Cazul Plahotniuc: culisele unui război mediatic

PUTEREA // Politicianul Sergiu Mocanu l-a acuzat pe omul de afaceri Vlad Plahotniuc că este persoana care trage sforile în politica moldovenească

R. Moldova a intrat în perioada turbulenţelor politice. Săptămâna trecută, politicianul Sergiu Mocanu a publicat pe blogul său un articol care pretinde să explice de ce nu se produc schimbările mult aşteptate odată cu venirea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană. Potrivit lui Mocanu, schimbările n-au cum să aibă loc din cauza că în spatele actualei guvernări se află structuri mafiote. „Plahotniuc este numele regimului instalat la putere după ultimele alegeri parlamentare, iar esenţa acestui regim este politico-mafiotă”, se arată în articolul publicat de Mocanu. Politicianul îl învinuieşte direct pe liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, că ar avea legături cu omul de afaceri Vlad Plahotniuc, care şi-a plasat oamenii săi în posturi-cheie în mai multe instituţii de stat. Businessmanul i-a cerut lui Mocanu să-şi retragă acuzaţiile, altfel îl va acţiona în judecată.

Articolul lui Mocanu a provocat discuţii aprinse în societate, dar şi multe întrebări la care vom încerca să dăm răspuns în cele ce urmează.

Cine este Sergiu Mocanu?

Considerat unul dintre cei mai controversaţi politicieni de la Chişinău, Sergiu Mocanu a activat în calitate de profesor şcolar, director de şcoală, şef al Direcţiei raionale Cultură, vicepreşedinte al Comitetului executiv raional, redactor al săptămânalului „Ţara”. Sergiu Mocanu a fost membru al Frontului Popular Creştin Democrat, pe listele căruia a devenit deputat al Parlamentului R. Moldova în două legislaturi. În februarie 2004, Mocanu a fost numit consilier cu misiuni speciale al preşedintelui Vladimir Voronin. Peste trei ani, a abandonat această funcţie din proprie iniţiativă. În urma evenimentelor din 7 aprilie, Sergiu Mocanu a fost arestat, fiind acuzat de tentativă de lovitură de stat. După schimbarea guvernării, Procuratura Generală a clasat dosarul din lipsă de probe. Actualmente, Mocanu este liderul „Acţiunii Populare”, formaţiune politică neînregistrată încă de Ministerul Justiţiei.

Întrebat despre modul în care îşi câştigă existenţa, Mocanu a declarat că are o mică afacere în România împreună cu fiul său. Oficial, din 2006, este preşedintele Aeroclubului Chişinău.

De ce Mocanu iese acum cu aceste acuzaţii?

Politicianul susţine că a decis să facă acum aceste declaraţii pentru că deţine informaţii sigure că Vlad Plahotniuc se pregăteşte să intre în politică. Potrivit lui Mocanu, este foarte posibil ca în campania electorală din toamnă, Plahotniuc să se regăsească pe listele Partidului Democrat.

Vitalia Pavlicenco, preşedinta Partidului Naţional Liberal, crede însă că în spatele acestor declaraţii ale lui Sergiu Mocanu se află liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat. „Membrii AIE vor să găsească fiecare pe altcineva drept ţap ispăşitor pentru eşecuri, de aceea şi Filat lansează această campanie orchestrată contra lui Lupu, via Plahotniuc”, afirmă Pavlicenco, care crede că la viitoarele alegeri Mocanu va candida pe listele PLDM.

Mocanu respinge acuzaţiile, precizând că nu va candida la viitoarele alegeri. Totuşi el nu neagă că în spatele lui s-ar afla cineva.

Cui îi convin dezvăluirile pe care le face Sergiu Mocanu?

Dincolo de ipoteza lansată de Vitalia Pavlicenco că aceste dezvăluiri îi convin lui Vlad Filat, analiştii politici Nicolae Negru şi Anatol Ţăranu sunt de părerea că aceste declaraţii îl dezavantajează nu doar pe Marian Lupu, ci şi întreaga Alianţă pentru Integrare Europeană. Or, Mocanu afirmă în articolul său că „Plahotniuc este arhitectul AIE”. Urmând această logică, singurii care au de câştigat de pe urma acestor acuzaţii sunt comuniştii.

Mocanu susţine însă că Voronin nu are de câştigat nimic din aceste dezvăluiri, deoarece mai mulţi oameni de încredere de-ai lui Voronin sunt curtaţi de Plahotniuc.

De ce tace presa?

Deşi acuzaţiile aduse de Mocanu în articolul său sunt fără dubii tentante pentru presă, subiectul a fost abordat doar de câteva mijloace de informare: Jurnal TV, Jurnal.md, Jurnal de Chişinău, Unimedia şi Vocea Basarabiei. Nu este clar de ce au tăcut celelalte ziare, posturi tv şi agenţii de ştiri?

De ce tac cei vizaţi de Mocanu?

Este cel puţin straniu şi faptul că niciuna dintre componentele AIE nu a comentat acuzaţiile lui Mocanu. Nu au dezminţit acuzaţiile politicianului nici funcţionarii publici la care Mocanu a făcut aluzie că ar fi oameni de încredere ai lui Plahotniuc. Singurul care a reacţionat la acest articol a fost omul de afaceri Vlad Plahotniuc, care i-a cerut lui Mocanu să-şi retragă acuzaţiile şi să-şi ceară public scuze sau, în caz contrar, va fi acţionat în judecată.

Cât adevăr este în articolul semnat de Mocanu?

Deşi întrebările pe care le invocă Mocanu drept argument în susţinerea ideii că R. Moldova este guvernată de Plahotniuc provoacă bănuieli, nu putem afirma cu certitudine că Mocanu are dreptate în ceea ce spune atâta timp cât politicianul nu a adus nicio probă în susţinerea acuzaţiilor pe care le face. Sergiu Mocanu a anunţat că va susţine mâine o conferinţă de presă în care va prezenta mai multe probe despre legătura care există între Vlad Plahotniuc şi mai mulţi funcţionari de stat. Suntem în aşteptarea acestora.

Cine este Vlad Plahotniuc?

Despre omul de afaceri Vlad Plahotniuc nu se cunosc prea multe lucruri. Se ştie că deţine afaceri în domeniul petrolier, financiar-bancar, hotelier, mass-media şi imobiliar. Despre el se spune că este director general al ÎCS „Petrom-Moldova” SA. De numele lui Plahotniuc sunt legate şi întreprinderile de marcă „Nobil”, din care fac parte hotelul de lux „Nobil” din centrul Chişinăului, „Nobil-Club”, magazinul „Nobil” , compania aeriană privată „Nobil Air”, cu care fostul preşedinte comunist Voronin prefera să călătorească. De asemenea, Plahotniuc este preşedintele Consiliului de Administrare al Victoriabank. Se zvoneşte că el ar fi patronul posturilor de televiziune „Prime” şi „2 Plus”, dar şi al hotelului „Codru”, în care şi-a deschis recent oficiu. Revista „Vip Magazin” l-a clasat pe Vlad Plahotniuc pe locul 10, în „Topul celor mai influenţi oameni de afaceri ai anului 2009, cu titulatura „mitul marilor afaceri”. Presa din Republica Moldova l-a numit „unul din cardinalii din umbră” ai familiei Voronin. Potrivit agenţiei de presă ruse Rosbalt, Vlad Plahotniuc se află pe locul doi în topul celor mai bogaţi moldoveni. Averea lui este estimată la două miliarde de dolari.

De ce Plahotniuc a ieşit din umbră?

Până în primăvara acestui an, Vlad Plahotniuc era mai mult un mit decât o persoană concretă. Despre el se vorbea de mai mult timp în presă, dar nimeni nu ştia cum arată. El evita ieşirile publice. Nu acorda interviuri şi nu participa la petrecerile bomondului din R. Moldova. În mai curent, Plahotniuc a acordat primul său interviu postului de televiziune Prime (despre care se spune că i-ar aparţine – n.r.). Iar peste câteva zile un alt interviu cu Plahotniuc a apărut şi în ziarul „Timpul de dimineaţă”.

Recent, Plahotniuc a înfiinţat Asociaţia Oamenilor de Afaceri din R. Moldova. Vinerea trecută, ziarul „Timpul de dimineaţă” a publicat pe o pagină de ziar un text despre activitatea filantropică a lui Plahotniuc, text însoţit şi de o fotografie a acestuia.
Analiştii politici susţin că ieşirea din umbră a lui Plahotniuc nu este întâmplătoare. Chiar dacă businessmanul a declarat public că nu intenţionează să se lanseze în politică, analiştii consideră că Vlad Plahotniuc ţinteşte funcţia de prim-ministru. De aceeaşi părere este şi Sergiu Mocanu.

Ce relaţie există între Plahotniuc şi Lupu?

Deocamdată, nu există nicio probă care ar demonstra că între omul de afaceri Vlad Plahotniuc şi politicianul Marian Lupu există vreo legătură. Totuşi cei doi recunosc că se cunosc. Plahotniuc afirmă că a făcut cunoştinţă cu Marian Lupu încă pe când acesta deţinea funcţia de ministru al Economiei. Lupu, la rândul său, afirmă că l-a cunoscut pe Plahotniuc recent. „Ne-am cunoscut acum 2-3 săptămâni, graţie mass-media. Nu exista conferinţă de presă să nu fiu întrebat de el. M-aţi adus la o curiozitate extremă, astfel încât am hotărât să fac cunoştinţă cu el. Ne-am întâlnit la o cunoştinţă comună acasă, la iniţiativa mea. Am discutat subiecte diverse, economie, dar şi lucruri generale”, a declarat Lupu cu câteva luni în urmă pentru un post de televiziune. De altfel, liderul PD a evitat să răspundă atunci la întrebările jurnalistului dacă va candida sau nu Vlad Plahotniuc pe listele partidului pe care îl conduce.

În timp ce Plahotniuc are doar cuvinte de laudă la adresa lui Lupu („Vreau să vă spun ceva: ca cetăţean îl consider pe Marian Lupu un om politic de mare pespectivă pentru ţara asta”, a declarat businessmanul în interviul acordat Prime-ului), Marian Lupu are o părere proastă despre Vlad Plahotniuc. Acum un an, în cadrul unei dezbateri electorale la Pro TV, Marian Lupu a declarat următoarele: „Se cunoaşte foarte bine şi întreaga societate ştie că în jurul familiei domneşti (Voronin – n. red.) există un număr limitat de persoane care fac parte dintr-o castă distinsă. E  lume cunoscută – Ignatenco şi Plahotniuc – care a iniţiat scheme frauduloase privind importul de carne şi importul de peşte, prin care se aduce un prejudiciu social foarte important de 30% la preţurile plătite de consumatori”. Ulterior, Lupu nu a mai revenit la aceste acuzaţii.

Mariana Raţă