Câţi angajaţi are Guvernul R. Moldova şi câţi bani se cheltuiesc anual pentru salariile lor

25.000 de angajaţi are în prezent Guvernul R. Moldova şi toate subdiviziunile sale din teritoriu. Acest efectiv consumă anual 1 miliard 400 de milioane de lei. Cum s-a ajuns la această situaţie în care R. Moldova hrăneşte o armată de funcţionari?

„În 2003, când a fost iniţiată antireforma administrativ-teritorială, am fost foarte critici, afirmând că această acţiune va avea un impact negativ. În consecinţă, actualmente previziunile noastre s-au adeverit. Din cauza antireformei efectuate atunci, R. Moldova, în condiţiile unei crize demografice, a angajat, între 2003 şi 2016, 11.000 de birocraţi, din care cel mai mult la nivel central – 9.500”, precizează expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă.

De ce trebuie efectuată mai întâi reforma administraţiei publice centrale?

„Toţi acordă cea mai mare atenţie Guvernului că din cele 16 ministere vor rămâne nouă. Însă autorităţile publice centrale reprezintă mult mai mult decât numărul de ministere, acestea presupun şi organele centrale de stat din teritoriu, zeci de subdiviziuni. Dacă până în 2003 Guvernul avea în teritoriu în total 15.400 de angajaţi, acum are circa 25.000! În această perioadă, am cheltuit în plus circa 20 miliarde de lei. În fiecare an, noi cheltuim 1 miliard şi 400 de milioane de lei pentru acest aparat umflat, din care aportul guvernului nu este decât de 1 miliard de lei. Fondul Monetar Internaţional ne-a semnalat, în mai multe rânduri, pe bună dreptate că noi cerem bani, dar îi risipim şi pe cei pe care îi mai avem. Trebuie să facem ordine în administrarea actului guvernării”, a precizat el.

„Autorităţile publice locale au nevoie de consultări, în plus, există oameni aleşi, care nu pot fi revocaţi. Reforma administraţiei publice locale trebuie efectuată responsabil. Cred că responsabilii de efectuarea actualei reforme publice centrale vor reuşi. Trebuie să reuşească, sunt obligaţi”, subliniază el.

Câţi bani vor fi economisiţi în urma reformei?

„Optimizarea ministerelor ar aduce din punct de vedere financiar reduceri de 5%. Reforma guvernului central, a ministerelor, agenţiilor, subdiviziunilor, care sunt concentrate în mun. Chişinău, plus toate structurile teritoriale, ar genera economii în valoare de 30–40 mil. de lei”, a estimat Ioniţă.

Însă nu aceasta este cel mai important în opinia experţilor, ci faptul că va fi modificat modelul. Guvernul R. Moldova trebuie să-şi schimbe moaca din una totalitară, în una democratică. „Nu este funcţia ministerelor să administreze obiectivele de stat, ministerele în R. Moldova trebuie să aibă atribuţii pe care le au aceste instituţii în economiile de piaţă. Reformarea Guvernului înseamnă schimbarea paradigmei, guvernul nu va mai avea funcţiile pe care le are acum. Guvernul se ocupă de o serie de funcţii de care nu trebuie să se ocupe. De exemplu, administrând întreprinderi, executivul defavorizează întreprinderile private, distruge concurenţa. Trebuie reduse funcţiile statului, RM plăteşte oameni care exercită funcţii nocive pentru stat. După această reformă ar trebui să dispară schemele dubioase din întreprinderile de stat. Vom vedea însă cu ce se va încheia această reformă”, spune acesta.