Cazinou politic

FRAUDĂ // Ghimpu cere demisia lui Ioniţă

Preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a schimbat în mod conştient cifrele din amendamentul Legii cazinourilor, prin care statul a fost prejudiciat de circa 5,6 milioane de lei. Cel puţin aşa susţine liderul PL, Mihai Ghimpu, care a făcut noi dezvăluiri pe marginea acestei teme. Ghimpu a prezentat textul stenogramei şedinţei Parlamentului şi corespondenţa dintre Guvern şi preşedintele Comisiei, Veaceslav Ioniţă. Liderul PL a solicitat demisia deputatului liberal-democrat. La rândul său, preşedintele fracţiunii parlamentare peledemiste, Valeriu Streleţ, îl apără pe Ioniţă şi spune că Ghimpu vă răspunde pentru acuzaţiile sale în judecată. Analiştii politici sunt de părere că continuăm să asistăm la o reglare de conturi între liderii AIE.

Bugetul de stat a fost prejudiciat de circa 6 milioane de lei, după ce în textul unui proiect de lege adoptat de Parlament în iulie 2010 s-a strecurat „o eroare” prin care au fost înjumătățite taxele pentru licențierea jocurilor de noroc. Pentru fiecare masă de joc din cazinou, în loc de 360 de mii de lei, a fost indicată suma de 180 de mii de lei. Stenograma şedinţei Parlamentului, condusă în acea zi de vicepreşedintele Parlamentului, Serafim Urechean, dezvăluie că deputaţii au aprobat Legea, fără amendamentul propus de deputatul Veaceslav Untilă. Acesta a solicitat să ia cuvântul şi a propus modificarea cuantumului pentru întreţinerea cazinourilor după ce deputaţii au început să discute un alt proiect de pe ordinea de zi. Ioniţă nu l-a întrerupt. „Acest amendament e pentru stenogramă la Legea precedentă, dar la legea aceasta nu sunt”, a fost remarca de atunci a preşedintelui Comisiei permanente înregistrată în stenogramă. „Ioniţă a acceptat amendamentul lui Untilă, după ce Parlamentul a votat legea. De ce şi pentru ce?”, s-a întrebat Ghimpu.

Eroarea a fost depistată de un consultant

Conform regulamentului privind activitatea Parlamentului, proiectul de lege aprobat de deputaţi trece prin mai multe filtre. În cazul dat, documentul a fost examinat de consultantul Comisiei parlamentare economie, buget, şi finanţe, Andrei Conişescu, apoi de preşedintele comisiei, Veaceslav Ioniţă, de şeful Direcţiei juridice a Parlamentului, Ion Creangă, în total nouă persoane, până a fi ajuns pe masa preşedintelui Parlamentului. Eroarea prin care cifra de 360 de mii de lei a fost înlocuită cu cea de 180 de mii, a fost depistată de consultantul Direcţiei documentare parlamentară, Angela Enciu. „Confruntarea legii cu stenograma din 15 iulie 2010 denotă că acest amendament a fost înaintat de Veaceslav Untilă de la microfon. Semne de întrebare a trezit faptul că amendamentul dat a parvenit deja după votarea legii în lectura finală. Dar preşedintele Comisiei permanente nu a solicitat opinia plenului Parlamentului vizavi de acest amendament pentru punerea la vot. Din stenogramă nu se vede dezacordul preşedintelui comisiei sau deputaţilor cu amendamentul propus, iar prezenta semnătură denotă acordul cu prevederile din proiect”, îi raportează Enciu lui Andrei Conişescu. Răspunsul consultantului a fost că proiectul nominalizat a fost coordonat şi semnat de preşedintele Comisiei, Veaceslav Ioniţă.

Ioniţă: „Amendamentul a fost acceptat”

Ulterior, Guvernul trimite un demers pe adresa preşedintelui Parlamentului prin care îl sesizează că au fost înlocuite cifrele de 360 mii cu 180 mii de lei şi solicită începerea unei anchete de serviciu pentru stabilirea persoanelor care s-au făcut vinovate de includerea unui text în urma căruia a fost violată voinţa întregului legislativ. La 29 septembrie, Veaceslav Ioniţă pregăteşte un răspuns pe adresa premierului Vlad Filat în care specifică printre altele că: „În şedinţa Parlamentului din 15.07. 2010, amendamentul ce ţine de modificarea cuantumului pentru întreţinerea cazinourilor a fost citit de către autor, în conformitate cu art. 68 din Legea 797/1996 şi acceptat”. Ioniţă explică că majorarea taxei  pentru fiecare masă în 2009 ar fi dus la monopolizarea acestui gen de activitate printr-o concurenţă neloială.

Nu a citit documentul

„Acest amendament a fost dat citirii după aprobarea Legii în lectură finală. El nu a fost adoptat”, a reiterat Ghimpu. Liderul liberal (cuvântul-cheie) a mai spus că a observat eroarea în februarie, după izbucnirea conflictului în Parlament, şi că nu a citit documentul înainte de a-l semna. „Niciun preşedinte de parlament nu confruntă proiectele de lege împreună cu stenograma înainte de a le semna. Pentru aceasta există aparatul Parlamentului. Când a ajuns la mine pe masă, Legea era semnată de nouă persoane. N-am dorit să apar în faţa presei înainte de a da depoziţii la comisia care investighează circumstanţele în care a avut loc acest caz”, a explicat Ghimpu de ce a decis să facă dezvăluiri abia acum.

Amintim că deoarece eroarea admisă a provocat pagube serioase bugetului, Lupu a cerut anterior crearea unei comisii speciale care să investigheze modul în care în proiectul de lege adoptat a intrat un amendament neacceptat de Parlament. Rezultatele investigaţiilor comisiei încă nu au fost făcute publice. Preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ, a ţinut să remarce că ar fi fost corect ca politicienii să-şi expună opiniile după ce comisia ar fi anunţat concluziile sale pe marginea acestui caz. „Domnul Ghimpu să ţină cont că colegul nostru are tot temeiul să ceară explicaţii în judecată pentru aceste insinuări”, a declarat Streleţ.

Svetlana COROBCEANU

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu