Casa Zemstvei, trezită la viaţă // COLOCVIU

Cu prilejul Zilei Mondiale a Monumentelor şi Siturilor Istorice (18 aprilie), la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în corpul de clădire Muzeul Zemstvei, a avut loc colocviul „Casa Zemstvei basarabene din Chișinău, între trecut și viitor”. Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN), în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău, Uniunea Arhitecților din Moldova, Universitatea Tehnică din Moldova și Universitatea de Stat din Moldova.

La deschiderea colocviului, Mihai Ursu, director general al MNEIN, a subliniat importanţa restaurării complexului architectural de pe strada Şciusev 103, ce urmează să devină, după un proces de refacere şi refuncţionalizare, sediul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”. „E un proiect fără precedent, pe care ni l-am dorit demult”, a mărturisit Mihai Ursu, moderatorul colocviului ce s-a axat pe istoricul și analiza situației imobilului care a adăpostit zemstva basarabeană în secolul XIX.

 

Marius Lazurca: „ICR a luat trup la Chişinău odată cu proiectul restaurării Casei Zemstvei”

 

Prezent la manifestare, Marius Lazurca, ambasadorul României în R. Moldova, a declarat că ICR a luat trup la Chişinău odată cu proiectul renovării monumentului istoric Casa Zemstvei: „E proiectul prin excelenţă ce spune mult despre felul în care România se imaginează faţă de Republica Moldova, despre modul în care îşi construieşte colaborarea cu Republica Moldova. Casa Zemstvei e o declaraţie de politică culturală, acest spaţiu va fi un centru energetic de la care vor iradia alte proiecte de restaurare”.

 

Totodată, ambasadorul României la Chişinău a menţionat că prin susţinerea iniţiativei ICR, guvernul Filat confirmă că acest proiect este important nu doar pentru România, ci şi pentru R. Moldova.

Potrivit viceministrului Culturii, Gheorghe Postică, în RM e nevoie de o reconsiderare a politicilor culturale în domeniul restaurării monumentelor. „Prin renovarea Casei Zemstvei, vom restitui Chişinăului o valoare istorică incontestabilă”, a punctat Gh. Postică.

 

Petre Guran: „Acest spaţiu merită un efort investiţional major”

 

Directorul ICR „Mihai Eminescu”, Petre Guran şi-a exprimat bucuria că „ajungem să ne vedem un vis cu ochii”. Acesta consideră că acest proiect este un mare gest de dragoste al României faţă de Republica Moldova, de dragoste faţă de trecut şi faţă de locuitorii oraşului Chişinău: „Dorim un proiect al comunităţii chişinăuene. Vom semna contractual pe 25 de ani pentru realizarea proiectului. Acest spaţiu merită un efort investiţional major, el poate deveni un spaţiu al frumosului, al eleganţei, al performanţei”.

 

În cadrul colocviului au prezentat comunicări Sergiu Ciocanu – „Patrimoniul cultural al Republicii Moldova în contextul sărbătorii internaționale a monumentelor și siturilor istorice”, Eugen Bâzgu, Mihai Ursu – Casa Zemstvei basarabene, abordare istorică”, Ana-Maria Goilav – „Concept de restaurare a complexului Casa Zemstvei basarabene”, Rita Garconiță – „Documentarea proiectului de restaurare a complexului Casa Zemstvei basarabene”.

 

Amintim că Parlamentul RM a aprobat la 15 martie transmiterea în folosinţă prin concesiune Institutului Cultural Român (ICR) ,,Mihai Eminescu” a unei părţi din imobilul fostului sediu al Zemstvei Guberniale Basarabene. Casa Zemstvei va fi renovată în următorii patru ani din banii statului român, care va aloca în acest scop două milioane de euro.

Irina Nechit