Casapu: “Pe lumea cealaltă nu poţi lua nimic”; Juravschi: “O să ia 25-30 de voturi”

Sportul de pe baricade // Casapu promite investiţii, iar Juravschi – „baza de la Romăneşti”

Alegerile pentru Preşedinţia Comitetului Naţional Olimpic (CNO), care vor avea loc mâine, au împărţit lumea sportului în două tabere. Unii sunt pentru actualul preşedinte al CNO, deputatul Nicolae Juravschi, care candidează pentru a patra oară consecutiv, iar alţii, pentru campionul olimpic Tudor Casapu, preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Haltere.

Potrivit vicepreşedintelui CNO, Nicolae Piatac, actuala conducere a forului olimpic, în frunte cu Juravschi, şi-a îndeplinit obiectivele propuse, iar cele două medalii obţinute la JO de la Londra vorbesc de la sine. Piatac a mai declarat în cadrul unei emisiuni televizate că nu sunt justificate atacurile asupra deputatului Juravschi, care ar fi promis acum patru ani că va construi un sediu pentru CNO şi un complex pentru pregătirea olimpicilor la Romăneşti.

„Misiunea CNO nu este de a construi edificii, ci de a proteja mişcarea olimpică, de a asigura respectarea Cartei olimpice pregătirea sportivilor pentru JO. Dacă Juravschi a promis că va construi un sediu şi baza olimpică de la Romăneşti, cu siguranţă o va face”, a adăugat Piatac, acuzând guvernarea comunistă de neîndeplinirea celor două promisiuni.

Nu au prerogative de a construi, dar şi-au adjudecat tabăra de la Romăneşti

CNO a intrat în conflict cu Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) din cauza aşa-zisei baze sportive de la Romăneşti, acum doi ani aceasta a fost transmisă în gestiunea CNO. „Nu e niciun complex sportiv, ci un loc de agrement pentru copii. Noi am căutat investitori, dar când aceştia au venit, tabăra a fost transmisă în gestiunea MTS”, a încercat să explice Piatac, deşi din start menţionase că CNO nu are menirea de a construi complexe sportive.

Bodişteanu: „CNO nu colaborează cu MTS, ci face totul invers”

De partea cealaltă, viceministrul Tineretului şi Sportului, Octavian Bodişteanu, a precizat că poziţia CNO este duplicitară atunci când vine vorba de drepturi şi obligaţii. „Când sunt rezultate, meritele sunt ale celor de la CNO, care mai sunt şi decoraţi. Dar când lucrurile merg mai prost, vina aparţine MTS. CNO nu colaborează aproape deloc cu MTS, ci face totul invers. Îmi aduc aminte un exemplu elocvent în acest sens. Am cerut în Parlament o susţinere mai mare pentru Federaţia de Haltere, pentru că eram sigur că sportivii noştri vor obţine cel puţin o medalie. Domnul deputat Juravschi şi alţi colegi de-ai săi râdeau când am spus asta. Au râs de mine, dar medaliile au fost obţinute şi, în cele din urmă, au primit distincţii de stat”, şi-a arătat dezamăgirea Bodişteanu.

Obiectivele lui Juravschi

Mâine, ambii candidaţi vor încerca să convingă delegaţii pentru a fi aleşi în funcţie. Solicitat de JURNAL, Juravschi a declarat că are drept obiectiv construirea unui complex pentru pregătirea olimpicilor la Romăneşti, dar şi conlucrarea cu autorităţile în vederea edificării unui stadion olimpic la Chişinău. „CNO nu are asemenea obligaţiuni, dar Juravschi va construi. Totodată, deja s-au obţinut 20 de milioane de lei pentru construcţia unui palat al sporturilor. Ministrul Ion Ceban nici nu ştia că s-au obţinut banii respectivi. Cei de la MTS sunt nişte distrugători ai sportului. Mai mult, liderul PL, Mihai Ghimpu, a cerut ca cinci milioane din cele 20 să fie atribuite orbilor din Republica Moldova şi sportului”, a spus Nicolae Juravschi.

Obiectivele lui Casapu

Campionul olimpic Tudor Casapu a declarat pentru JURNAL că nu-şi propune obiective ce nu vor fi îndeplinite, aşa cum s-a întâmplat în cazul contracandidatului său. „Mă voi strădui să fortific mişcarea olimpică şi să fie totul transparent. Totodată, voi veni cu proiecte inovative. Vreau să pun bazele unui complex olimpic multifuncţional, lucru promis din anii ’90 şi nerealizat până acum. Bineînţeles că un complex nu se face chiar aşa de uşor. Astfel, intenţionez să aduc investiţii. Am un plan concret în acest sens, iar la Adunarea generală vor veni cu scrisori de garanţie de la investitori care vor să ajute sportul.

De asemenea, avem nevoie de o colaborare strânsă cu organele de stat, în special cu MTS, care elaborează politici. Acum nu prea există o asemenea colaborare, de aceea avem ce avem”, a menţionat Tudor Casapu.

– Ce mesaj aveţi pentru contracandidatul dvs.?

Nicolae Juravschi: „Nu este etic să ponegreşti pe cineva. Totodată, nu poate fi la cârma CNO un om care a fost depistat pozitiv. Cred că o să ia 25–30 de voturi. Acum, imaginea CNO este foarte bună peste hotare”.

Tudor Casapu: „Îi urez succes dlui Juravschi. Indiferent dacă voi câştiga eu sau el, trebuie să ne fortificăm efortul pentru binele sportului. Mai bine de o lună am fost pe lumea cealaltă şi m-am convins că nu poţi lua cu tine nimic acolo”.