Catedrala lui Filat // Scrisorile lui Buraga

Ieri am discutat despre construcţia unei noi catedrale la Chişinău, anunţată de premierul Filat. Unii spuneau că aceasta e necesară, lasă să fie două alături, două bătăi strică, dar două catedrale nu, alţii spuneau că nu e nevoie, că una va fi în plus, că oricum se construieşte o catedrală a neamului la Bucureşti şi de ce ne-ar trebui trei? „Într-adevăr, a venit timpul ca în Republica Moldova să fie construită o noua Catedrală”, spusese Filat cu candoarea ciobanului Petrache Lupu de la Maglavit. „Aceasta trebuie să fie pe măsura Bisericii noastre ortodoxe şi să asigure condiţii necesare credincioşilor pentru a se ruga, şi atunci ei nu vor avea motiv să plece în străinătate, căci Dumnezeu îi va ajuta în locul Guvernului, care nu le poate reuşi pe toate”, adăugă el.

„Să fie o catedrală ca la Moscova, de pe Piaţa Roşie!” – ceru  Colesovnazadov. „Pe mine Filat mă surprinde plăcut de fiecare dată, spuse sanitara Vera. El ştie cum să se linguşească pe lângă vicepreşedinţi, cancelari şi patriarhi. Nu ca alţii. Ce folos că Lupu l-o decorat pe Kiril? Totuna plăcerea cea mai mare i-o făcut-o Filat la Cricova. Sînt sigură că Patriarhul s-o simţit acolo mai bine decât la Mănăstirea Curchi.” „Filat ucide doi iepuri: îi face plăcere lui Kiril și lui Putin, și abate moldovenii să se roage la Dumnezeu şi să nu aibă pretenţii faţă de guvern!” – constată moş Dumitru. „Dar de unde bani pentru catedrală? De la Grecia?” – se interesă Cozonac. Numai că ironia lui nu îşi avu efectul. Unii considerau că Filat trebuie să ceară bani de la Baiden, alţii – de la Merkel, alţii – de la Putin, iar alţii – de la Băsescu sau de la toţi câte oleacă. Ultima soluţie – de la toţi câte oleacă – ni s-a părut cea mai raţională, ca să nu se supere nimeni că este ignorat de Filat. „Lasă să deie pentru catedrală cei care lucrează peste hotare, dacă sunt patrioţi şi vor să se întoarcă acasă”, spuse sanitara Vera. „Trebuie să fim demni şi să nu ne milogim la străini”, adăugă ea ruşinându-ne pe toţi.

Acuma stau şi mă gândesc: de ce nu am construi noi câte o catedrală în fiecare localitate, şi poate chiar în fiecare gospodărie, şi atunci moldovenii ar avea de lucru şi nu ar pleca nicăieri.

Al vostru filokiril, filoputin, meştermanol, Ion Buraga  

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga