Cazacii de la Comrat aşteaptă decizia lui Efrim

Vasile Ţurcan: "Diavolul nu doarme. Se repetă scenariul din 1992"

Mişcarea cazacilor de la Comrat ar putea prezenta Găgăuzia ca teritoriu cu aspiraţii separatiste

Veteranii războiului de pe Nistru alertează instituțiile de resort să întreprindă măsuri pentru a nu permite legiferarea mişcării cazacilor din UTA Găgăuzia. Fostul ministrul al Justiţiei, Alexandru Tănase, care a interzis în 2010 o mişcare similară la Otaci, a declarat pentru JURNAL că Serviciul de Informaţii şi Securitate ar trebui să se autosesizeze.

Un sentiment de deja-vu trăiesc combatanţii războiului pentru independenţa Republicii Moldova. Vestea că în UTA Găgăuzia ar putea fi înregistrată o mişcare a cazacilor i-a făcut să-şi amintească cum au evoluat evenimentele în 1992, când sute de cazaci din Rusia au luptat împotriva forţelor de ordine ale Republicii Moldova.

„Diavolul nu doarme. Se repetă scenariul din 1992. Mişcarea cazacilor din Găgăuzia ar putea pune în pericol integritatea R. Moldova. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Noi nu suntem iubiţi de cei care se află după zidurile roşii de la Moscova, altfel nu ne omorau fraţii în 1992. Nu m-aş mira dacă mâine-poimâine vor apărea cazaci la Bălţi, la Ocniţa”, a constatat dezamăgit Vasile Ţurcan, comisar de Grigoriopol în 1990–1992.

„Am putea să ne trezim cu patrule de cazaci şi în Chişinău”

Deşi mişcarea cazacilor din UTA Găgăuzia încă n-a fost înregistrată, de formarea acesteia s-a ocupat un general al Uniunii cazacilor din Rusia. Acesta s-a dovedit a fi nimeni altul decât Ivan Mardari, deputat PD în Adunarea Naţională a Găgăuziei. Potrivit lui Mardari, organizaţia se va ocupa de creşterea şi îngrijirea cailor folosiţi la patrularea străzilor.

„Am putea să ne trezim cu patrule de cazaci nu numai la Comrat, dar şi la Chişinău”, a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă Eduard Maican, preşedintele Uniunii Veteranilor Războiului pentru Independenţă. „Detaşamentele de patrulare sunt primul pas spre război”, a menţionat generalul în rezervă Anton Gămurari.

Eduard Maican, preşedintele Uniunii Veteranilor Războiului pentru Independenţă

Nu sunt aceeaşi cazaci?

Printre membrii mişcării cazacilor din UTA Găgăuzia se numără şi alţi reprezentanţi ai PD, inclusiv Vasili Neicovcen, purtătorul de cuvânt al mişcării „Novaia Gagauzia” (la sfârşitul lui februarie „Novaia Găgăuzia” a fuzionat cu PD), care a obţinut gradul de colonel. L-am întrebat pe Neicovcen care este scopul mişcării. „Cazacii din Găgăuzia nu au nicio legătură cu cazacii care au luptat în Transnistria. Nu trebuie să facă din organizaţia noastră o sperietoare pentru R. Moldova. E o prostie. De ce nu trebuie să existe o asemenea organizaţie? Dacă bunelul meu a luptat în Primul Război Mondial în subdiviziunile căzăceşti, a fost cavaler al ordinului ‘Sfântul Gheorghe’ şi a obţinut cu sânge toate decoraţiile pe care le purta în piept, de ce nu trebuie să-i onorez amintirea? Mişcarea cazacilor din UTA Găgăuzia este obştească, şi nu militară sau politică. Noi nu încălcăm nimic, respectăm legea de înregistrare a organizaţiilor nonguvernamentale din R. Moldova”, a menţionat colonelul cazacilor.

Cazacii din Găgăuzia, militari cu scopuri obşteşti?

