Cazul „Pădurea Domnească” menţine R.M. pe o poziţie ruşinoasă într-un top al corupţiei

InfograficLa 3 decembrie 2013, Berlin, Transparency International a lansat Indicele Perceperii Corupţiei 2013 (IPC 2013), atenţionând că abuzul de putere, tranzacţiile secrete şi mituirea continuă să devasteze societăţile din întreaga lume.

Republica Moldova a înregistrat în 2013 un scor al IPC de 35 puncte, plasându-se pe locul 102 din 177 ţări incluse în clasament (pentru comparaţie, în 2012, scorul indicelui a fost 36 puncte, Republica Moldova fiind pe locul 94 din 178 ţări incluse în clasament).

La calcularea indicelui se iau în consideraţie opiniile experţilor privind corupţia în sectorul public, el fiind apreciat la o scară de la 0 până la 100, unde „0” semnifică cel mai înalt, iar „100” – cel mai jos nivel al perceperii corupţiei.

Poziția Republicii Moldova se datorează din cauza mai multor dosare de rezonanţă pentru fapte de corupţie împotriva unor demnitari. Guvernanţii nu au întreprins măsuri pentru a preveni preluările forţate ale proprietăţii, au existat atacuri rider şi pe parcursul anului 2013. Cazul Pădurea Domnească nu a fost elucidat nici până în ziua de azi

Uniunea Europeană are cerinţe specifice pentr ţările Parteneriatului Estic. De exemplu, pentru Georgia prioritate este asigurarea drepturilor omului, pentru Ucraina asigurarea concurenţei pe piaţa politică şi eliberarea Iuliei Timoşenko. Cerinţele Uniunii Europene faţă de RM se referă la reforma sistemului judiciar în condiţiile supremaţiei legii şi aducerea la finalitate a unor cazuri răsunătoare de corupţie.

„Lacunele juridice şi lipsa voinţei politice facilitează atât corupţia internă, cât şi cea transfrontalieră. E necesară intensificarea eforturilor pentru a pune capăt impunităţii oficialilor corupţi”, a declarant preşedinta Transparency International, Huguette Labelle.

„Ţările aflate în top-ul clasamentului arată într-un mod clar că transparenţa sporeşte responsabilitatea guvernanţilor faţă de cetăţeni, reducând corupţia”, a remarcat, Huguette Labelle.

Țări ca Danemarca și Noua Zeelandă se află în fruntea clasamentului cu 91 de puncte din 100 posibile. Acest fapt demonstrează că guvernanții combat acest fenomen iar nivelul coruperii e minim.

„Totuşi, şi aceste ţări se confruntă cu probleme cum ar fi capturarea organelor de stat, finanţarea ascunsă a campaniilor electorale şi lipsa controlului asupra contractelor de achiziţii publice de proporţii, care rămân riscuri majore de corupţie”, adaugă președinta.

La polul opus se află – Afganistan, Coreea de Nord şi Somalia, fiecare cu doar 8 puncte înregistrate. Ceea ce înseamnă că nivelul corupției e la un nivel critic, iar statul nu se isprăvește în lupta împotriva acesteia.

Printre ţările cu o evoluţie pozitivă a IPC faţă de anul precedent se remarcă Estonia, Lituania, Croaţia, iar printre cele în care indicele a diminuat – Siria, Spania, Slovenia, Australia, Islanda.

Zaharia Victor, stagiar

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău