Cazul Duca rămâne nerezolvat

FLAGRANT // Hotărârea CEDO de acum un an prin care Guvernul R. Moldova era obligat să o restabilească pe Duca în drepturile de proprietate ce i-au fost lezate nu a fost executată până în prezent

Guvernările vin şi pleacă, dar problemele femeii de afaceri Eugenia Duca rămân. Deşi a crezut sincer că, odată cu schimbarea conducerii statului, vânătoarea pornită de unii împotriva afacerilor sale se va termina, Eugenia Duca constată astăzi că lucrurile au rămas pe vechi. Hotărârea CEDO de acum un an prin care Guvernul RM era obligat să o restabilească în drepturile de proprietate ce i-au fost lezate nu a fost executata până acum. Mai mult, săptămâna trecută, fratele femeii de afaceri, Anatolie Gâlcă, a fost bătut măr în plină stradă de cel care a deposedat-o pe Duca de avere. Poliţiştii chemaţi la faţa locului l-au lăsat pe bătăuş să plece, recomandându-i victimei să-şi caute dreptate la cei pe care i-a votat.

Despre decizia CEDO în cazul „Eugenia şi Doina Duca împotriva R. Moldova” presa din R. Moldova şi-a amintit ultima dată la începutul acestui an, când a pornit scandalul cu preşedintele Curţii Supreme de Justiţiei (CSJ), Ion Muruianu. În opinia separată, expusă de judecătorul Giovanni Bonello de la CEDO, care a făcut parte din completul de judecată ce a examinat „cauza Duca”, se făceau următoarele observaţii: „Cariera judecătorului Ion Muruianu a explodat de la un mic judecător de sector până la funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie într-un timp mai scurt decât ar fi necesar pentru a spune „partidul întotdeauna are dreptate!”. Aceste observaţii sunt cu atât mai grave cu cât Bonello atrăgea atenţia opiniei publice internaţionale asupra subordonării politice a sistemului judecătoresc din R. Moldova. Muruianu s-a conformat în această primăvară deciziei CEDO. Plenul CSJ şi-a revăzut decizia contestată la Curtea de la Strasbourg, dându-i dreptate Eugeniei Duca.

O întrebare retorică

Chiar dacă CSJ a dispus repunerea în drepturile de proprietate a Eugeniei şi Doinei Duca, această hotărâre nu este executată până în prezent. „Nimeni nu îmi poate explica de ce nu se execută hotărârea judecătorească. Cazul meu şi cazul lui Vlad Filat sunt aproape similare. Este vorba despre aceleaşi încălcări ale drepturilor de proprietate. Dar, deşi verdictul în cazul lui Filat a fost pronunţat mai târziu decât în cazul meu, hotărârea judecătorească în cazul lui a fost executată de mult. În aceste condiţii, mă întreb oare trebuie să devin prim-ministru ca să se execute şi în cazul meu hotărârea judecătoarească?”, se întreabă retoric femeia de afaceri. Responsabil de executarea hotărârilor judecătoreşti, viceministrul Justiţiei, Gheorghe Susarenco, nu are un răspuns la această întrebare. Oficialul a promis că va porni o anchetă de serviciu pentru a clarifica situaţia, dar, în opinia lui, pentru ca hotărârile judecătoreşti să se execute aşa cum prevede legea este nevoie în primul rând de voinţă politică.

„Alte măşti aceeaşi scenă?”

„Tocmai această voinţă nu există”, crede Duca. „Eu ca şi toată lumea de bună credinţă am votat schimbarea în esenţă, instituirea statului de drept, dar asta nu se întâmplă. Ştiu că asemenea schimbări nu se fac imediat, dar nu văd niciun indiciu că spre asta se merge. Fărădelegile care au loc în continuare, inclusiv, în cazul meu, chiar şi după câştigarea procesului la CEDO şi la Marea Cameră CEDO, deja pe timpul noii guvernări, constituie o oglindă a ineficienţei politicilor promovate de Alianţă. S-au schimbat doar vârfurile puterii, în rest „alte măşti, aceeaşi scenă”, spune cu regret Eugenia Duca. Din cauza presiunilor la care a fost supusă, Eugenia Duca a fost nevoită acum şapte ani să plece din R. Moldova. Evenimentele de săptămâna trecută, când fratele său, Anatolie Gâlcă, a fost bătut, au convins-o că nici acum nu poate reveni.

Poliţia face politică?

Menţionăm că Gâlcă a fost bătut măr în plină stradă, în faţa oficiului pe care îl închiriază într-un bloc de pe bd. Grigore Vieru. Agresorul este un fost angajat al Eugeniei Duca, cu care femeia se judecă de mai bine de 12 ani. Chemaţi la locul incidentului, poliţiştii au eziat să îl reţină pe bătăuş. Pretextul invocat de forţele de ordine a fost că acesta s-a baricadat în interiorul clădirii. În aceeaşi zi, când avocatul lui Gâlcă s-a dus să depună plângere la sectorul de poliţie, un bărbat în civil, despre care juristul crede că ar fi poliţist, i-a recomandat să-şi caute dreptatea la cei pe care i-a votat. Adrian Batrânac, şeful Secţiei Ordine Publică din cadrul Comisariatului de poliţie din sectorul Râşcani, promite că va încerca să clarifice situaţia. Dacă se va adeveri că persoana în civil este poliţist, acesta riscă o mustrare aspră.

Mariana RAŢĂ