Cărțile ne apropie de Europa

Salon carte edit XXIII foto

Secvențe de la Salonul Internațional de Carte 2014 (în fața Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova)

Ediţia a XXIII-a a Salonului Internațional de Carte a fost deschisă duminică, de Ziua Limbii Române. La ceremonia de inaugurare au participat Prima Doamnă a Republicii Moldova, Margareta Timofti şi ministrul Culturii, dna Monica Babuc, reprezentanţi ai ambasadelor acreditate la Chişinău, ai organizatorilor și editurilor din ţară şi de peste hotare, ai publicului pasionat de carte şi lectură.

Găzduit de Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM), Salonul Internațional de Carte 2014 este consacrat integrării europene a Republicii Moldova şi Anului Dumitru Matcovschi. Genericul ediției curente a Salonului (21 august – 4 septembrie 2014) este „Cărțile unesc Europa”. Cititorilor li se propune producţie editorială din peste 20 de ţări. Dintre participanții la Salonul de Carte menționăm ambasadele Franței, Germaniei, Poloniei, României, SUA, Federației Ruse, Chinei, Turciei, Cehiei, Bulgariei în Republica Moldova.

Producție editorială din 20 de țări la Salonul de Carte

Marea poetă Ileana Mălăncioiu a onorat cu prezența Salonul Internațional de Carte în chiar ziua deschiderii, numeroși scriitori români vor fi invitați speciali ai unor evenimente literare sau vor modera unele acțiuni și întâlniri cu cititorii. Astfel, Eugen Uricaru a susținut un atelier, lansându-și romanul „Beniamin” apărut la Editura „Cartea Românească”, poetul Nicolae Țone, director al Editurii Vinea din București, a organizat o serie de lansări ale unor volume de poezie ale autorilor basarabeni (despre „desantul poeților basarabeni apăruți la Vinea” vom mai auzi, cu siguranță).

În decursul Salonului de Carte 2014 a mai fost deschisă expoziția „Itinerarul european al Republicii Moldova”, ce cuprinde materiale, documente din colecţiile Centrului Pro-European din cadrul BNRM şi din fondurile instituţiei. Mai putem vedea alte expoziții precum „Imaginea Republicii Moldova în Europa” (Serviciul Moldavistică și Heraldică), „Salut! Aici Europa!” (Ambasada Germaniei la Chișinău), „Hărțile Europei prin veacuri” (Sala de Arte, BNRM) ș.a.

Salon lecturi aer liber fotoO masă rotundă a ambasadorilor și editorilor, astăzi, în sala Proeuropeană

În zilele Salonului de Carte se vor mai desfășura masa rotundă a ambasadorilor și editorilor cu genericul „Cartea și lectura în Europa: experiențe și oportunități de colaborare și cooperare” (Sala Proeuropeană. Moderator: Iurie Colesnic), salonul muzical „Muzica Moldovei în Europa”. Scriitorul Emilian Galaicu-Păun va susține pe 3 septembrie atelierul de traducere „Interferențe literare europene”.
De asemenea, programul Salonului de Carte include lansarea proiectului „Pro-Europa: o platformă de comunicare pentru cetăţeni”.
Ieri, în sala de conferințe a BNRM a avut loc o seară dedicată lui Dumitru Matcovschi (cenaclul „Ideal”). Iar în spaţiul REPUBLICA au fost lansate volumele „Voci sau dublul suicid din Zona Lacurilor” de Vladimir Beşleagă (editura Arc); „Ţesut viu 10×10” de Emilian Galaicu-Păun, „Falsul Dimitrie” de Dumitru Crudu, „Un spaţiu blând ce mă primeşte cum m-ar îmbrăţişa” de Alexandru Cosmescu (editura Cartier); „Al 4-lea” de Moni Stănilă, „Riduri” de Mihai Vakulovski, „Return to innocence” de Virgil Botnaru (editura Tracus-Arte); „California pe Someş” de Ruxandra Cesereanu scoasă la Charmides.