În 2010, Uniunea Cazacilor din Otaci, la solicitarea Ministerului Justiţiei, a fost lichidată, deoarece statutul acesteia contravenea prevederilor legale. Un alt motiv a fost că o asemenea organizaţie sporeşte riscurile de generare a tendinţelor separatiste. Conform statutului, Uniunea Cazacilor din Otaci a fost formată având la bază o ierarhie militară sau specifică autoguvernării, lucru interzis prin lege.

Asociaţia avea funcţiile de ataman, cu care s-a ales primarul oraşului, judecător, grefier, preot etc. Neicovcen însă o ţine una şi bună că mişcarea cazacilor din UTA Găgăuzia nu este militară, însă când l-am întrebat despre gradul care i-a fost atribuit ne-a pus-o în nas: „Aşa trebuie să fie. Cazacii au dintotdeauna grade militare”.

Başcanul alarmat de imaginea UTA Găgăuzia

Contactat de JURNAL, başcanul UTA Găgăuzia, Mihail Furmuzal, s-a arătat sceptic în privinţa obiectivelor „obşteşti” ale mişcării cazacilor. „Din presă am aflat că toţi cei care sunt în fruntea acestei organizaţii fac parte din aceeaşi formaţiune politică de la Chişinău. Trebuie să mă documentez. Însăşi denumirea de cazaci îţi trezeşte deja asocieri cu armele. Oamenii care organizează asemenea proiecte trebuie să fie responsabili şi să conştientizeze că o asemenea mişcare ar putea prezenta Găgăuzia ca teritoriu cu aspiraţii separatiste”, consideră Furmuzal.

Observatorul politic Oazu Nantoi califică apariţia mişcării cazacilor în UTA Găgăuzia drept o parte a „procesului de privatizare” a autonomiei de către PD. „Privatizarea vine de la Chişinău şi se face cu susţinerea organelor de drept ale R. Moldova, sub acoperirea lor şi cu o finanţare consistentă. Nu este făcută de conducerea actuală a Găgăuziei”, a menţionat Furmuzal.

Soarta mişcării cazacilor din Găgăuzia urmează a fi hotărâtă la începutul lui aprilie, când va expira termenul de 30 de zile de când membrii mişcării au depus la Ministerul Justiţiei solicitarea de a fi înregistraţi. Ministrul Justiţiei Oleg Efrim a declarat pentru JURNAL că se va putea pronunţa asupra înregistrării mişcării cazacilor din Găgăuzia doar după ce va studia actele, însă a amintit despre precedentul Uniunii cazacilor de la Otaci. Organizaţiile de cazaci au devenit cunoscute prin implicarea lor în majoritatea conflictelor militare care au urmat după dispariţia Uniunii Sovietice: Osetia de Sud, Karabahul de Munte, Abhazia şi Transnistria.

Serviciul de Informaţii şi Securitate despre cazacii din Găgăuzia

„Tentativele de constituire pe teritoriul Republicii Moldova a unor structuri paramilitare ilegale căzăceşti se află constant în vizorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). Remarcăm că SIS – în cooperare cu Procuratura Generală şi Ministerul Afacerilor Interne – realizează ample măsuri în vederea anticipării acţiunilor de prejudiciere a securităţii naţionale.

În ce priveşte tentativele de consolidare a „obştiei căzăcimii din Găgăuzia”, acestea au fost investigate de către SIS chiar la faza incipientă. Suplimentar, menţionăm că SIS a sesizat Ministerul Justiţiei cu privire la intenţiile unor forţe de a-şi legaliza – sub „acoperirea” de organizaţie neguvernamentală – o filieră denumită „obştea căzăcimii din Găgăuzia”.

În baza materialelor oferite, Procuratura Generală a demarat o cauză penală. În contextul cazului în speţă, plenar abordat prin prisma obiectivelor strategice, subliniem că SIS acţionează în strictă conformitate cu atribuţiile şi competenţele instituţionale definite prin norma legală în vigoare”, Vladimir Ghileţchi, conducător al Grupului de comunicare şi relaţii publice SIS.

Svetlana Panţa 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.