Cazul Domnişor, sub papucul poliţiştilor şi procurorilor (II) // VIDEO

Familia tânărului a atacat statul în judecată după ce acesta a fost scos de sub învinuire în cazul Domnişor şi solicită despăgubiri materiale
JURNAL continuă să publice declaraţiile tânărului de la Bălţi care, chipurile, a împuşcat în fereastra familiei Domnişor pe 9 octombrie 2006. Dosarul mai este încă „în lucru”, iar după ce acesta a ajuns în Secţia urmărire penală pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale (PG), Vitalie a fost scos de sub învinuire în septembrie 2011. Acum, familia tânărului a atacat statul în judecată pentru maltratare şi solicită despăgubiri materiale.

După acel atentat, Constantin Domnişor a ajuns şomer. „Mi-au creat toate condiţiile ca să-mi dau demisia”, ne spune acesta. „Vina” acestuia a fost că a anunţat presa despre atentat şi despre faptul că pe teritoriul Centrului chinologic fusese aruncate la câteva zile după aceea nişte rămăşiţe de grenadă pe care procurorii, împreună cu geniştii, le-au căutat tocmai două zile, doar-doar să-i incrimineze ceva. „Rugămintea” de a nu anunţa presa a venit de la ofiţerul de serviciu căruia Domnişor i-a comunicat imediat despre atentat. Când l-a întrebat de unde vine indicaţia, ofiţerul a închis telefonul.

Povestea care avea să-l coste viaţa atât pe el, cât şi pe copiii săi (soţia se afla în acea seară la serviciu – n.r.) se trage de la asigurarea familiei Domnişor cu spaţiu locativ. Din 1987, acesta depunea aproape în fiecare an la primăria capitalei şi la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) documente prin care solicita apartament, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Povestea lotului

„În luna aprilie 2006, am fost invitat în Direcţia generală logistică, administrare şi dezvoltare a MAI, la şeful adjunct al acestei direcţii S. Zlobin, în subordinea căruia se află şi comisia locativă a MAI, care mi-a spus că instituţia a luat o decizie ca eu să fiu asigurat cu un lot pe str. Petricani, deoarece nu dispun de spaţiu locativ, dar că mai trebuie să depun o dată dosarul. L-am depus, dar peste câteva luni Zlobin mi-a spus că Guvernul RM a interzis alocarea loturilor. Ulterior, Iurie Stoicov, care era atunci şeful Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, mi-a spus că pe numele meu este eliberat un lot pe str. Petricani 4/1. Eu nu ştiam nimic de acel lot, dar pe el şi-a construit casă Gheorghe Papuc”, a declarat pentru JURNAL Constantin Domnişor.

Povestea apartamentului

Pe 6 septembrie 2006, Domnişor a mai depus o cerere la primăria Chişinău solicitând iarăşi să fie asigurat cu spaţiu locativ. „Pe 15 septembrie, am fost invitat în Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare a mun. Chişinău unde am fost întrebat de către Faina Cojocaru pentru ce am depus cererea şi dacă „nu cumva mă ocup de vânzarea apartamentelor”. I-am spus că niciodată n-am avut apartament, dar ea m-a întrebat ce am făcut cu apartamentul primit vara aceasta. Auzeam pentru prima dată de aşa ceva. Doamna Cojocaru mi-a spus că, în baza unei dispoziţii a Consiliului Municipal Chişinău din 14 iunie 2006, eu împreună cu familia mea am fost asiguraţi cu spaţiu locativ şi anume cu apartamentul nr.1 „A” din bd. Dacia 73/3 mun. Chişinău.

Tot atunci mi-a arătat cotorul ordinului de repartiţie pe care era scris că originalul ordinului de repartiţie, la comanda şefului Direcţiei generale locativ-comunale, Mihai Solcan, i-a fost eliberat lui Tudor, şoferul lui Petru Corduneanu, vicecomisar al mun. Chişinău, aceştia încălcând legea, făcând acest lucru fără procură. Atunci am depus o cerere pe numele lui Solcan de a mi se elibera duplicatul ordinului de repartiţie. L-am primit pe 18 septembrie şi peste două zile m-am stabilit împreună cu familia în acea locuinţă”, susţine Domnişor. Ce a găsit Domnişor în acel apartament, inclusiv caviarul şi băuturile scumpe, a fost arătat din plin la televizor.
Departamentul Investigaţii,
JURNAL de Chişinău

„Pe 2 octombrie 2006, la ora 15.00, am fost invitat la ministrul de Interne Gheorghe Papuc care m-a întrebat unde locuiesc şi cum am nimerit în acel apartament. Ministrul mi-a dat de înţeles direct că ar trebui să eliberez apartamentul şi i-am spus că nu voi face categoric acest lucru.

