Casa de vis a familiei Cătănoi

 

Casa în valoare de 2500 dolari din s. Ucrainca unde ar vrea să se mute familia Cătănoi

O mamă solitară cu cinci copii – ultimul, un prunc de trei luni – încearcă să supravieţuiască cu o indemnizaţie de 300 de lei

O mamă cu cinci copii roagă de doi ani autorităţile s-o ajute să-şi cumpere o casă pentru care i-ar trebui circa 30 de mii de lei, cât o indemnizaţie de vacanţă a unui deputat. I-au făcut promisiuni de la primar la premier, dincolo de acestea însă carul nu s-a urnit din loc. Atât copiii, cât şi mama lor continuă să locuiască într-o casă părăsită, deconectată de la energia electrică.

Tamara Cătănoi din Ursoaia, Căuşeni, şi cei cinci copii ai săi încearcă să supravieţuiască cu o indemnizaţie de doar 300 de lei. Se spune că la omul sărac nici boii nu trag. La mijlocul lunii iunie, ploile şi grindina i-au devastat grădina unde avea câţiva ari cu cartofi şi legume. Apele i-au trecut şi prin casa unde stă în gazdă. Personal le-a înmânat scrisori premierului Iurie Leancă, care a întreprins o vizită în urma calamităţilor în acest sat, altădată a rugat-o pe ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, să-i ajute să-şi cumpere o locuinţă oricât de modestă. Au promis că o vor ajuta.

Protest la Guvern

Tamara Cătănoi

Tamara Cătănoi a protestat acum doi ani, împreună cu cei patru copii ai săi, în faţa Guvernului. După o ceartă cu rudele bărbatului cu care are doi copii, acestea din urmă au alungat-o în stradă şi femeia nu ştia încotro s-o apuce. După două săptămâni în soare în PMAN, Tamara s-a întors la Ursoaia cu câteva mii de lei pe care i le-au dat trecătorii. „S-a apropiat o doamnă care lucrează în Italia şi mi-a întins 60 de euro. Apoi a trecut domnul Ghimpu şi le-a dat copiilor 100 de lei, dar i-am întors înapoi. Nu aşteptam de la el bani, ci să ne asculte şi să intervină cumva să ne ajute. Ne-am adresat şi dlui Filat, dar, până la urmă, ne-am întors fără niciun rezultat”, spune femeia.

Copii care visează munţi de ciocolată

De doi ani locuiesc într-o casă fără energie electrică. Tamara are doi copii gemeni care merg la grădiniţă, un băieţel – Dumitru, de cinci ani, Nistor, de doi ani, şi acum trei luni a mai adus pe lume un copil. Cei doi taţi ai acestora s-au făcut nevăzuţi motivând că nu vor creşte unul copiii celuilalt. În camera nu prea mare este un pat fără picioare şi nişte scânduri aşezate pe câteva pietre. Pe tavan se văd nişte fisuri ameninţătoare. Când plouă afară, plouă şi în casă. Copiii îmbrăcaţi sumar nu prea ştiu gustul cărnii ori al lactatelor, nici de dulciuri nu au parte. Ar vrea multă, multă ciocolată, spune Dumitru. Ciorba de legume, terciurile seci şi turtele pe tigaie sunt bucatele tradiţionale în această casă.

Pe lângă indemnizaţia de doar 300 de lei, primesc de ceva timp un ajutor sub formă de produse alimentare din partea organizaţiei „Pro Familia” din Căuşeni. Până la puhoaiele care au răzuit pământul şi grădinile oamenilor, femeia mai mergea la lucru cu ziua, câştiga 150 de lei. Acum a rămas şi fără acest câştig.

„Frământările” autorităţilor

Ajutorul Tamarei, cei doi băieţi mai mari ai acesteia

Când ploile devastatoare le-au inundat gospodăria, asistenţii sociali le-au propus să se mute cu traiul la Centrul „Pro Familia” din Căuşeni. Dar acolo putea merge doar mama şi trei copii. Nu aveau locuri mai multe. Ar fi beneficiat de condiţii mai bune şi hrană. Pentru că nu avea cum să se despartă de doi dintre copiii săi, autorităţile au ridicat din umeri şi femeia a rămas să facă faţă inundaţiilor de una singură.

Primarul localităţii Ursoaia, Ion Postică, este convins că aceasta naşte copii doar ca să câştige locuinţă de la stat. Încercăm să luăm legătura telefonică cu el înainte de ora mesei. O angajată a primăriei ne informează că îl găsim la „cantora” sa. Deducem din discuţia cu primarul că pământul e al fiului şi sunt în toiul recoltării grâului. Despre femeia cu cinci copii, nu prea are chef să discute.

„Vorbiţi cu asistentul social, ea ştie mai bine”. Şi totuşi, insistăm noi, de ce în urma calamităţilor n-au primit un minim ajutor material? „Domnul Bumacov şi domnul Leancă au spus că ne vor ajuta, dar n-am primit nimic, nici din bugetul raional, nici de la guvern”, ne spune primarul.

Unicul lucru pe care l-au putut face autorităţile locale e să-i scutească pe cei care au cote de pământ de impozitul funciar. Ajutor resimţit de familia primarului şi alţi agricultori, nu şi de Tamara Cătănoi şi copiii săi, care nu au pământ. „Doamna vrea casă, vrea condiţii speciale. A zis că va face şi zece copii, doar să primească locuinţă”, se arată convins primarul.

În replică, Tamara Cătănoi spune că alesul local nu a binevoit niciodată să discute cu ea. „Am atâţia copii cât mi-a dat Dumnezeu, în rest, ce spune sunt aberaţii. Am rugat autorităţile să-mi dea bani pentru o casă micuţă. Am şi găsit una în satul vecin, Ucrainca. Cei de la raion au promis că ne vor ajuta. Aşteptăm să ne telefoneze”, spune femeia.

În căutarea banilor

Curtea casei familiei Cătănoi, inundată de ploaia devastatoare de la mijlocul lunii iunie

Veronica Razumas, şefa Direcţiei asistenţă socială Căuşeni, ne spune că a fost identificată casa şi s-a negociat preţul de la 3000 la 2500 dolari. „Avem proiectul de decizie, nota informativă. Ne-a rămas să indicăm doar suma. Aşteptăm răspuns de la guvern. În timpul vizitei dlui Leancă în teritoriu, femeia s-a apropiat şi a discutat cu el. O parte din sumă urmează să fie alocată de guvern, iar restul – de Consiliul raional”, ne spune Razumas.

Totuşi există o condiţie pentru realizarea visului familiei Cătănoi: ca guvernul să aloce nu mai puţin decât va avea posibilitate să dea Consiliul raional Căuşeni. Şi dacă planurile acestora vor coincide, familia s-ar putea muta în casă nouă până la toamnă.

Cei care vor să ajute această familie pot contribui financiar, transferând bani la următoarele conturi: Tamara Cătănoi

Mobiasbanca

Cont în lei

SV 59403167100

Cont în euro

SV 59403327100

Svetlana COROBCEANU

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu