Cazul Pisari şi „secretul anchetei”

Opinia expusă în declaraţia Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse reflectădoar viziunea organelor de anchetă ale Federaţiei Ruse

Deşi se anunţă că Procuratura Generală continuă investigarea decesului lui Vadim Pisari, împuşcat pe 1 ianuarie 2012 de un „pacificator” rus, organul puterii de stat este rezervat în declaraţii din cauza „secretului anchetei”.
Şi aceasta în condiţiile în care autorităţile ruse au clasat cazul din lipsă de elemente constitutive ale infracţiunii. În acelaşi timp, rudele şi apropiaţii  lui Vadim Pisari sunt din ce în ce mai reticenţi şi chiar ne-au rugat să nu-i mai sunăm.

Marina LIŢA

Ministerul rus de Externe a anunţat vineri prin intermediul site-ului oficial că Veaceslav Cojuhari, „pacificatorul” rus care l-a împușcat mortal pe Vadim Pisari la postul de pacificatori de la Vadul lui Vodă, a fost scos de sub urmărire penală de către organele de drept din Rusia. Potrivit diplomației de la Moscova, Cojuhari a fost scos de sub urmărire penală din cauza lipsei elementelor constitutive ale infracțiunii. Oficialii ruși susțin că „pacificatorul” a utilizat arma legal, în condiții de risc pentru viață.

Colaborare reticentă

Procuratura rusă a trimis raportul privind încetarea urmăririi penale organelor de drept ale RM încă în iulie curent.
Angajaţii Procuraturii Generale a Republicii Moldova au confirmat că au primit raportul, dar au menţionat că au păstrat „secretul anchetei”. „A fost făcută expertiza pentru a depista dacă tinerii erau în stare de ebrietate. Nu putem să vă comunicăm rezultatele. Ţine de secretul anchetei”, a declarat pentru JURNAL Ion Dediu, şeful Secţiei investigaţii şi infracţiuni a Forţelor Armate din cadrul Procuraturii Generale.

Potrivit acestuia, la începutul anchetei, partea rusă era mai deschisă în colaborare. „Acest lucru s-a cam schimbat pe parcurs. Recent, am trimis unele documente pe adresa Comisiei rogatorii din Federaţia Rusă. S-ar putea să fie redeschis cazul, dacă vor analiza actele primite”, susţine Dediu.

Investigaţii nefinalizate

Şeful secţiei spune că, pe moment, sunt cercetate materialele pe care le au. „Nu a fost adoptată decizie definitivă”, a menţionat angajatul PG. În aceeaşi ordine de idei, Iurie Leancă, ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM, a menţionat că investigaţiile efectuate nu au fost deocamdată finalizate. „Putem constata că organele competente ale Federaţiei Ruse nu au utilizat în procesul de investigaţie întreaga bază de probe, deoarece opinia expusă în declaraţia Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse reflectă, din câte înţelegem, doar viziunea organelor de anchetă ale Federaţiei Ruse”, a declarat Leancă pentru Radio Europa Liberă.

„Au simulat o investigare a incidentului”

Referindu-se la decizia autorităţilor ruse, Alexandru Postică, director program Asociaţia Promo-LEX, a comunicat că acestea „şi-au demonstrat incompetenţa profesională, neglijenţa totală pentru standardele minime ale unei anchete eficiente în sensul Convenţiei Europene, laşitate şi frică de a recunoaşte la timp şi public concluziile la care au ajuns şi deciziile adoptate”. „Totodată, considerăm că organele de anchetă ale Federaţiei Ruse doar au simulat o examinare a incidentului, deoarece au ajuns la aceeaşi concluzie lansată oficial încă la 9 ianuarie 2012, adică după o săptămână de la incident”, continuă acesta.

Apropiaţii lui Pisari nu vor să vorbească

Deşi a trecut aproape un an de la incident, Constantin Bologan, care a fost în dimineaţa nefastă în maşină cu Vadim Pisari, este încă rezervat în declaraţii. „Nu eram în stare de ebrietate. Mai multe nu vreau să vă spun”, a declarat acesta.
Nici rudele lui Vadim Pisari nu au vrut să vorbească cu noi: „Părinţii nu sunt acasă. Dar vă rog mult să nu ne mai sunaţi”.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)