După aceasta m-a numit cu cele mai murdare cuvinte, m-a ameninţat. Tot în acea zi, la ora 17.30, am fost chemat din nou la ministru. Acesta a deschis safeul, a scos din el copiile dispoziţiilor Consiliului Municipal Chişinău şi originalul ordinului de repartiţie – atunci am aflat în mâinile cui se afla originalul! – mi le-a aruncat pe masă şi mi-a spus: „Na’, iaţi-le, du-te şi locuieşte în apartament, că îţi aparţine, dar să ştii un lucru: tu şi familia ta nu aveţi dreptul să trăiţi şi să călcaţi pe acest pământ!”.

Am luat documentele de pe masă şi m-am îndreptat spre uşă, dar ministrul a strigat: „Stai!”. M-am oprit, m-am întors spre el şi atunci el mi-a spus: „Dar să ţii minte un lucru: am să găsesc metode de a vă nimici!”. Pe 9 octombrie 2006, în jurul orei 22.30, în geamul apartamentului a fost lansată o grenadă de tip VOG 25, dar spre fericirea mea şi a copiilor mei (soţia era la serviciu în schimbul de noapte) şi spre nefericirea ministrului Papuc, killerul a ratat ţinta, nimerind în gratiile metalice ale geamului, grenada explodând direct în geam. Killerul se speriase de un muc de ţigară pe care îl aruncase atunci un vecin care fuma la etajul trei şi de aceea a ratat ţinta”, îşi aduce aminte Domnişor.

„Nu au probe”

Deşi a scris în toate instanţele, nu a primit niciodată un răspuns. Nici anul acesta nu a primit răspuns la scrisoarea pe care i-a scris-o premierului Vlad Filat. De altfel, premierul, care în 2006 era deputat şi membru al Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, a pus problema de mai multe ori, cerând ca Papuc să fie suspendat din funcţie pe perioada anchetei, dar atunci imediat a fost supus unei percheziţii. Pentru că presa se interesa insistent de caz, trebuia găsit un suspect. Peste puţin timp, „criminalul” era arătat la televizor – un tânăr firav din Bălţi. Începutul dezvăluirilor acestuia le-am publicat în ediţia trecută a JURNALULUI.

Cazul trebuia să ajungă într-o săptămână în judecată, după ce tânărul semnase forţat recunoaşterea vinovăţiei şi i se promisese doar o amendă pentru păstrare de armament. Dar pentru că tatăl acestuia a mers la procuratură şi a cerut socoteală pentru faptul că fiul său e maltratat, întrebând de ce acesta nu este transferat la Bălţi, acolo unde era cercetat pentru furt, dosarul nu mai are finalitate nici până astăzi. În aceeaşi zi, Vitalie Gaidău a fost transportat la Bălţi. „Nu ştiu de ce procurorii nu au finalizat dosarul. Probabil, nu au probe că tânărul acesta a împuşcat”, a declarat pentru JURNAL Alexei Laza, comisarul adjunct al Comisariatului General de Poliţie (CGP), pe care tânărul îl acuză că l-a maltratat şi l-a obligat să-şi asume împuşcătura pe care nu a efectuat-o niciodată.

Problema celor de „la nivel înalt”

„Am semnat dosarul, am zis că poliţiştii nu m-au bătut. Mi-au spus ce mă aşteaptă în închisoare dacă nu acceptam ce-mi propuneau. Sunt martori că nu am fost în oraş în acea zi, de aceea am luat asta asupra mea. Nu aveam altă ieşire”, mai spune Vitalie în video-ul ajuns la JURNAL. În ziua în care tatăl lui Vitalie a spus procurorilor ca fiul lui e bătut la CGP, acesta a fost dus la Centrul de expertiză medico-legală. Îl însoţea inclusiv procurorul Valeriu Bodean. Procurorul a vorbit mai întâi cu medicul, susţine Vitalie, şi, evident, acesta nu a constatat nicio leziune. „Cum n-am, iată aici o vânătaie, aici alta. Medicul mi-a zis că astea nu se socot”, zice Vitalie Gaidău. Acesta susţine că, într-o discuţie avută cu Bodean, acesta i-ar fi spus: „Nu te teme, totul o să fie bine, nu că eu sau Laza, dar aici na vîsokom urovne sunt interesaţi”. „Când am fost ultima dată la Bodean, l-am întrebat de judecată, că ziceau că săptămâna ceea. Apoi, am vrut aşa, dar a venit tatăl tău şi nu mai iese, mi-a zis Bodean. Tot în ziua ceea m-au adus la Bălţi”, continuă tânărul.

Citiţi ultima parte a investigaţiei în ediţia de vineri a JURNALULUI de Chişinău în care procurorul Valeriu Bodean şi poliţistul Alexei Laza răspund acuzaţiilor tânărului.

Departamentul Investigaţii,
JURNAL de Chişinău

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)