Cazul „La Soacra”: Patru copii vor creşte fără mame

Potrivit victimelor exploziei din localul „La soacra”, din 15 angajaţi, doar doi munceau legal

Nicoleta Gladiuc si Andrei Arapan

Nicoleta Gladiuc (dreapta) şi Andrei Arapan (stânga) la nunta surorei mai mici. Foto: ok.ru

După explozia de la cafeneaua „La Soacra” au decedat trei persoane. La Bucureşti se află în stare gravă Nicoleta Gladiuc (25 de ani). Inspectoratul de Stat al Muncii investighează cazul a patru angajaţi ai localului, calificat ca „accident de muncă mortal”. Primăria Municipiului Chişinău a dat familiilor victimelor câte 20 de mii de lei de fiecare. Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei anunţă că cele 17 persoane care au avut de suferit în urma deflagraţiei de la Piaţa Centrală vor primi ajutoare financiare, valoarea acestora variind între 15 şi 25 de mii de lei, în funcţie de gravitatea cazului. În urma deceselor celor două femei, în vârstă de 25 şi 36 de ani, patru copii au rămas fără mamă.

Solicitat de JURNAL de Chişinău, Eugen Oprea din Antoneşti, Ştefan-Vodă, care şi-a pierdut fiica în vârstă de 25 de ani, spune că acum se roagă pentru sănătatea unicului fiu rămas, Sergiu Oprea, spitalizat la Centrul Republican de Arsuri Termice din Chişinău. De la el aflăm că a primit banii alocaţi de către primăria mun. Chişinău pentru ambii copii ai săi. Părintele îşi doreşte să obţină tutela asupra unicului copil (de trei ani) al Angelei Oprea.

Amintim că explozia de la cafeneaua „La Soacra” s-a produs din cauza unei butelii de gaz. Au avut de suferit 17 persoane, dintre care 14 au fost spitalizate, trei victime au decedat – un bărbat de 63 de ani, o femeie de 25 de ani, care avea un copil de trei ani, şi altă femeie, de 36 de ani, care creştea trei fete minore.

Patru copii vor creşte orfani

În prezent, la Spitalul de Arşi din Bucureşti se află Nicoleta Gladiuc din Ochiul Alb, Drochia. Solicitat de JURNAL de Chişinău, tatăl Nicoletei Gladiuc, Mihai Şterbate, ne-a spus că fiica sa s-a simţit câteva zile mai bine, „dar iar au pus-o sub aparate ca să respire”. Potrivit lui, Nicoleta lucra în localul „La Soacra” în calitate de bucătar din luna august 2015. „Nu are document de bucătar, dar noi am educat-o aşa că ştie să facă de toate”, ne-a spus printre lacrimi bărbatul. Acolo lucra şi viitorul ei soţ, Andrei Arapan (31 de ani), locuitor al satului Ciorescu, mun. Chişinău, în calitate de furnizor şi hamal. „El aducea marfa, o descărca. S-au întâlnit la Moscova, unde au lucrat şi au adunat bani. Adunau bani de nuntă…”, a mărturisit bărbatul. Mama fetei, Violeta Şterbate, ne-a spus că fata ei era angajată ilegal, fără poliţă, fără niciun document, din luna august 2015.

În R. Moldova, o viaţă de om costă 20 de mii de lei

Violeta Şterbate vorbeşte în fiecare zi cu medicii de la Spitalul de Arşi din Bucureşti despre starea sănătăţii fiicei sale. „Marţi, 26 ianuarie, i-au făcut iar o intervenţie. Spuneau că a pierdut mult sânge şi că starea este gravă, continuă să fie intubată”, a mărturisit femeia. Tot ea ne-a spus că pe 26 ianuarie a primit suma de 20 de mii de lei de la Primăria Chişinău şi în acea zi l-a vizitat şi pe viitorul său ginere, Andrei Arapan.
Potrivit părinţilor Nicoletei Gladiuc, fiica lor are arsuri pe 45-50% din suprafaţa corpului. Ei consideră că autorităţile publice locale şi agentul economic respectiv trebuie să răspundă în faţa legii.

Rugă pentru femeia iubită

Azi, 29 ianuarie 2016, Andrei Arapan este externat de la Centrul Republican de Leziuni Termice. Tânărul ne-a spus că faţa sa nu mai este bandajată şi, deşi are ceva cicatrice pe faţă, e deja în afara oricărui pericol. „Mâinile îmi sunt afectate, dar vor trece”, a mărturisit el pentru JURNAL. Acum se roagă pentru prietena lui, Nicoleta. Acesta a postat un mesaj pe o reţea de socializare: „Mă rog la Dumnezeu ca să te faci bine. De-aş putea, ţi-aş da şi inima mea, numai ca să fim din nou împreună, cum am fost până acum. Tu eşti sensul vieţii mele…”.
De la Andrei aflăm că lucra în calitate de hamal şi furnizor la cafeneaua „La Soacra” din luna noiembrie 2015. „Eram angajat ilegal, ca şi alţi vreo 13-15 angajaţi, care lucrau pe schimburi. Doar două femei erau angajate legal: o bucătăreasă şi o vânzătoare. Eu şi Nicoleta lucram ilegal şi nu aveam poliţă de asigurare medicală obligatorie”, a mărturisit el.

Din 15 angajaţi, doar doi munceau legal

Solicitată de JURNAL, o asistentă medicală de la Centrul de Sănătate din Ochiul Alb, Drochia, a relatat că nu este la curent dacă Nicoleta Gladiuc are sau nu poliţă de asigurare medicală obligatorie, pentru că nu mai este în evidenţa medicilor de familie din localitate. Solicitat de JURNAL de Chişinău, şeful Direcţiei monitorizarea aplicării legislaţiei muncii normelor de protecţie a muncii, Inspectoratul de Stat al Muncii, Victor Ţurcan, ne-a spus că în urma exploziei au avut de suferit patru angajaţi.

„Se acumulează materiale ce ţin de legislaţia muncii şi de respectarea securităţii sănătăţii în muncă. Cu regret, două persoane angajate au decedat. Respectiv, accidentul de muncă e calificat ca mortal. Nu sunt finalizate expertizele privind Serviciul Situaţii Excepţionale ca să vedem cauza deflagraţiei. Vom veni cu informaţii”.
Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă spunea într-o şedinţă la primărie că vina totală pentru deflagraţia din 9 ianuarie 2016 o poartă agentul economic. Administratorii localului se află în arest.

The following two tabs change content below.
Victoria Popa

Victoria Popa

Victoria Popa

Ultimele articole de Victoria Popa (vezi toate)