Caruselele sunt în afara legii?

Caruselul din Piaţa Marii Adunări Naţionale trebuia să funcţioneze până pe 15 martie, conform autorizaţiei emise de către primărie

 

doua_tinere_au_ajuns_la_spitalul_de_urgenta__dupa_ce_au_cazut_dintr_un_carusel_din_centrul_chisinaului_16215_19300500

După ce vineri, 5 februarie, două tinere au căzut din caruselul instalat în PMAN şi au avut nevoie de îngrijiri medicale, luni, primarul capitalei a anunţat că dispozitivul funcţiona ilegal, precizând că dispoziţia de evacuare a caruselului a fost emisă la 25 ianuarie. Tot luni procuratura sectorului Buiucani a dispus pornirea unui proces penal în legătură cu activitatea ilicită a agentului economic care a instalat caruselele în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Sâmbătă, 6 februarie, parcul de distracţii din PMAN a fost demontat de către reprezentanţii MAI, deşi, potrivit lui Vladimir Petco, şeful secţiei de poliţie Buiucani, Ştefan Macari, agentul economic care a instalat caruselul, avea autorizaţie semnată de către Dorin Chirtoacă până pe 15 martie. Pe de altă parte, la şedinţa de luni, 8 februarie, a primăriei primarul spunea: „Din proprie iniţiativă, am permis activitatea pe durata sărbătorile de iarnă, până în 25 ianuarie. Mai departe au activat neautorizat. Agentul economic a fost înştiinţat”.

În zona municipiului Chişinău, sunt 19 parcuri şi încă trei în suburbiile Chişinăului, în unele dintre ele sunt amplasate carusele pentru copii şi chiar pentru adulţi. Unul dintre cele mai mari şi cunoscute este parcul din Valea Morilor, unde caruselele au peste 40 de ani. Mihai Ciobanu ne spune că aceste maşinării sunt verificate minuţios în fiecare an de către o echipă de profesionişti din cadrul Direcţiei Parcurilor de Cultură şi Odihnă, dar şi de alţii, străini. „În paşaportul tehnic al fiecărei instalaţii se indică anul fabricării, iar o dată la 12 ani se face o reparaţie capitală, nu se permite funcţionarea sa până nu este verificat minuţios orice detaliu”, ne explică Ciobanu.

La rândul său, Ştefan Macari, proprietarul caruselului, afirmă că nu a primit nimic din partea primăriei, la fel şi organele de drept au declarat că au fost înştiinţate la 29 ianuarie despre activitatea ilegală a caruselului. Conform poliţiei, Ştefan Macari se apără spunând că a prezentat tot pachetul necesar de acte şi că totul era în regulă. Şefa interimară a Direcţiei Social Umanitare, Cristina Arapu, a precizat că în primărie nu există persoane care să verifice astfel de instalaţii. Pe moment, Inspectoratul de Poliţie Buiucani aşteaptă toate actele necesare pentru a continua procesul penal. „Pe marginea acestui caz a fost pornit un proces penal, ofiţerii noştri aşteaptă atât din partea primăriei, cât şi a agentului economic toate actele necesare pentru continuarea procesului şi stabilirea vinovatului”, ne-a comunicat ofiţerul de presă IGP, Natalia Stati.

Cine verifică tehnica securităţii?

Pentru instalarea unui parc de distracţii într-un loc public este nevoie de o serie de documente, o expertiză generală efectuată de o echipă de specialişti, paşaportul tehnic al construcţiei care indică vechimea instalaţiei şi multe altele. Cine a efectuat aceste expertize şi a emis actele pentru obţinerea autorizaţiei, nu putem afla, deoarece este pornit un proces penal. Şeful secţiei de poliţie Buiucani, Vladimir Petco, a declarat într-o emisiune televizată că toate actele care confirmă buna funcţionare şi siguranţa caruselelor sunt eliberate de către Institutul Naţional de Standardizare.

Am telefonat la acest institut, însă acolo ni s-a comunicat că ei nu răspund la asemenea întrebări şi ne-au redirecţionat către Centrul de Metrologie Aplicată şi Certificare, unde Lilia Melnic ne-a comunicat că centrul lor nu eliberează niciun fel de certificate privind caruselele. Acesta ne-a îndemnat să luăm legătura cu Centrul Tehnic pentru Securitatea Industrială şi Certificare, unde şeful secţiei expertiză şi securitate industrială, Alexei Prohorciuc, ne-a explicat că „în RM nu se eliberează certificate de siguranţă pentru carusele, deoarece acestea nu cad sub incidenţa Legii Nr. 116 din 18.05.2012”. Până la urmă, s-a adeverit că Inspectoratul pentru Supravegherea Tehnică a Obiectelor Periculoase (ISTOP) a efectuat o anchetă, în urma căreia s-a demonstrat că Primăria a eliberat ilegal autorizaţia de funcţionare a caruselului. Ivan Guşîlic, şeful ISTOP, a menţionat că obiectul nu a avut proiect de instalare şi nu s-au efectuat verificările tehnice de expertiză a instalaţiilor.

„Legea există, însă nu este aplicată”

Mihai Ciobanu, şef al Direcţiei Parcurilor de Cultură şi Odihnă din Chişinău, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că legea există, însă nu este aplicată. „Am auzit şi la TV precum că nu există o asemenea lege, însă nu-i adevărat. În aceeaşi Lege — Nr. 116 din 18.05.2012, anexa 1 (Nomenclatorul obiectelor industriale periculoase şi al producţiilor, instalaţiilor, utilajelor, tehnologiilor utilizate la obiectul industrial periculos), punctul 2.10, se vorbeşte despre instalaţii şi echipamente destinate, montate şi utilizate în cadrul parcurilor de distracţii. Alta e problema că în RM nimeni nu vrea să-şi asume răspunderea pentru faptele sale. În plus, cum poţi să permiţi activitatea unei instalaţii de mare pericol într-un loc public şi aglomerat? Cum se poate să funcţioneze un carusel fără centuri de siguranţă? Cine şi-a asumat să răspundă!”, precizează Mihai Ciobanu.

Caruselul conflict politic

În cadrul şedinţei de la primărie din 8 februarie, primarul spunea că în locul caruselului trebuia să fie instalat un patinoar, însă protestatarii Platformei Civice Demnitate şi Adevăr au ameninţat firma care intenţiona să instaleze patinoarul: „Noi am propus să fie patinoar, dar am primit carusel. Firma „Macari Alexandru” a depus la Primăria Chişinău o declaraţie de susţinere din partea Platformei DA”, spunea acesta. În replică, Vasile Năstase, unul din liderii Platformei DA, i-a răspuns primarului general într-o emisiune la Radio Chişinău: „Noi nu avem nicio treabă. Ei vor să dea la fundul protestatarilor, dar aceasta este ridicol şi primitiv din partea lui Chirtoacă”.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)