Cazul Chișinău Arena: Terenurile ar fi ajuns ilegal în proprietate privată

Centrul Național Anticorupție (CNA) califică „ilegală și păguboasă” intenția Ministerului Economiei și Infrastructurii de a expropria mai multe bunuri imobile private pentru asigurarea accesului la Complexul arenei polivalente. Procuratura Generală efectuează urmărire penală în baza a trei articole din Codul Penal. Persoanele vinovate riscă până la 15 ani de închisoare.

CNA recomandă suspendarea proiectului și inițierea unor verificări la autoritatea locală din Stăuceni pentru a stabili cum au fost emise actele de proprietate privată asupra acestor terenuri. Și aceasta pentru că, potrivit unui raport al CNA, terenurile ar fi ajuns ilegal în proprietate privată în 2010–2018.

„Modificarea statutului juridic din teren agricol în teren pentru construcţii şi eliberarea actelor permisive pentru lucrări de construcție au fost realizate ilicit, cu încălcarea Planului urbanistic general, Regulamentului local de urbanism al municipiului Chişinău, Planului urbanistic general al comunei Stăuceni, reglementărilor tehnice şi urbanistice. De asemenea, au fost ignorate liniile roşii ale magistralei de interes urban – strada Bucovina”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Urmărirea penală a fost pornită în octombrie 2019 de către Centru Național Anticorupție și a fost transmisă Procuraturii Anticorupție. În cadrul acestei cauze, au fost audiați în calitate de martori cinci persoane. Au fost efectuate analize operaționale în privința a șapte persoane juridice și 18 persoane fizice.

Procuratura Anticorupție efectuează urmărirea penală în baza articolului 191, alineatul 5, articolul 327, alineatul 3, și articolul 328, alineatul 3, lit. (b) din Codul Penal, pe faptele pretinse a fi ilegale la realizarea contractului de parteneriat public-privat pentru proiectarea și construcția Arenei polivalente din Stăuceni.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)