Cazul Domnişor, sub papucul poliţiştilor şi procurorilor (III)


Poliţiştii şi procurorii numiţi de Vitalie Gaidău aproape nu şi-au amintit de acesta când au fost întrebaţi 

Vladimir şi Vitalie Gaidău mai povestesc în documentul video ajuns la redacţia JURNALULUI cum a apărut arma din care a fost efectuată împuşcătura în fereastra lui Constantin Domnişor. Atât procurorul Valeriu Bodean, cât şi colonelul de poliţie Alexei Laza neagă acuzaţiile tânărului referitoare la tranzacţie şi maltratări. Între timp, bonul de repartiţie a apartamentului cu scandal a fost anulat de judecători, familia Gaidău a fost supusă unor percheziţii, capul familiei a suferit o intervenţie chirurgicală în urma unor altercaţii cu poliţiştii, iar Vitalie Gaidău a plecat de câţiva ani peste hotare.

Vladimir şi Vitalie Gaidău povestesc cum a apărut arma din care s-a tras în fereastra lui Domnişor în apartamentul în care se afla în ospeţie tânărul. „În ospeţie cu arma nu te duci, că stăpânul nu te primeşte”, zice Vladimir Gaidău. „Prima dată am văzut arma când mi-au arătat-o pe Tighina 6”, continuă Vitalie. Aceştia spun că aruncătorul de grenade a fost adus de poliţişti în apartamentul în care se afla în ospeţie Vitalie. „A venit un Wolkswagen (pe 14 octombrie 2006 – n.r.), au coborât trei poliţişti, la unul din ei, cel mai jos de statură, arma era sub haină. Cu câteva zile înainte, stăpânul făcuse curăţenie generală în casă şi nu era sub noptieră nimic. Dar nici nu putea să fie acolo, că era un pericol pentru fiul lor de nouă ani. Apoi, arma a apărut. Ion (fratele lui Vitalie – n.r.) a văzut totul”, zice tatăl lui Vitalie. Tânărul, care atunci când au venit poliţiştii să facă percheziţie era deja reţinut, afirmă că pe armă nu au fost găsite amprentele sale.

Arma şi Wolkswagen-ul gri

Procurorul Valeriu Bodean, care, de la Procuratura municipală, a ajuns, între timp, la PG, zice că învinuirea lui Gaidău „a fost înaintată în baza probelor, totul s-a făcut conform procedurilor”. Potrivit lui Bodean, dacă tânărul era bătut, „se intervenea”, adică dacă nu s-a intervenit, nu a fost maltratat la CGP. „Dosarul se află în altă parte şi eu nu am voie să mă pronunţ. Îmi amintesc vag ce s-a întâmplat atunci”, a declarat pentru JURNAL Bodean.

Şi dacă Bodean l-a cercetat ca fiind învinuit pe Vitalie Gaidău în dosarul Domnişor, acesta a fost ulterior scos de sub învinuire (!). Constantin Domnişor ne-a spus că Bodean era cel care încerca să-l convingă să renunţe la solicitarea sa de a supune expertizei resturile de grenadă descoperite pe teritoriul Centrului chinologic unde era director la câteva zile după atentat. „Erau nişte rămăşiţe de grenade aduse şi aruncate pe pistă, cu nisip galben pe ele şi mucegai, dovadă că ele au fost adunate de pe un poligon de trageri, aduse şi aruncate aici, bănuiesc, la comanda aceluiaşi ministru, pentru a mă compromite. În acelaşi timp, persoana care a arătat aceste rămăşiţe de grenadă a fost sunată atunci la telefonul mobil, răspunzând în rusă: „Vseo na meste cac polojeno. Da, da, tam gde nado, nu, coroce, vseo ok, pridu, rascaju”. Acesta era poliţistul V.C. angajat al CGP. Între timp, unul dintre subalternii mei a propus să detectăm persoana care a adus acele rămăşiţe de grenadă cu ajutorul unui câine dresat, dar acest poliţist a rupt-o imediat la fugă când a auzit acest lucru”, spune Domnişor care crede că acest C. îi raporta prin telefon situaţia anume lui Laza.

Nişte fantezii

„De unde e Gaidău? El a fost adus la mine? Dar cine e, viceministru, ca să fie adus la mine? Eu nici nu ţin minte cine e Gaidău, aşa avtoritet (autoritate – n.r.). Trebuie de ridicat materialele. Ştiu că a fost gălăgie mare, au fost învinuiri la adresa domnului Papuc. Cazul nu-i descoperit. Acolo a fost descoperită o armă construită manual, dar nu a fost stabilit a cui era. Eu ţineam dosarul Domnişor sub control, dar nu mă ocupam personal”, ne-a spus şi Alexei Laza, care neagă învinuirile tânărului precum că l-a maltratat şi râde zgomotos când îi spunem ce a declarat Vitalie: „Posibil minte. Nişte fantezii. Eu nu sunt şef la secţia expertiză… Nu-mi este interesant ce spune tânărul ăsta”. Laza ţine să ne informeze că acum în izolatorul CGP sunt „condiţii de lux”. În ce priveşte Wolksvagen-ul gri, spune că „noi, la comisariat, nici nu aveam aşa maşină, nu am nici eu personal aşa maşină”.

Nu a fost găsită încă persoana care a tras

Potrivit unor surse, imediat după atentat, în baza datelor operatorilor de telefonie mobilă, s-a stabilit că telefonul cu numărul ce aparţinea unei rude de-a lui Gheorghe Papuc se afla în zona când s-a produs împuşcătura. Iar un martor, Sergiu, care se întorcea în acea noapte de la serviciu a observat în zonă o maşină fără numere şi fără lumini.

Solicitat de JURNAL, Corneliu Bratunov, şeful Secţiei urmărire penală în cauze excepţionale a Procuraturii Generale unde se află acum acest dosar, a declarat că nu poate spune dacă aceste probe se găsesc în dosar, întrucât urmărirea penală e pe rol. Potrivit lui Bratunov, nu a fost stabilită încă persoana care a tras pe 9 octombrie 2006, iar Vitalie Gaidău a fost scos de sub învinuire. „Dosarul a fost adus în secţia noastră mult mai târziu, în 2010 sau 2011, şi noi l-am scos pe Gaidău de sub învinuire. Ştiu că declaraţiile lui au fost cercetate de către procurori, dar nu ştiu care şi nu ştiu nici rezultatele”, zice Bratunov.

Procurorul nu a vrut să ne spună dacă pe parcursul anchetei a fost stabilită vreo implicaţie a lui Gheorghe Papuc în acest caz, aşa cum a indicat Domnişor, dar zice că nici Laza, Scurtu, nici Bodean sau Caraman nu sunt cercetaţi în cadrul acestui dosar.

Familie hărţuită

„Acest băiat, Vitalie Gaidău, nu are nimic cu atentatul. Cum, cică, a găsit arma în tufarii din faţa apartamentului? Acolo erau nişte trandafiri sălbatici crescuţi de ani de zile, erau atât de denşi că numai vrăbiile puteau pătrunde. Când m-am dus acolo, am făcut regulă, am tăiat tot, că se mirau şi vecinii”, zice Constantin Domnişor. Cât s-a aflat Gheorghe Papuc în funcţie, familia lui Domnişor, inclusiv verişorii, părinţii, erau urmăriţi, li se asculta telefoanele. Unui văr de-al lui Domnişor, Dumitru Sarancii, care apare în videoul respectiv pentru câteva secunde, i-au făcut percheziţie la firma sa turistică şi au ridicat mai multe documente, inclusiv paşapoarte ale unor cetăţeni care nu aveau nimic în comun cu cauza penală pornită imediat după atentat. Apropo, ordonanţa de percheziţie era semnată de procurorul Alexandru Caraman, cel indicat de Vitalie Gaidău în cazul Domnişor. Actele nu au fost returnate nici până astăzi în acest caz.

Totodată, deşi în actele de la primăria capitalei era indicat că bonul de repartiţie a apartamentului pe numele lui Domnişor fusese ridicat de „şoferul Tudor al vicecomisarului Petru Corduneanu”, acesta a declarat pentru JURNAL că el nu avea şofer. „Poate şi era un şofer Tudor care o fi primit vreun pachet, dar ce, un vicecomisar responsabil de ordinea publică avea competenţe să dea ordine unui funcţionar de la primărie? Prostii!”, zice Corduneanu.

A cui e arma?

Corneliu Bratunov susţine că nu a fost stabilit cui îi aparţine arma din care s-a tras în fereastra lui Domnişor. Potrivit unor surse, loturi de arme asemănătoare au fost ridicate anterior din Găgăuzia şi Transnistria de către angajaţi ai MAI. De altfel, colonelul de poliţie Vladimir Maiduc susţine că în acea perioadă a avut loc o şedinţă secretă la MAI cu Gheorghe Papuc, comisarul Chişinăului de atunci, Alexandru Mihai, şi viceministrul Valentin Zubic, în cadrul căreia s-a pus la cale plasarea unei asemenea arme într-un un local ce aparţine lui Maiduc. Colonelul de poliţie era (şi mai este) şeful pazei postului de televiziune „ProTV” care reflecta din plin în acele zile atentatul la viaţa lui Constantin Domnişor.

„Am depus imediat o petiţie pe numele procurorului general Valeriu Balaban în care scriam că deţin informaţii că urmează să mi se plaseze o armă în incinta localului pe care îl deţin la 30 de kilometri de Chişinău, să-mi facă o percheziţie şi să găsească acest aruncător de grenade. Arma trebuia să fie găsită într-o căpiţă de fân. Balaban a dat indicaţie subalternilor săi să ţină cazul sub control, însă nu şi-au mai pus în funcţiune planul. Eu ştiu şi cine a adus acele câteva aruncătoare de grenade din Transnistria atunci. Acesta lucrează şi acum în MAI”, a declarat pentru JURNAL Vladimir Maiduc.

Acesta afirmă că actualul ministru de Interne, Dorin Recean, este destul de pregătit, dar că nu o să poată face regulă în MAI. „Mâinile lui sunt legate. Nu există voinţă politică pentru a face regulă. Nu vedeţi că lui Recean nu i se permite să-şi aleagă singur un viceministru? Dacă ar exista voinţă politică, în jumătate de an s-ar face regulă în minister”, crede Maiduc.

Cer despăgubiri

Familia Gaidău a avut şi ea de pătimit. Tatăl tânărului, Vladimir Gaidău, a fost concediat de la Calea Ferată unde lucra revizor „pentru încălcarea repetată a obligaţiilor de serviciu”. De fapt, el crede că această concediere are legătură cu încercările sale de a-şi ajuta fiul şi cu drumurile sale pe la PG. Acum, bărbatul se judecă cu Calea Ferată şi a repurtat o primă victorie – instanţa a dispus să-i fie achitate 20 000 de lei pentru că acest caz nu a fost judecat echitabil, cauza fiind acum la rejudecare.

Vladimir Gaidău a suportat şi o intervenţie chirurgicală astă-vară şi medicii îi dădeau şanse mici de supravieţuire, dar a scăpat. Complicaţiile au intervenit după o încăierare cu poliţiştii care veniseră să facă o percheziţie la Bălţi, tot legată de cazul Domnişor. Acum are alt serviciu şi mai luptă pentru familia sa. A atacat statul în judecată pentru faptul că fiul său a intrat sănătos în izolatorul de pe str. Tighina 6 şi a ieşit de acolo invalid de gradul II. Cere de la stat 171 mii de lei despăgubiri, dar dosarul e tot la prima instanţă, deoarece reprezentantul Ministerului Finanţelor nu se prezintă la proces din iunie curent. Vitalie este plecat peste hotare de patru ani.

 

Departamentul Investigaţii,

JURNAL de Chişinău

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)