Cazacii din Găgăuzia au pierdut lupta

Ministerul Justiţiei refuză înregistrarea Organizaţiei Obşteşti „Căzăcimea Găgăuziei”

Ministerul Justiţiei a refuzat, printr-o decizie semnată de ministrul în exerciţiu, Oleg Efrim, înregistrarea Organizaţiei Obşteşti „Căzăcimea Găgăuziei” deoarece aceasta contravine prevederilor Legii cu privire la asociaţiile obşteşti care interzice constituirea unor organizaţii paramilitare şi formaţiuni armate.

„Noi nu am încălcat nimic, am respectat Legea de înregistrare a organizaţiilor nonguvernamentale din R. Moldova”, a menţionat colonelul cazacilor din Găgăuzia, Vasili Neicovcen, purtătorul de cuvânt al mişcării „Novaia Gagauzia” care la sfârşitul lui februarie a fuzionat cu PD. Însă, când l-am întrebat despre gradul care i-a fost atribuit, ne-a răspuns răspicat: „Aşa trebuie să fie. Cazacii au dintotdeauna grade militare”.

Un alt motiv care l-a determinat pe ministrul Justiţiei să semneze refuzul de înregistrare a aşa-numitei organizaţii obşteşti „Căzăcimea Găgăuziei” este participarea cazacilor ruşi la conflictul armat din 1992, ca element al unei agresiuni militare străine definită ca atare şi condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a constituit un atentat la adresa suveranităţii Republicii Moldova şi a tuturor normelor dreptului internaţional.

Neicovcen însă o ţine una şi bună: cazacii din Găgăuzia nu au nicio legătură cu cei care au participat la războiul de pe Nistru. „I-aş recomanda domnului Efrim să studieze istoria. Noi nu ne vom lăsa bătuţi. Vom convoca Adunarea Populară, vom sesiza Ministerul Justiţiei al UTA Găgăuzia”, şi-a punctat viitoarele acţiuni Neicovcen, colonelul cazacilor refuzaţi de MJ al R. Moldova.

Deşi acesta mai că se jura că mişcarea cazacilor din Găgăuzia îşi propune doar scopuri obşteşti, potrivit Ministerului Justiţiei, în statutul organizaţiei au fost incluse activităţi improprii unor organizaţii obşteşti, cum ar fi cele aducătoare de profit comercial.

Organizaţiile de cazaci au devenit cunoscute prin implicarea lor în majoritatea conflictelor militare care au urmat după dispariţia Uniunii Sovietice: Osetia de Sud, Karabahul de Munte, Abhazia şi Transnistria.

Svetlana Panţa

 

The following two tabs change content below.