„Câţi copii trebuie să mai moară?”

Dacă Halothanul le-a omorât copilul, familia Diţa consideră că acest anestezic trebuie interzis

Înainte de a intra în sala de operaţie, Sorin a întors capul spre părinţi. A fost ultima sa privire. Astăzi, Iurie şi Lucia Diţa spun că vor merge până în pânzele albe pentru ca cel care se face vinovat de moartea copilului lor să fie pedepsit.

Svetlana Panţa

Nici până în prezent medicii care au asistat la operaţia de extirpare a amigdalelor în timpul căreia a decedat Sorin Diţa nu au contactat părinţii copilului pentru a-şi cere iertare. Iurie consideră că acest lucru ar trebui făcut din moment ce ministrul Sănătăţii a chemat la el părinţii pentru a-i anunţa că anume medicul anesteziolog este vinovat, şi nu preparatul anestezic Halothan, după cum se vehicula la scurt timp de la decesul copilului.

„Suntem foarte indignaţi de declaraţiile pentru presă făcute de medicul anesteziolog. El spune acum că ne propusese să amânăm operaţia pentru o altă zi, că ne spusese că e mai bine să fie făcută anestezie locală, şi nu generală. Toate acestea sunt minciuni. Lucrurile au stat cu totul invers”, a menţionat Lucia Diţa, mama băiatului de 13 ani care a decedat pe masa de operaţie.

„Mămică, nu mă lăsa! Nu mă da!”

Deşi medicul anesteziolog susţine că părinţii au venit la spital cu mare întârziere, aproximativ pe la ora 11, aceştia spun că erau la ora 9 deja pe loc. „Am îndeplinit toate indicaţiile medicului. Ne-au spus că băiatul nu trebuie să mănânce nimic înainte de operaţie”, a menţionat Lucia. Potrivit părinţilor, intervenţia chirurgicală care era fixată pentru ora 9 a început după ora 13. Sorin nu mai mâncase nimic. „Mămica, vreau să dorm. Când o să vină să mă ia la operaţie? Vreau să mănânc”, au fost ultimele cuvinte pe care Sorin le-a spus mamei. „Copilul era foarte slăbit. Eu le-am propus părinţilor anestezie locală sau să amâne operaţia pentru luni, dacă preferă anestezie generală”, a declarat anesteziologul Petru Negru, lucru care este negat cu vehemenţă de părinţii copilului.

„Copilul meu este viu?”

Înainte de a intra în sala de operaţie, părinţii îl ajută pe Sorin să-şi lase încălţămintea la intrare. Băiatul îşi întoarce privirea spre părinţi, o privire tristă pe care Lucia şi Iurie nu o vor uita niciodată. Aproximativ la ora 13 şi 40 de minute începe operaţia. „Medicii ne-au spus că Sorin va dormi trei ore, iar operaţia va dura o oră şi 20 de minute. Când intervenţia chirurgicală ar fi trebuit să fie pe sfârşite, am auzit un strigăt de copil. În altă sală de operaţie plângea o fetiţă care tocmai îşi revenise după anestezie”, îşi aminteşte Lucia.

În jurul orei 16, tânăra mămică simte cum i se strânge inima, oare cum se simte fiul ei acum, se întrebat îngrijorată femeia. Au trecut mai bine de cinci ore de când Sorin se află pe masa de operaţie, dar medicii nu le spun nimic părinţilor alarmaţi. În sfârşit, ei sunt chemaţi într-un birou unde medicul chirurg le dă vestea care îi cutremură. „Copilul meu este viu?”, întreabă Lucia. Palid la faţă şi cu voce tremurândă, medicul le spune că Sorin este în stare gravă şi nu-şi poate reveni după anestezie. Abia pe la ora 20 părinţii îşi văd copilul. „Se vedea clar că fiul nostru  murise cu mult timp înainte ca noi să fim anunţaţi!”, spune indignat Iurie. Deşi în certificatul de deces prezentat părinţilor scrie că inima lui Sorin s-a oprit la ora 16 şi 35 de minute, era trecut de ora 18 când medicul le-a spus lui Iurie şi Luciei că fiul lor încă mai luptă cu moartea.

„Primul lucru la care ne-am gândit este că anesteziologul este vinovat. El i-a administrat o doză prea mare de anestezic”, spune Iurie. Presupunerile părinţilor au fost confirmate ulterior de ministrul Sănătăţii. „Copilul de 13 ani a decedat în urma unui stop cardiac. Anesteziologul i-a administrat o doză fatală de anestezic”, a declarat Usatâi.

La solicitarea familiei Diţa, poliţia a pornit o cauză penală. Anesteziologul Petru Negru este suspendat din funcție în perioada cât oamenii legii vor cerceta cazul. Acesta riscă până la trei ani de puşcărie pentru malpraxis. Anesteziologul se consideră nevinovat.

„Dacă totuşi preparatul anestezic l-a omorât pe copilul meu, acesta trebuie interzis. Am auzit că nu este primul caz”, spune Iurie Diţ.

„În numele părinţilor vom solicita iniţierea unui dosar civil şi vom acţiona instituţia medicală în judecată. Vom cere despăgubiri de un milion de lei, pentru faptul că a fost încălcat dreptul la viaţă, stipulat de Constituţia RM. De asemenea, vom insista ca persoanele care se fac vinovate de moartea băieţelului să fie recunoscute vinovate, fie că va fi pornită urmărirea penală, fie că nu”, Tamara Plămădeală, avocatul parlamentar al copilului.

 

The following two tabs change content below.