Casa care adună copiii // ONG

Moldovenii ştiu să ceară, însă mai puţin donează

Vânzările în scopuri caritabile, terminalele de plată şi cutiile pentru donaţii sunt astăzi metode eficiente de colectare a fondurilor pentru copiii cu deficienţe fizice. Centrele comunitare şi ONG-urile sunt o soluţie de mediere, recuperare şi integrare în societate a copiilor defavorizaţi, însă susţinerea lor din partea societăţii noastre lasă de dorit.

Nadea Roşcovanu

Anastasia scrie o carte poştală, Olga şi Tatiana brodează o icoană. Din cauza deficienţelor fizice, fetelor le vine foarte greu lucrul migălos, însă tinerele insistă, sub supravegherea psihopedagogului Centrului Comunitar pentru Copii şi Tineri cu Dizabilităţi fizice, Victoria Cecan.

Pe pereţii şi dulapurile centrului sunt expuse sute de lucrări din ceramică, hârtie, biser, broderii, croşetă – toate confecţionate de copiii care frecventează această instituţie. În prezent, în acest centru sunt antrenaţi mai bine de o sută de copii şi tineri din Chişinău şi suburbii. Mulţi dintre ei vin aici chiar de la deschidere, de zece ani. „Vin ca la ei acasă, deşi sunt şi tineri care au depăşit vârsta prevăzută de regulamentul instituţiei, nu îndrăznim să le interzicem să mai vină, aici au crescut şi au învăţat să se integreze în societate”, ne spune Ana Sajin, managerul centrului.

În toţi aceşti ani, beneficiarii centrului au învăţat să-şi depăşească complexele, să-şi cunoască drepturile, au fost ajutaţi să se recupereze fizic, au învăţat să comunice şi să-şi facă prieteni. Lucrul practic pe care l-au învăţat aici le aduce câştig unora dintre tineri, fetele care brodează şi croşetează sunt ajutate să-şi vândă lucrările.

Expoziţii cu vânzari

Lucrările pe care le confecţionează aceşti copii le putem cumpăra la diverse expoziţii cu vânzari organizate cu prilejul diferitor sărbători – hramul oraşului, ziua copilului, 8 martie etc. Vânzătorii sunt chiar ei, tinerii şi copiii cu deficienţe care încearcă să uşureze un pic povara de întreţinere suportată de părinţi şi stat. Prin această implicare directă, sunt stimulaţi să confecţioneze lucrurile cât mai bine ca să le poată vinde. Există între ei şi o concurenţă – cine confecţionează mai bine şi vinde mai multe obiecte. Banii pe care îi câştigă din vânzări sunt cheltuiţi pentru procurarea altor materiale didactice şi pentru unele călătorii pe la mănăstiri, muzee.

Strategii de colectare

În cadrul clubului de presă al Societaţii civile, organizat acum o săptămână, centrele comunitare şi ONG-urile pentru copiii  cu deficienţe, prezente la discuţii, s-au plâns că întâmpină dificultăţi la colectarea fondurilor pentru cheltuielile copiilor cu deficienţe. Moldovenii ştiu să ceară, însă mai puţin donează, spun ei. Astăzi, sunt obligaţi să inventeze noi strategii de colectare a fondurilor, cum sunt terminalele de plată şi cutiile pentru donaţii amplasate în diferite centre comerciale. Deşi aceste metode sunt destul de transparente, fiecare bănuţ fiind înregistrat în actele contabile şi pe site-urile acestor organizaţii, sumele sunt totuşi destul de modeste.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)