Câte trei salarii vor primi 800 de angajați ai Primăriei Chișinău

Foto: Nadea Roșcovanu

Consiliul municipal Chișinău a aprobat la începutul acestei săptămâni decizia privind achitarea a câte trei salarii pentru 800 de angajați. Este vorba de 9 milioane de lei. Lista persoanelor va fi aprobată de către șefii de direcție. În timp ce unii vor ridica premii de mii de lei, profesorii și medicii nu și-au primit salariile pentru noiembrie și chiar septembrie curent. Angajații primăriilor din republică nu vor primi nimic sau câte un premiu simbolic.

Carolina Chirilescu

Potrivit șefului serviciului de presă al primăriei, Vadim Brânzaniuc, cele 9 milioane de lei au fost prevăzuți în buget și sunt alocați doar după decizia consiliului. Din cei 800 de angajați, 19 nu vor primi niciun leu din cauza că sunt vizați în dosare penale. Este vorba de Dorin Chirtoacă, Nistor Grozavu, Mihai Moldovanu ș.a.

Plata premiilor mai depinde de relațiile angajaților cu șefii de direcții. „Primarul general va decide pentru fiecare persoană care i se subordonează, iar șefii de direcții, de subdiviziuni vor stabili pentru subalternii lor. Suma alocată este pentru trei salarii de fiecare”, a declarat Valeriu Bogdan, șef al Direcției Juridice. Lista nu a fost făcută deocamdată publică, dar după unele surse din cadrul primăriei unii angajați vor ridica premii de peste 30.000 de lei.

Unii cu premii, alții fără salarii

Știrea despre premiile angajaților primăriei a stârnit un val de nemulțumirea medicilor și cadrele didactice, care nu și-au ridicat salariile din toamnă. „Angajații Primăriei vor ridica câte trei salarii, dar medicii nu și-au primit lefurile din septembrie”, se revoltă o angajată din acest domeniu.

Nina Savca spune că profesorii din sectorul Botanica nu și-au ridicat salariile pentru noiembrie, din cauza că nu ar fi sunt bani. „Ei spun că nu sunt bani pentru majorarea salariilor noastre, bucătarii, dădacele din grădinițe, care primim câte 1000 de lei, dar văd că pentru dânșii găsesc”, menționează o altă doamnă.

Viceprimarul Ruslan Codreanu a declarat că profesorii și-au primit salariile. „Pe 18 decembrie, Consiliul Municipal a votat modificarea bugetului municipal 2017 în care au fost incluse 35 de milioane de lei, contribuția bugetului de stat pentru instituțiile de învățământ. Primăria a inclus transferurile astfel încât mâine toți ar trebui să aibă salariile”, a anunțat Codreanu. Dar profesorii spun că nu au primit niciun ban. „E deja 21 decembrie și bani nu sunt”, ne-a spus Tatiana Dumitrașcu.

Angajații primăriilor din localități vor primi câte un salariu premiu

În timp ce angajații Primăriei Chișinău vor avea parte de trei salarii, cei din localități nu-și permit asemenea daruri generoase, dar asigură cu cadouri copiii din grădinițe. Primarul satului Mărăndeni, raionul Fălești, Anatolie Goncearenco, ne-a spus că nu dispune de resurse financiare pentru asemenea premii. „Nici în alți ani angajații primăriei nu au primit premii. Vom oferi cadouri copiilor din grădinițe, familiilor cu mulți copii, social-vulnerabile, foștilor angajați din învățământ și asistenți medicali”, a menționat primarul.

Nici angajații prămăriei din satul Corlăteni, raionul Râșcani, nu primesc câte un salariu de sărbători. Primarul Victor Cebanu ne spune că subalternii săi primesc un ajutor material când pleacă în concediu. Și copiii celor trei grădinițe din satul Talmaza, raionul Ștefan-Vodă, vor primi cadouri de la Primărie. „Din economiile noastre, angajaților li se oferă câte un premiu, un salariu de funcție”, a anunțat primarul Eugeniu Prutean.

Angajații primăriei satului Măgdăcești, raionul Criuleni, vor avea parte de câte un salariu în medie de 3.000 de lei pentru sărbători. Iar 300 de copii și angajații instituțiilor preșcolare vor primi din contul primăriei cadouri, ne-a spus primarul Liubov Cojocari.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)