Câţi militari ruşi se află pe teritoriul Republicii Moldova?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAExpert ucrainean: „La începutul lui martie, în regiunea transnistreană se aflau 1600 de militari ruşi, dintre care 800 sunt militari cu destinaţie specială ai GRU”

Un expert ucrainean a vorbit pentru JURNAL despre numărul de militari ruşi care se află pe teritoriul Republicii Moldova şi care au venit, potrivit expertului, prin intermediul Aeroportului Internaţional Chişinău. Această informaţie a fost confirmată de către liderul Mişcării Populare „Antimafie”, Sergiu Mocanu, şi de vicedirectorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Raisa Pădurean. Datele obţinute de la Poliţia de Frontieră vorbesc despre faptul că nu se atestă un flux mare de cetăţeni ruşi pe teritoriul Republicii Moldova.

Dmitri Timciuk, directorul Centrului de cercetări militare şi politice din Kiev, liderul grupului „Rezistenţă informaţională”, ne-a informat că, potrivit datelor de care dispune, la 13 martie curent, în regiunea transnistreană se aflau 1500 de militari ruşi, dintre aceştia, 700 sunt militari cu destinaţie specială ai GRU (Glavnoe Razvedovatelnoe Upravlenie / Direcţia generală de informare a Federaţiei Ruse).

„De atunci, acest contingent a fost suplinit cu încă 100 de militari cu destinaţie specială GRU. Conform informaţiei pe care o avem noi, în afară de militari, în Transnistria vin, prin Chişinău, şi agenţi ai FSB-ului”, spune Timciuk.

Aceste date sunt confirmate şi de liderul Mişcării Populare „Antimafia”, Sergiu Mocanu. Acesta este primul care a vorbit încă la începutul lunii martie despre faptul că sute de militari ruşi au aterizat pe Aeroportul Internaţional Chişinău, apoi au luat calea spre Tighina. „Militarii ruși sosesc zilnic cu avioanele curselor regulate Moscova – Chișinău, câțiva dintre aceştia s-ar fi aflat și la bordul aeronavei Yak 42 sosite joi, 6 martie, la ora 15:08, pe Aeroportul Chișinău. Potrivit versiunii oficiale, aeronava a fost închiriată de controversatul milionar Ilan Shor pentru un concert al cântăreței ruse Jasmin”, scrie Mocanu.

„Vreau să vă spun că prin Aeroportul Internaţional Chişinău vin nu doar militari ruşi, dar şi agentură rusească. Vă amintesc că în 2005 Republica Moldova s-a pomenit într-o situaţie similară. Vladimir Voronin era favoritul Europei şi a intrat în dizgraţia Federaţiei Ruse. Atunci au fost descoperiţi tot felul de agenţi ruşi şi trimişi înapoi. Acum, acest fenomen a luat o amploare mult mai mare”. Potrivit lui Mocanu, acest fenomen a luat amploare după ce Uniunea Europeană a anunţat recent că va urgenta semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova.

Tot mai mulţi necunoscuţi la Tiraspol

Raisa Pădurean, vicedirectorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, într-un interviu acordat portalului de ştiri Unimedia.info, confirmă că tot mai mulţi militari sosesc în regiunea transnistreană. „Am observat mulţi bărbaţi străini în oraş. Tiraspolul nu este aşa de mare ca să nu-ţi dai seama. Mulţi bărbaţi se plimbă în maşini de lux cu numere ruseşti. Bărbaţi bine făcuţi, antrenaţi. Fac zilnic antrenamente la poligon, în unităţile militare. Cine să fie aceştia şi ce caută ei acolo?”, se întreabă vicedirectorul.

Raisa Pădurean spune în continuare că Aeroportul din Tiraspol ar fi funcţional. Prin intermediul acestuia se transportă armament. „În căminul în care locuiesc, văd deseori persoane care ies seara cu rucsacuri, văd multe persoane cu simbolul pacificatorilor. Dacă eu credeam că Aeroportul din Tiraspol nu mai este funcționabil, acum un absolvent de-al meu mi-a spus că, de fapt, funcționează.

Prin aeroport se aduce armament care s-a văzut la parade. Au armament destul, au și tancuri, armament modern. Motive de îngrijorare sunt pentru că sunt înarmați până în dinți”, a precizat Raisa Pădurean pentru Unimedia.

Contactată de JURNAL, Raisa Pădurean ne spune că o mobilizare a forţelor ruseşti în regiunea transnistreană a început încă din vară, când tot mai mulţi bărbaţi necunoscuţi soseau în Tiraspol. Acum, spune Raisa Pădurean, în oraş pot fi văzuţi mult mai mulţi militari decât vara trecută. „Acum două zile, am fost la Aeroportul Chişinău şi am văzut trei bărbaţi coborând acolo, sunt dintre acei militari, pentru că pe unul l-am văzut personal în uniforma militară la volanul unei maşini de lux în Tiraspol cu numere ruseşti. Toţi sunt bărbaţi cu constituţie atletică”.

Datele Poliţiei de Frontieră

JURNAL a obţinut date cu privire la numărul de cetăţeni ai Federaţiei Ruse care au sosit în Republica Moldova în perioada 1–26 martie curent. Aceste date infirmă informaţia precum că cetăţeni ruşi vin în număr tot mai mare în Republica Moldova. Conform informaţiei oferite de Poliţia de Frontieră, în perioada 1–26 martie 2014, pe teritoriul Republicii Moldova au intrat 8756 de cetăţeni ruşi şi au ieşit 8844. Totodată, în perioada 1–26 martie 2013, pe teritoriul RM au intrat 9500 de cetăţeni ruşi şi au ieşit 8949. Prin urmare, numărul persoanelor de cetăţenie rusă în anul curent este mai mic cu circa 850 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013.

Nici taximetriştii care activează la Aeroportul Internaţional Chişinău nu au putut să ne confirme că tot mai mulţi cetăţeni ai Federaţiei Ruse pleacă de la Aeroport spre regiunea transnistreană. Potrivit taximetriştilor, comenzile dinspre Aeroportul Chişinău spre rmn nu s-au mărit în ultima perioadă. Menţionăm totodată că o parte dintre cetăţenii ruşi ar putea să vină în regiunea transnistreană prin Aeroportul militar din Tiraspol care, recent, a fost reparat.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)