CAZUL BRĂGUŢA // Avocatul: „Dacă experţii vor solicita exhumarea, vom cere acest lucru autorităţilor”

Medicii legiști și-au încheiat expertiza în cazul lui Andrei Braguța. Conform raportului întocmit de aceștia, tânărul de 32 de ani a murit de bronhopneumonie purulentă bilaterală. Leziunile corporale, fracturile și vânătăile provocate de bătăile la care a fost expus Andrei nu s-ar afla în legătură directă cu motivul decesului, scrie anticoruptie.md.

Expertiza medico-legală a fost prezentată vineri seară procurorilor care examinează dosarul decesului lui Andrei Braguța. Potrivit lui Adrian Mircos, procuror-șef al Direcției urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale, medicii legiști au stabilit însă că bronhopneumonia lui Andrei Braguța s-a dezvoltat în perioada aflării acestuia în detenție. „El nu era bolnav înainte de a ajunge în arest. Acum trebuie să analizăm acțiunile și inacțiunile care au dus la dezvoltarea pneumoniei în instituțiile de stat”, a declarat Mircos în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8.

Avocații lui Andrei Braguța au avut acces la expertiza medico-legală abia sâmbătă. „Studiem raportul. Suntem în legătură cu unul dintre cei mai notorii experți în medicină medico-legală, dl Derrick John Pounder de la Comitetul european pentru prevenirea torturii și a tratamentului sau pedepselor inumane sau degradante (CPT). Dl Pounder a făcut și exhumarea lui Valeriu Boboc. După ce vom analiza raportul de expertiză, îl vom traduce și trimite expertului. Dacă dl Pounder va decide că e nevoie de exhumare în acest caz, vom cere ca Andrei Braguța să fie exhumat”, afirmă avocatul. Potrivit lui, CPT s-a interesat de acest caz și acesta este un semnal grav pentru Republica Moldova.

Andrei Brăguţă a fost reținut de oamenii legii pe 15 august, când a fost oprit de polițiștii de patrulare pentru că ar fi depășit limita de viteză. Potrivit autorităților, bărbatul era în stare de ebrietate, iar pentru că ar fi manifestat un comportament agresiv față de angajații Poliției, pe numele său a fost pornită o cauză penală. El a fost reținut pentru 72 de ore și dus în Izolatorul de detenție preventivă, iar pe 18 august, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au emis un mandat de arestare pentru 30 de zile.

Tânărul ar fi fost bătut în izolator, inclusiv de angajații instituției, fapt negat de reprezentanții Inspectoratului General al Poliţiei, care spun că, de fapt, bărbatul a fost agresat de colegii de celulă din cauza comportamentului deviant al acestuia.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)