Căruţa, indiciul bunăstării

Riscă fie lipsiţi de ajutor social pentru au o căruţă

După moartea cumnatei sale, Mariana, o locuitoare din satul Balatina, raionul Glodeni, le-a luat sub tutelă pe cele două fiice ale răposatei de 11, respectiv, patru ani, şi asta în pofida faptului că acasă mai avea trei copii ai săi. Dacă femeia se bucura iniţial de un mic ajutor social, astăzi, s-a pomenit în faţa problemei că nu-şi mai poate asigura copiii nici măcar cu strictul necesar. „Mi-au spus că am căruţă şi nu vor putea să-mi mai acorde ajutor social”, spune resemnată Mariana.

Deşi fiicele cumnatei îi spun astăzi anume ei mamă, Mariana nu mai ştie cum să facă faţă responsabilităţilor părinteşti. „Îmi este foarte greu. Eu şi soţul suntem şomeri. Avem trei copii ai noştri, plus fetele cumnatei. În total, suntem şapte guri ce trebuie hrănite în fiecare zi”, se plânge pe situaţia în care s-a pomenit femeia.

În 2010, micuţele au rămas orfane de mamă. Procurorul de Glodeni a declarat atunci că bărbatul care se face vinovat de moartea femeii şi-a recunoscut vina, riscând până la 12 ani de închisoare. Peste doi ani însă, omul legii şi-a schimbat poziţia. Femeia a decedat  chipurile în urma unei intoxicaţii alcoolice. Rudele răposatei consideră că dacă ar fi avut bani, lucrurile ar sta altfel şi bărbatul care le-a omorât persoana dragă ar fi fost după gratii.

Greutăţile care au căzut pe umerii Marianei au făcut-o să acorde toată atenţia sa fetelor rămase fără mamă, tatăl lor fiind privat de drepturile părinteşti. Viaţa micuţelor până la moartea mamei s-a dovedit un adevărat coşmar. Nu o singură dată fetele au cerşit pe la porţile sătenilor ceva de mâncare. Acum sunt în grija mătuşii care luptă zilnic pentru a le asigura existenţa, dar şi pentru a le schimba comportamentul.

„Pe cea mai mică nu mai vor să o primească la grădiniţă. Trebuie să stau permanent lângă ea. Când le-am luat la mine, nu ştiau nici măcar să ţină lingura şi furculiţa în mână. Cea mai mare fugea mereu de acasă, trebuia să alerg prin tot satul ca să o ajung”, îşi aminteşte Mariana.

Probleme tot mai mari, ajutor tot mai mic

Indiferenţi de soarta acestei familii par a fi reprezentanţii Inspecţiei Sociale, instituţie subordonată Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, creată la începutul anului curent ca nouă structură de monitorizare şi verificare a modului în care sunt repartizate ajutoarele sociale cetăţenilor. Şi deoarece fetele au fost luate sub tutela mătuşii, la început, familia primea un ajutor social de 2100 de lei.

„Din iunie până în septembrie, nu am mai primit niciun bănuţ. Mă gândeam că-mi vor da toţi banii odată şi-mi voi putea pregăti copiii de şcoală”, relatează mama a cinci copii.

Însă nu a fost să fie. Pentru că în timpul verii a lucrat pe câmpul de sfeclă împreună cu soţul ei, au fost trecuţi din statut de şomeri în statut de salariaţi şi, prin urmare, potrivit asistentului social din Balatina, pentru această perioadă a fost stopat ajutorul social. „Îmi venea să strig de disperare. În plus, a fost secetă şi nu ştiu ce bani vom primi”, spune Mariana. Pe final, s-a decis ca ajutorul social pentru familie să constituie 910 lei, dar şi de aceşti bani riscă să fie lipsiţi.

Săptămâna trecută, un apel telefonic i-a adus încă o veste proastă. „Pregăteşte-te, vine un control de la Chişinău”, a atenţionat-o pe femeie o angajată a primăriei din localitate. Veniţi la faţa locului, inspectorii sociali s-au dovedit a fi foarte nedumeriţi. „Ei m-au întrebat de ce nu am declarat că am căruţă, deoarece acesta este un vehicul. Eu credeam că vehicul este ceea în ce torni motorină”, spune indignată Mariana.

Atenţie, vine inspecţia!

Contactată de JURNAL, asistenta socială din satul Balatina a ţinut să menţioneze că familiile, în special, tutelarii se bucură de o atenţie sporită: „Nu trebuie să se sperie. Mariana nu va fi lipsită de ajutorul social, doar că urmează ca cei de la Inspecţia Socială să ne informeze câte puncte se vor scoate pentru că familia are căruţă. E vorba de o lege nouă. Persoanele care au declarat că au cal, dar nu au declarat căruţa li se va diminua ajutorul social. Deşi nu-mi este clară această lege, doar se subînţelege că dacă este calul este şi căruţa”, a menţionat Olesea Ciornîi.

Potrivit asistentei sociale din localitate, recent, reprezentanţii Inspecţiei Sociale au făcut un raid pe la toate casele în care locuiesc familii ce beneficiază de ajutor social: „Se mai întâmplă că unii nu declară anumite lucruri, în acest caz, ei riscă nu doar să fie lipsiţi de ajutor, dar să restituie toţi banii pe care i-au primit. Nu este şi cazul Marianei, femeia chiar nu a ştiut că trebuie să declare căruţa”.

Mariana nu ştie cum se va descurca mai departe, vine iarna şi cei cinci copii trebuie îmbrăcaţi şi încălţaţi. Biata femeie se gândeşte deja ce lovitură i-a mai pregătit soarta.

Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi  Familiei:Moldoveanului trebuie să-i fie clar ce e căruţă

„Ajutorul pe care l-au primit nu va fi diminuat, dar pe viitor trebuie să respecte legea şi să declare tot ce au. Abia ne gândim cum să mai specificăm ca moldoveanului nostru să-i fie clar ce e căruţă, cal şi căruţă fără cal. Noi lucrăm la indicatorii de bunăstare. Scopul nostru este să-i ajutăm pe cei cu adevărat săraci, dar să ţinem cont şi de nivelul de bunăstare pe care îl au”.

The following two tabs change content below.