Cartierul Voronin nu e în pericol

CERC VICIOS // „Dosarul Ciocârlia” nu afectează în niciun fel proprietăţile familiei Voronin

Dosarul înstrăinării terenului din str. Ciocârlia nu va afecta moşia lui Voronin. Fostul primar, Vasile Ursu, ex-secretarul CMC, Nicolae Monastârli, şi şeful Direcţiei Funciare, Nicolae Crăciun, sunt singurii care riscă să fie traşi la răspundere pentru faptul că, acum patru ani, una dintre firmele lui Oleg Voronin a cumpărat de la primăria capitalei 2 ha la un preţ de zece ori mai mic decât cel de piaţă. Cei trei riscă până la şase ani de puşcărie. De asemenea, instanţa de judecată i-ar putea obliga să restituie primăriei Chişinău profitul ratat de 25 de milioane de lei. În schimb, familia Voronin, care îşi construieşte vile pe cele două hectare, nu riscă nimic. Potrivit ofiţerului CCCEC, Bogdan Zumbreanu, aceştia sunt consideraţi cumpărători de bună credinţă.

Ţapi ispăşitori

Vasile Ursu, Nicolae Monastârli şi Nicolae Crăciun sunt cercetaţi penal pentru neglijenţă în serviciu, care a adus prejudicii de circa 30 de milioane de lei bugetului municipal. Bogdan Zumbreanu, directorul adjunct al Direcţiei generale urmărire penală din cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), afirmă că vinovăţia acestora constă în faptul că, deşi iniţial, la iniţiativa primarului de atunci Vasile Ursu, Consiliul Municipal Chişinău (CMC) a votat, în 2006, un proiect privind scoaterea la privatizare a celor 2,04 ha de pe str. Ciocârliei contra sumei de 30 de milioane de lei, peste doar o săptămână primarul a venit cu un alt proiect care prevedea scoaterea la licitaţie a aceluiaşi teren contra sumei de 3 milioane de lei. „Cei trei funcţionari nu aveau dreptul să admită noul proiect şi mai ales să îl propună spre votare consilierilor cel puţin din două motive: pentru că nu fusese anulat primul proiect adoptat de CMC şi pentru că cel de-al doilea proiect nu era însoţit de nota informativă prin care să fi fost justificată micşorarea preţului”, susţine Zumbreanu.

Consilierii nu pot fi judecaţi

Deşi decizia de scoatere la privatizare a terenului a fost adoptată prin votul consilierilor comunişti şi creştin-democraţi, ofiţerul CCCEC afirmă că aleşii locali nu pot fi traşi la răspundere. „În R. Moldova nu se practică tragerea la răspundere penală colectivă. În plus, nu există niciun document oficial în care să se indice care dintre consilieri şi cum a votat. De ce nu se ţine această evidenţă întrebaţi-i pe consilieri”, ne-a sugerat Zumbreanu, precizând că totuşi, conform art. 27 din Legea privind administraţia publică, „consilierii răspund solidar pentru activitatea consiliului local şi pentru deciziile acestuia pe care le-au votat”.

De vină e programul?

Cât priveşte modul misterios prin care timp de o săptămână preţul celor 2 ha a scăzut de zece ori, ofiţerul CCEC susţine că funcţionarii primăriei au avut o explicaţie şi pentru aceasta. „În cadrul primăriei se foloseşte un program special care, în funcţie de diferiţi parametri, stabileşte preţul terenului. Prima dată când s-a propus scoaterea la privatizare a terenului contra sumei de 30 de milioane, Vasile Ursu a calculat preţul după alte criterii, şi nu prin intermediul programului. A doua oară, consilierii care au pregătit proiectul de scoatere la licitaţie a aceluiaşi teren au aplicat softul”, afirmă Zumbreanu. Aceeaşi sursă ne-a comunicat că, în viitorul apropiat, CCCEC urmează să solicite o expertiză independentă în urma căreia se va stabili cât de real era preţul de 3 milioane de lei pentru 2 ha într-o zonă prestigioasă a oraşului.

Nicio probă împotriva lui Voronin

Până una, alta, Primăria capitalei a înaintat la sfârşitul săptămânii trecute o acţiune civilă împotriva celor trei foşti funcţionari prin care le cere să restituie prejudiciul cauzat statului în urma privatizării celor 2 ha (aproximativ 25 de milioane de lei – n.r.). De la firma „Moldconstruct Market”, care a privatizat terenul, autorităţile locale nu pot cere nimic. Nu există temei nici pentru anularea contractului de privatizare, pentru că în aceste circumstanţe compania este considerată cumpărător de bună credinţă. „Nu există nicio probă, nicio declaraţie că Vladimir Voronin sau altcineva ar fi făcut presiuni asupra responsabililor de la primărie. Fostul preşedinte a fost audiat în calitate de martor în acest dosar pentru că, potrivit stenogramei, atunci când a venit cu proiectul în faţa Consiliului, fostul primar Vasile Ursu i-a informat pe aleşii locali că a discutat despre scoaterea la vânzare a terenului cu Voronin”, ne explică Zumbreanu.

Încă un dosar?

Totuşi, afirmă ofiţerul CCCEC, nu este exclus ca în viitorul apropiat să mai fie intentat un dosar în legătură cu cele 2 ha de pe str. Ciocârlia în cadrul căruia să fie verificată modalitatea prin care compania „Moldconstruct Market”, care a câştigat licitaţia prin concurs pentru acest teren, propunând un proiect de construcţie a unui complex locativ, a reuşit ulterior să îl modifice construind mai multe vile.

„Dosarul Ciocârlia” a fost intentat la 24 mai 2010, după ce primarul capitalei Dorin Chirtoacă a sesizat CCCEC despre faptul că mai multe hectare de teren de pe str. Ciocârlia ar fi fost vândute, în urma unei licitaţii din 2006, la un preţ de zece ori mai mic decât cel de piaţă.

Mariana RAŢĂ

The following two tabs change content below.