Câți bani cheltuiesc moldovenii pentru vacanțe

Dacă unii moldoveni își permit vacanțe de lux, alții se bronzează pe malul Nistrului

Mașini stau la rând pentru a trece Vama Ucrainei. Foto: Nadea Roșcovanu

Salariul minim pe economie în 2018 este de 2610 de lei, dintre care peste 1200 de lei sunt cheltuiți pentru mâncare, arată Biroul Național de Statistică. Cu toate că salariile în sectorul bugetar se majorează în fiecare an doar cu câteva procente, agențiile de turism susțin că în ultimii ani tot mai mulți moldoveni aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar pentru unele destinații exotice sunt gata să scoată din buzunar peste 2500 de dolari.

La agențiile de turism am aflat că opt din zece moldoveni preferă să-și petreacă vacanța peste hotare. Cele mai preferate destinații în 2018 sunt Bulgaria, Turcia, Grecia, Spania, Egipt, Maldive, Emiratele Arabe și foarte puțin sau deloc sunt alese România, Ucraina și, desigur, complexele turistice din R. Moldova. Pentru a merge, de exemplu, în Turcia o familie compusă din patru persoane trebuie să scoată din buzunar 600-800 de euro.

„Cele mai scumpe destinații sunt Emiratele Arabe, însă întâlnim și în Europa pachete turistice destul de costisitoare, 1000-1200 de euro pentru o persoană”, susține Natalia. În acest an printre preferințele moldovenilor se află și Egiptul, iar prețurile în această vară sunt destul de mici din cauza căldurilor. „Persoanele care nu au vizitat niciodată Egiptul îl aleg în acest an și din motivul că s-a deschis o rută directă de zbor”, menționează Olga.

 Tot mai mulți moldoveni merg în Maldive, Thailanda, unde pentru o familie din trei persoane costurile ajung până la 2500 de dolari. Cea mai ieftină destinație externă de moment este Grecia

O altă agenție de turism ne spune că tot mai mulți moldoveni aleg să meargă în Maldive, Thailanda, unde pentru o familie din trei persoane costurile ajung până la 2500 de dolari. Iar cea mai ieftină destinație externă de moment este Grecia, unde prețul pentru o persoană pornește de la 300 euro, fiind incluse transportul, asigurarea medicală, alimentația, cazarea. Toți operatorii agențiilor de turism cu care am discutat ne-au declarat că prețurile se majorează în fiecare an cu circa 10%.

„Nu am fost niciodată la mare, nici chiar la Orheiul Vechi”

În timp ce tot mai mulți moldoveni aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, o altă parte nu-și permite nici să viziteze atracţiile turistice din republică. Salariul minim garantat în sectorul real al economiei în 2018 este de 2610 lei, arată Biroul Național de Statistică, totuși există şi o mulțime de angajați din domeniul învățământului, culturii, agriculturii, alimentației publice etc. care sunt plătiţi cu 1000 – 2500 de lei lunar. Elena M. lucrează în calitate de dădacă la o grădiniță din capitală și are un salariu de 1150 de lei. Fata spune că salariul pe care îl primește nu-i ajunge mai de nimic, la vacanțe în străinătate nici nu se gândește.

„Eu nici la măritat nu mă gândesc de teamă că nu voi putea să-mi întrețin copiii cu așa un salariu. Nu am fost niciodată la mare, nici chiar la Orheiul Vechi. Concediul îl petrec la părinți, îi ajut în gospodărie, fac conserve, prășesc, iar duminica merg la Nistru, măcar atât”, ne spune Elena.

În timp ce salariul minim este de 2610 de lei, cheltuielile de consum medii lunare pentru o persoană în R. Moldova sunt de 2300 de lei. Din această sumă moldovenii cheltuiesc pentru produse alimentare 1200 de lei, iar pentru distracții 35 de lei, conform datelor Biroului Național de Statistică.

Este destul de scump să-ţi faci vacanţa în RM

Pe parcursul verii, pe întreg teritoriul republicii suntem aşteptaţi la diferite complexe turistice, staţiuni, pensiuni agroturistice, însă aici prețurile sunt destul de piperate. „E foarte scump să te odihnești la noi, de exemplu, o noapte cu mic dejun inclus la o stațiune din Tohatin costă 1200 de lei pentru două persoane, cu așa bani pot sta la mare trei zile!”, susține Daniela din capitală. Mulți preferă să stea câteva zile la Vadul lui Vodă, unde costurile, la fel, sunt destul de mari în comparație cu salariile din R. Moldova. Prețurile pornesc de la 150 de lei și ajung până la 1000 de lei pentru o persoană.

 La piscinele din capitală sau din suburbii preţurile variază între 75 şi 250 de lei de persoană. Pentru o familie din patru persoane costurile se ridică la 600-700 de lei 

„Săptămâna trecută, am fost pentru două zile cu prietenele la o stațiune la Vadul lui Vodă și ne-a costat 1400 de lei doar cazarea, cam scump, dar asta-i Moldova”, susține Iulia Rotaru. Cei care preferă să-și petreacă timpul liber bronzându-se la piscinele din capitală sau la cele din suburbii sunt nevoiți să scoată din buzunare de la 75 până la 250 de lei pentru o persoană. Pentru o familie din patru persoane costul ajunge la circa 600-700 de lei. „Pentru o zi la piscină noua ne trebuie cel puțin 1000 de lei, pentru intrare, ceva de mâncare, e foarte scump”, menționează Ala Revenco.

Mătușa Zinaida Buzuleac, din raionul Glodeni, care are o pensie de 1100 de lei, nu a văzut niciodată marea, nici la munte n-a fost, iar capitala a vizitat-o acum câțiva ani datorită nepoților. „Vacanțele” și le-a petrecut muncind la câmp, crescând copii, nepoți și strănepoți.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)