Cât a costat-o pe Rusia războiul din estul Ucrainei, după raportul lui Nemţov

Putin.Voina_.Cover_-724x1024

Camarazii lui Boris Nemţov au prezentat astăzi raportul despre conflictul din estul Ucrainei «Путин. Война», la elaborarea căruia a participat politicianul Boris Nemţov. Varianta integrală a raportului a fost publicată pe site-urile putin-itogi.ru şi «Открытая Россия», scrie meduza.io.

În raport se menţionează despre faptul că ideea de a elabora un raport despre participarea militarilor ruşi în conflictul din estul Ucrainei aparţine lui Nemţov, care a început să colecteze materiale în ianuarie 2015. După asasinarea lui Nemţov, la 27 februarie curent, lucrul asupra raportului a fost continuat de către camarazii săi: Serghei Aleksaşenko, Alfred Koh, jurnalistul Aider Mujdabaev, Oleg Kaşin ş.a. Raportul relatează că, în ianuarie-februarie 2015, în timpul luptelor din raionul ucrainean Debalţevo, au căzut aproximativ 70 de militari ruşi, care, în timpul misiunii lor în estul Ucrainei, au avut permisiune din armată.

De asemenea, au fost efectuate estimări relative privind costurile conflictului din Ucraina pentru bugetul Federaţiei Ruse. Potrivit economistului Serghei Аleksaşenko, zece luni de conflict militar a costat-o pe Rusia 53 miliarde de ruble. Aproximativ 80 de miliarde de ruble au fost cheltuite pentru refugiaţii din regiunile Doneţk şi Lugansk.

Potrivit echipei lui Nemţov, anexarea Crimeii a fost planificată din timp, în plus, această campanie a urmărit refacerea imaginii lui Putin. “Scenariul „întoarcerii Crimeii în Rusia”, incontestabil, a fost planificat şi pregătit minuţios de către autorităţile ruse din timp. Amploarea acestei pregătiri este evidente astăzi. Până la pătrunderea militarilor ruşi în Crimeea, au fost racolaţi de către structurile speciale generalii şi ofiţerii Armatei ucrainene, conducătorii şi angajaţii structurilor de forţă, care, în momentul-cheie, au renunţat la jurământ şi au trecut de partea Federaţiei Ruse. Au susţinut această campanie politicii separatişti locali şi instituţiile mass-media.

A manifestat loialitate şi mediul de afaceri din Crimeea, care a beneficiat de credite avantajoase din partea băncilor din Rusia în condiţii din afara pieţii. În plus, au fost întreprinse eforturi îndelungate menite să slăbească economia ucraineană şi sistemul său politic în general. Au fost declanşate „războaie ale gazelor”, au fost instituite şi suprimate embargouri la diferite mărfuri.

Citiţi versiunea integrală a raportului pe http://tvrain.ru/articles/opublikovan_doklad_putin_vojna-387180/

The following two tabs change content below.