Cazul BEM: Mostră a disfuncționalității naționale

707470001367314814Pierdirile statului în urma declinul din ultimii ani de la BC „Banca de Economii” SA sunt cuprinse între 320 – 527 milioane de lei. Problemele băncii scot în evidență managementul ineficient al proprietății de stat, al deciziilor politice neinspirate și al funcționării dezinteresate a instituțiilor publice.

Acestea sunt concluziile din cadrul studiului „Epopeea Băncii de Economii sau cum au prăbușit gigantul” efectuat de Alexandru Fala pentru Expert-Grup.

Problemele BEM-ului sunt de fapt problemele întregului sistem bancar susține expertul.

Potrivit expertului, în decursul ultimilor 5 ani, începând cu 2009 în urma unui șir de factori s-a reușit doborârea unui gigant financiar autohton – BEM.

Decizia politică de preluare a băncii falimentare InvestPrivatBank, care se afla în plină criză economică a fost unul dintre motivele pierderii controlului asupra Băncii de Economii.

În octombrie-noiembrie 2010, 50% din volumul total de credite acordate de sistemul bancar îi aparțineau Băncii de Economii.

Sistemul judecătoresc a favorizat raidurile corporative asupra băncii din perioada anului 2011.

Consiliul băncii a avut o atitudine superficială și nu a reacționat la semnalele Curții de Conturi și recomandările Băncii Naționale, ducând o activitate defectuoasă de creditare.

Fală menționează că statul ar fi putut deține controlul asupra băncii dacă opta pentru recapitalizare, care constă în efectuarea unui împrumut de pe piața financiară autohtonă. Suma împrumutului ar fi achitat 100 mln lei, rata dobânzii de 7%. Statul ar fi fost nevoit să achite lunar câte 10 mln lei pentru a rambursa creditul.

În vederea eficientizării gestionării activelor deținute de stat, expertul vine cu unele recomandări. Una dintre acestea fiind inițierea unor ample investigații a cazurilor de implicare în raidurile corporative a judecătorilor și funcționarilor publici, precum și efectuarea unei „Liste Negre” ale acestora.

În prezent, conform spuselor autorului studiului, Alexandru Fala, BEM nu riscă să-și piardă licența.

Zaharia Victor

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)