„Cavalerii armoniei” cântă azi la festivalul „Colinde, colinde…”

Interviu cu Chiril Sterpu, dirijor al corului „Cavalerii armoniei” din satul Boşcana, Criuleni

– Stimate dle Chiril Sterpu, cum a apărut ansamblul coral „Cavalerii armoniei”?

După absolvirea Colegiului de Muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău, m-am stabilit în satul Boşcana, Criuleni. Atunci m-am gândit să formez un cor adecvat pentru noua biserică din localitate. Câţiva bărbaţi cântau deja la biserică, printre ei era şi Anatol Vântu, actualul primar al comunei Boşcana. I-am propus să fondăm un cor şi am început să facem repetiţii la Casa de cultură. Denumirea „Cavalerii armoniei” a propus-o Anatol Vântu şi noi am fost de acord. Ca ansamblu vocal, ne-am afirmat în anul 2009.

– Din ce piese e alcătuit repertoriul „Cavalerilor…”?

La început interpretam cântări religioase, iar pe parcurs am observat că băieţilor din cor le plac şi piese laice, şi folclorice. Încetul cu încetul, am învăţat mai multe romanţe şi lucrări din repertoriul clasic, de exemplu, „Corul vânătorilor” de Von Weber.

– Aţi cules şi din Boşcana unele piese?

Da, am învăţat câteva cântece de cătănie pe care le vom prezenta publicului în curând.

– De ce în cor sunt numai bărbaţi?

Eu am încercat să aduc câteva fete în cor, dar băieţii n-au mai vrut, au zis că rămânem „Cavalerii armoniei”.

– Cum decurg repetiţiile?

Cel mai greu e să-i adun pe toţi coriştii. Unii dintre ei studiază la facultăţi, au sesiuni, examene, alţii lucrează în construcţii sau în alte domenii. După o zi de muncă, sunt extrem de obosiţi, dar, totuşi, nu se duc acasă, ci vin mai întâi la repetiţii. Mă bucur că avem voci deosebite în cor, de pildă, Oleg Donţu, Anatol Vântu, Sergiu Cibotaru. Dar toţi cei unsprezece membri ai formaţiei sunt corişti deosebiţi.

– La ce festivaluri aţi reuşit să participaţi?

La festivalul de tradiţii populare „Meşterul Manole”, la festivalul de cântece patriotice „Ştefan cel Mare”, la festivalul „Sună tălăncuţele” organizat de Andrei Tamazlâcaru. Pe 24 decembrie suntem invitaţi să cântăm la Casa Radio. În aceeaşi zi, participăm la Festivalul „Colinde, colinde…” de la Sala cu Orgă, în cadrul acestuia vom cânta colindele „La tulpina mărului”, „Legănelul lui Isus” şi „Colindul lui Dumnezeu”.

– Veţi merge cu colindatul şi prin sat?

Vom colinda şi în Boşcana, şi în Chişinău, avem multe invitaţii, lumea ne aşteaptă.

– Primiţi şi bani ca răsplată pentru colinde?

Da, se întâmplă. Dar ştiţi cum e în colindul acela: „Primeşte-ne gazdă în casă, de ne-i da, de nu ne-i da, totuna vom colinda”.

– Crăciun fericit!

A dialogat Irina Nechit