Cât costă o nuntă?

OBICEIURI // Costurile unei nunţi pornesc de la 8.000 de euro şi pot ajunge la 100.000 de euro

Andrei şi Maricica Vataman, în vârstă de 28 şi 23 de ani, au decis să-şi unească destinele după ce au trăit o poveste de dragoste care a durat mai bine de trei ani. Cei doi s-au căsătorit în toamna anului 2009 şi au avut parte de o nuntă frumoasă. Şi aceasta chiar dacă costurile totale s-au ridicat la circa 9.000 de euro, iar cea mai mare parte din aceşti bani a fost achitată de părinţi.
Situaţia cuplului Vataman nu este unică, întrucât pentru mulţi tineri din Moldova, organizarea unei nunţi rămâne a fi o mare bătaie de cap din cauza că nu le permite buzunarul. În acest sens, costurile unei nunţi pornesc de la 8.000 de euro şi pot ajunge până la 100.000 de euro.

Potrivit reprezentanţilor agenţiilor de organizare a nunţilor, la ora actuală, ofertele propuse viitorilor miri sunt pentru toate buzunarele. Valeria Puica, director al unei agenţii de acest gen, susţine că ajutorul unei instituţii specializate este foarte important, întrucât astfel se pot economisi nişte bani. „Totul se face după posibilităţile financiare ale clientului. Noi încercăm să ajutăm cuplurile să se încadreze în suma disponibilă. Chiar şi cu o sumă de bani mai mică, putem organiza o nuntă frumoasă”, susţine dna Puică. Totuşi cei care îşi doresc o nuntă ca în poveşti trebuie să fie pregătiţi pentru sacrificii financiare destul de mari.

Andrei şi Maricica Vataman însă se simt norocoşi la acest capitol, deoarece au avut parte de o nuntă exact aşa cum şi-au dorit. Tinerii proaspăt căsătoriţi spun că nu au stat prea mult pe gânduri când a venit vorba de oficializarea relaţiei, iar organizarea nunţii n-a fost chiar atât de complicată. Ei au mers pe mâna cunoscuţilor pentru a-şi organiza ceremonia şi au apelat la serviciile agenţiilor specializate doar pentru a închiria sala şi a alege muzicanţii. În acest sens, cei doi au semnat un contract cu agenţia de organizare a nunţilor a vedetei autohtone Costi Burlacu, care, împreună cu soţia sa, Corina Ţepeş, au jucat atât rolul de moderatori ai petrecerii, cât şi de interpreţi. Prestaţia cuplului de artişti i-a costat pe miri 1.000 de euro.
Pe de altă parte, închirierea sălii pentru cei peste 100 de invitaţi i-a costat 100.000 de lei. Amenajarea sălii, închirierea transportului, dansatorii, serviciile foto şi video ş.a. au fost efectuate cu concursul cunoscuţilor.

Tinerii recunosc că fără suportul financiar al părinţilor nu s-ar fi descurcat, deoarece cheltuielile au fost destul de mari. „La organizarea nunţii noastre a participat întreaga familie, iar părinţii noştri au fost cei care s-au ocupat de partea financiară. Într-un final, a ieşit o nuntă frumoasă, chiar peste aşteptările noastre”, spune Maricica Vataman.

Moldovenii optează pentru nunţi „ca la nimeni”

Specialiştii în organizarea evenimentelor de acest gen afirmă că o primă doleanţă a viitorilor miri, înainte de a face pasul cel mare, este să aibă o nuntă specială, „ca la nimeni”. Cuplurile de azi optează pentru nunţile cu show-uri extraordinare care implică moderatori şi artişti din cele mai diverse domenii, de la cântăreţi până la dansatori şi chiar jongleri.

Irina Cârja, manager în cadrul unei alte agenţii de organizare a nunţilor, susţine că interpreţii din showbizul românesc Fuego, Mădălina Manole sau Cătălin Crişan solicită de la 500 de euro în sus pentru o seară. Serviciile vedetelor autohtone costă ceva mai puţin, dar totul depinde de celebritatea interpretului, dar şi de numărul pieselor cântate. Unul din cele mai mari preţuri este cel al ansamblului de muzică populară „Lăutarii”, care poate ajunge până la 1.500 de euro.

O altă ofertă la capitolul show, propusă de agenţiile de nunţi , sunt reprezentaţiile cu hulubi, la un preţ de circa 150 de euro, sau cele cu dansatori profesionişti. Fie că e vorba de dansuri populare, sportive sau braziliene, costul unor astfel de numere artistice porneşte de la 50 de euro pentru un dans.

Lecţii de dans pentru viitorii miri

Reprezentanţii agenţiilor matrimoniale recunosc că rolul maestrului de ceremonii la o nuntă nu este de neglijat. Acesta este sufletul petrecerii, cel care dă tonul distracţiei şi are grijă să încingă atmosfera ori de câte ori este nevoie. Astfel de servicii costă de la 250 de euro. Pentru cei care au posibilităţi financiare ceva mai mari, există oferte speciale cu celebrităţi atât autohtone, cât şi de peste hotare. Andrei Porubin, Adrian Ursu, Geta Burlacu sau Anişoara Puică sunt doar câteva nume sonore din showbizul autohton, care, în schimbul a circa 500 de euro, vă pot modera nunta după bunul plac.

Un aspect nu mai puţin important în organizarea unei nunţi este şi ţinuta viitorilor miri. Preţul unei rochii de mireasă, de exemplu, poate ajunge la 600 de euro şi mai mult. Cei cu un buget mai limitat pot opta oricând pentru o rochie închiriată, care costă circa 400 de euro. De cealaltă parte, costumul mirelui se achiziţionează la un preţ de 500–800 de euro. Şi cum fiecare nuntă începe cu valsul mirilor, specialiştii în domeniu au o soluţie şi pentru cei mai stângaci la capitolul dans. Ei le propun perechilor de îndrăgostiţi lecţii de dans predate de coregrafi. Preţul acestora se poate ridica şi la 50 de euro, în condiţiile în care o singură lecţie costă 10 euro.

Nuntă în stil Hawai

Noutatea din ultimii ani de pe piaţa ofertelor de organizare a nunţilor o constituie aşa-numitele nunţi stilizate.
„O nuntă stilizată este nunta organizată într-un anumit stil. Să presupunem că viitorilor miri le place foarte mult combinaţia de culori alb-auriu. Pornind de la această condiţie, întreaga nuntă se organizează ţinând cont de această îmbinare cromatică, începând cu invitaţiile la petrecere şi terminând cu tortul. Dacă este preferată combinaţia de culori alb-roşu, atunci totul, inclusiv rochia miresei, va conţine aceste culori. Oaspeţii unei astfel de nunţi vor rămâne cu siguranţă impresionaţi”, afirmă Valeria Puică.

Cuplurile care visează să-şi unească destinul sub cerul liber pot organiza o nuntă în stil Hawai. Costul acesteia este mult mai mare decât al unei nunţi obişnuite. Farmecul unei astfel de nunţi constă în faptul că întreaga sală pentru banchet este amenajată în mijlocul naturii. Astfel de nunţi, spun specialiştii în domeniu, sunt foarte rar solicitate de moldoveni. Majoritatea optează totuşi pentru petreceri în stil tradiţional, cu tot tacâmul de obiceiuri populare, începând cu furatul miresei şi terminând cu strânsul banilor.

La capitolul amenajării sălii, reprezentanţii agenţiilor de organizare a nunţilor propun decoruri din baloane, care costă circa 100 de euro. Florile costă ceva mai mult. Cele mai scumpe sunt pietrele Swarovski. La toate aceste cheltuieli se adaugă şi cele legate de închirierea transportului. Cuplurile care îşi permit servicii de lux pot închiria o limuzină albă sau un hamer de culoare roz la preţul de cel mult 180 de euro pe oră. Cei mai romantici din fire pot alege o caretă care costă aproximativ 100 de euro pe oră.

Mariana Soltanici

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)