în scopul impunerii vânzării sau cedării acţiunilor acestuia”.

„Iată cum şi de ce Galina Prodisvet, fugând de teroarea lui Plahotniuc exercitată la Chişinău prin intermediul CCCEC, a ajuns la Moscova. Cred că toţi înţeleg că nu eu, ci Plahontiuc foloseşte aceste instrumente (CCCEC şi Procuratura Generală), că nu eu, ci Plahontiuc face uz de asemenea metode”, mai susţine Ţopa.

„Cu privire la aşa-numitele «judecăţi» vreau să reiterez încă o dată: majoritatea acţiunilor de care ne-a deposedat Plahotniuc nu au nicio legătură cu Prodisvet şi niciodată nu au fost în posesia acestei persoane. Din blocul minoritar de acţiuni, care totuşi au o anumită atribuţie cu Prodisvet, există acţiuni achitate (cu banii plătiţi) şi o parte de acţiuni contractate (adică, care urmează a fi plătite în condiţii contractuale). Lucrurile sunt extrem de simple şi uşor verificabile”, declară omul de afaceri.

„Vreau să adaug aici unele detalii asupra procesului propriu-zis de judecată: Prodisvet pretinde că s-a judecat cu noi, însă niciodată nicio companie de-a noastră nu a fost citată sau informată în cadrul unei şedinţe sau pretenţie. Totul a fost tăinuit de noi pentru a nu avea nicio şansă să ne întâlnim cu Prodisvet şi să vedem ce doreşte. Ca să ne fie clar pentru toţi, observaţi şi judecătorii care au «participat» la aşa-numitele şedinţe inexistente: este acelaşi grup de judecători pe care Plahotniuc i-a folosit şi anterior”, conchide Ţopa. (După Unimedia )