Căutat de rude, la un pas de a fi înmormântat ca un boschetar

În timp ce Comisariatul de poliţie Ciocana l-a dat în urmărire pe Igor Gheorghiu, cei de la Comisariatul de poliţie Râşcani îl înmormântau

O mamă de 64 de ani din s. Tomai, raionul Leova, şi-a căutat timp de 50 de zile fiul dispărut. L-a dat în urmărire prin intermediul poliţiei şi chiar s-a adresat la emisiunea „Aşteaptă-mă” („Jdi menia”) de la un post rusesc de televiziune. În tot acest timp, corpul neînsufleţit al fiului ei se afla în secţia de tanatologie din cadrul Centrului Naţional de Medicină Legală din or. Chişinău. Igor Gheorghiu, în vârstă de 42 de ani, a fost găsit mort în stradă pe 19 decembrie 2012. În pofida faptului că avea asupra lui buletinul de identitate şi permisul de conducere, poliţistul care l-a adus la morgă nu a depus eforturi să anunţe rudele despre deces.

Svetlana COROBCEANU

Cine poate să creadă că în zilele noastre stă un om mort cu buletinul în buzunar şi poliţistul nu poate pune mâna pe telefon pentru a suna în localitatea unde s-a născut acesta, să întrebe reprezentanţii primăriei dacă a existat aşa persoană în localitatea respectivă? Persoana decedată a fost identificată de angajatul Comisariatului de poliţie Râşcani, Iurie Mocanu. Acesta l-a dus la morgă, numele decedatului a fost înregistrat în registrul secţiei de tanatologie, a luat actele defunctului şi a plecat.

Persoana decedată lucra la o piaţă din Chişinău şi avea viză de reşedinţă în apartamentul surorii sale, aflată peste hotare. Bărbatul locuia de unul singur şi a încetat să mai răspundă la apelurile telefonice de la data de 19 decembrie 2012. „I-am telefonat de nenumărate ori. Apoi l-am căutat prin spitalele din Chişinău şi la poliţie, dar toţi ne-au spus că la ei nu a ajuns aşa o persoană. Pe atunci încă nu mă gândeam să-l caut la morgă”, ne spune Ana Gheorghiu, profesoară de limba română din localitatea Tomai, r. Leova, mama bărbatului decedat. La 24 ianuarie curent, femeia s-a adresat la Comisariatul de poliţie Ciocana şi, după aproape o lună de la dispariţia fiului, acesta a fost dat în urmărire.

Confuzie la morgă

Văzând că nu are nicio veste, la începutul lunii februarie, cu inima împovărată de o grea presimţire, pensionara a apelat la avocata Tatiana Catană, o prietenă a familiei, pe care a rugat-o să verifice dacă n-a ajuns fiul ei la vreuna din morgile din Chişinău. „Eu am telefonat în seara zilei de 4 februarie la Centrul Naţional de Medicină Legală şi am întrebat dacă există, printre decedaţii neidentificaţi, persoane cu semnalmentele bărbatului pe care îl căutam. Doctorul mi-a spus că după semnalmentele descrise nu au aşa un mort, dar în ultima vreme au multe situaţii cu oameni a căror identitate se cunoaşte, dar poliţia nu le caută rudele. Mi s-a părut ciudat să verific dacă există persoana căutată printre decedaţii identificaţi. Totuşi am revenit cu un telefon la secretară şi am rugat-o să verifice în registru începând cu luna decembrie, când a dispărut bărbatul, dacă nu există o persoană cu numele Igor Gheorghiu. Mi-a spus, spre surprinderea mea, că este aşa un decedat”, ne spune Tatiana Catană.

Situaţie absurdă

A doua zi, la morgă s-au deplasat doi veri ai bărbatului decedat pentru a identifica defunctul. Au aflat că decedatul împreună cu alţi boschetari urmau a fi îngropaţi în aceeaşi zi, din contul statului. „Dacă întârziam o zi, el avea să fie îngropat la cimitirul Doina, în sectorul morţilor neidentificaţi. Aşa însă, am avut noroc că li s-a stricat maşina”, ne spune unul din aceştia, Dumitru Perciun. A fost iarăşi nevoie de intervenţia Tatianei Catană care a mers la Comisariatul de poliţie Râşcani unde a vorbit cu şeful postului şi a cerut să stopeze înmormântarea. „Cel puţin pentru mine este o situaţie de-a dreptul absurdă, nu înţeleg cum lucrează poliţia la noi, bărbatul e căutat de Comisariatul de poliţie Ciocana, iar cei de la Comisariatul Râşcani îl înmormântează?”, se întreabă avocata.

„Daţi-ne mortul!”

Pe lângă faptul că o persoană decedată, care a avut actele de identitate asupra ei, a stat 50 de zile în morgă, rudele s-au confruntat şi cu numeroase bariere birocratice în încercarea de a recupera defunctul. Pe 6 februarie, Ana Gheorghiu se pregătea de funeralii când a fost informată de nepoţi că nu pot lua mortul de la morgă în lipsa certificatului de deces, iar certificatul de deces nu se eliberează în lipsa unui membru apropiat al familiei. Fiica Anei Gheorghiu, care venea din SUA, urma să ajungă la Chişinău spre seară. Acasă se făceau pregătirile pentru funeralii şi pensionara, din cauza că avea probleme de sănătate, nu putea să se deplaseze la Chişinău. În cabinetul şefei Oficiului Stare Civilă a mun. Chişinău, Tatiana Amihalachioaie, unul din verişorii bărbatului decedat, văzând că nu găseşte ieşire din situaţie, a implorat: „Noi nu am venit aici să căutăm mare dreptate, daţi-ne mortul să-l îngropăm creştineşte!”, a răbufnit el. „Ce înseamnă „daţi-ne”?”, s-a arătat mirată şefa oficiului, precizând că nu s-a mai confruntat cu o astfel de situaţie, dar chiar şi aşa legea nu-i permite să elibereze certificatul altor persoane decât membrii familiei.

„Poliţistul nu avea dreptul să plece cu actele de identitate. Trebuia să le pună în buzunarul decedatului ori alături de acesta. Decesul a fost înregistrat la data de 19 ianuarie, fără numărul de identitate din buletin. În registru la noi decedatul figurează ca persoană vie. Din moment ce avea buletin, poliţia trebuia să ne transmită şi nouă informaţia. Acum nu pot elibera certificatul de deces pentru că ei n-au prezentat la timp buletinul”, afirmă Tatiana Amihalachioaie. Până la urmă, s-a ajuns la o înţelegere cu acordul celor de la minister asupra modalităţii de eliberare a documentului şi acesta a fost eliberat abia spre seară, când la Chişinău a ajuns sora decedatului.

Se vor adresa în instanţa de judecată

Familia Gheorghiu este decisă să acţioneze în judecată responsabilii care nu i-au anunţat despre deces, inclusiv pe cei de la Comisariatul de poliţie Râşcani. „Moartea băiatului meu este o mare pierdere, dar aşa a fost să fie de la Dumnezeu. Mă doare însă că a stat 50 de zile şi nimeni nu a avut grijă să ne informeze despre deces, de patru ori am păşit pragul poliţiei. Trebuia să ne anunţe, mai ales că a fost dat în urmărire. În buletin era indicată localitatea unde s-a născut. Trebuia să-l îngropăm creştineşte. De ce şi-au bătut joc de noi?”, plânge femeia.

Vicecomisar: „Poliţistul trebuia să acceseze baza de date”

Solicitat de JURNAL de Chişinău, Iurie Mocanu, poliţistul de la Comisariatul de poliţie Râşcani, a refuzat să discute, motivând că urmează să intre la medic şi nu poate să ofere niciun comentariu. În discuţia sa cu avocatul Tatiana Catană, acesta s-a revoltat că rudele trebuia să-l caute din prima seară. Că el a mers la apartamentul unde bărbatul decedat avea viză de reşedinţă, dar a găsit uşa încuiată. Vitalie Zghibarţa, vicecomisarul Comisariatului de poliţie Râşcani, a declarat că nu cunoaşte detalii despre caz. „Ţine însă de datoria oricărui poliţist în astfel de situaţii să acceseze baza de date a Biroului de informaţii, care există în fiecare comisariat, unde sunt înregistrate datele despre fiecare persoană şi rudele acesteia. Dacă ar fi făcut acest lucru, probabil ar fi ştiut pe cine să informeze”, ne spune vicecomisarul.

La rândul lor, responsabilii de la Secţia tanatologie a Centrului de Medicină Legală au declarat că nu intră în obligaţiile lor, ci ale poliţiei, să anunţe rudele. Totodată aceştia ne-au dezvăluit că, conform Regulamentului, decedaţii care au semne de moarte violentă trebuie înhumaţi în şapte zile, cei fără semne de moarte violentă – în trei zile. De înhumarea cadavrelor neidentificate este responsabilă Primăria.

„Pe moment, avem 20 de cadavre nerecuperate de nimeni. Datoria noastră e să îngropăm la timp mortul. Din păcate, însă există o mulţime de probleme, inclusiv financiare, nu doar la noi, ci în toată republica, din care cauză nu se respectă aceste termene. Cel mai mult un mort a stat la noi doi ani. Temperatura la care sunt păstraţi conform cerinţelor e de +4, +7 grade. Vă puteţi imagina ce se întâmplă cu cadavrele care stau aici câte o lună, două şi mai mult. În astfel de condiţii lucrăm noi aici!”, ne spune unul din angajaţii secţiei solicitând să nu-i publicăm numele.

Conform taxelor de la Combinatul municipal de servicii funerare, azi statul cheltuie 1589 de lei pentru a duce la groapă un mort neidentificat. În această sumă intră preţul pentru săparea gropii, pentru sicriu, crucea numerotată, transportul şi lucrările de îngrijire a mormântului.

 

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu