Cartierul comunismului

SCANDAL // Moşia din centrul capitalei a familiei Voronin „se vede din cosmos”

Amplasată pe o suprafaţă de peste patru hectare în una dintre cele mai scumpe zone ale Chişinăului, moşia familiei Voronin impresionează nu doar prin suprafaţă, dar şi prin luxul clădirilor construite pe acest teritoriu. Cea mai impunătoare este construcţia încă nefinisată amplasată pe o suprafaţă de un hectar. În acest palat urmează să-şi ducă traiul fie omului de afaceri Oleg Voronin, fie tatăl acestuia, ex-preşedintele Vladimir Voronin. Şi pentru că ban la ban trage, terenurile l-au costat pe fiul fostului şef al statului de zeci de ori mai ieftin decât ar fi trebuit.

Mahalaua Voronin

Conform unui proiect depus la primăria capitalei în 2006, atunci când firma în care Oleg Voronin este angajat în calitate de economist („Moldconstruct Market” – n.r.) a câştigat licitaţia pentru cea mai mare parte din terenul pe care îl posedă acum pe str. Ciocârliei, 2,02 ha, pe acest pământ se anunţa că vor fi construite 20 de case, un magazin, o biserică şi un spaţiu de joacă amenajat pentru copii. Au trecut patru ani de atunci, iar pe acel teritoriu au răsărit doar două blocuri locative şi şase case.

Potrivit primarului capitalei, acestea aparţin familiei şi apropiaţilor familiei Voronin. Una dintre care este a fiicei fostului preşedinte – Valentina Rusu, alta a nepotului lui Vladimir Voronin – Alexei. Într-o altă casă îşi duce traiul omul de afaceri Oleg Voronin. Despre două se spune că ar aparţine partenerilor de business ai lui Oleg, iar în cea mai mare casă, care se întinde pe o suprafaţă de aproape un hectar şi încă nu a fost finisată, cel mai probabil se va refugia liderul comuniştilor, Vladimir Voronin.

Latifundiar în şapte ani

Să revenim însă la modul în care au fost obţinute aceste terenuri şi la preţul care s-a plătit pentru ele. Primul lot din acea zonă, cu o suprafaţă de 0,66 ha, Oleg Voronin (prin intermediul unei firme în spatele căreia se află el – n.r.) l-a obţinut încă în 1999, cu titlu gratuit (!). Un an mai târziu, în martie 2000, primăria mun. Chişinău, prin decizia nr. 6/28-3, a repartizat firmei „Metal-Market” (unul din fondatori – Oleg Voronin – n.r.) încă un teren de 0,9 ha pe str. Ciocârliei „pentru proiectarea şi construirea unui complex locativ” pentru angajaţii companiei. Acest teren i-a fost dat în arendă firmei la un preţ de 33 de mii de lei pe an.

Doi ani mai târziu, primaria capitalei i-a mai vândut aceleiaşi firme încă două loturi de circa cinci ari pentru definitivarea proiectării şi construcţiei unei case de locuit particulare din str. Ciocârliei. Iar în anul 2004, autorităţile locale mai atribuie încă 34 de ari, aceloraşi persoane. Mai târziu, în 2006, în urma unui concurs funciar la care participă doar trei concurenţi, firma „Moldconstruct Market” SRL mai cumpără în aceeaşi zonă un lot de 2,04 hectare, contra sumei de 4,5 milioane lei, un preţ de cel puţin 10 ori mai mic decât cel real.

Reduceri de milioane

Aşadar, în perioada 1999-2006, fiul lui Vladimir Voronin a reuşit să se facă gospodar, cu o moşie de peste patru hectare în una dintre cele mai frumoase zone ale capitalei, în apropierea parcului din Valea Morilor. Cele mai multe laude însă Oleg Voronin le merită pentru „talentul” său de a negocia preţul acestor terenuri, reuşind să le cumpere la preţuri de câteva ori mai mici decât cele de piaţă, lucru recunoscut şi de către Centrul de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei care investighează acum circumstanţele în care a avut loc ultima tranzacţie în urma căreia Voronin jr. s-a ales cu 2,04 ha. Potrivit primarului capitalei, în urma acestor contracte încheiate cu firmele lui Oleg Voronin, bugetul municipal a fost prejudiciat cu aproape o sută de milioane de lei (!).

Menţionăm în context că contractele care l-au făcut latifundiar pe fiul lui Vladimir Voronin au fost semnate pe timpul în care primari ai capitalei erau Serafim Urechean şi Vasile Ursu.

Poliţia nu vrea să-l sancţioneze pe Oleg

Până însă se va clarifica situaţia în privinţa condiţiilor în care au fost procurate terenurile din mahalaua Voronin, autorităţile locale promit să înlăture bariera care restricţionează accesul transportului în acel cartier. După ce JURNAL a semnalat în repetate rânduri despre încălcările prin care la intrarea în acel cartier VIP au fost instalate semafoare şi o barieră, direcţiile arhitectură şi transport din cadrul primăriei au recunoscut că bariera a fost instalată neautorizat şi au cerut poliţiei rutiere să o scoată şi să-i sancţioneze pe proprietari.

Potrivit Codului Contravenţional, crearea obstacolelor circulaţiei rutiere se pedepseşte cu o amendă de 200-300 de lei. Şeful poliţiei municipale, Silviu Muşuc, afirmă însă că nu poliţia, ci pretorii de sector trebuie să se ocupe de barierele amplasate ilegal. Comisarul afirmă că poliţia poate doar să sesizeze încălcarea şi că nu poate să elimine barierele care au fost amplasate ilegal, deoarece este nevoie să fie anunţaţi proprietarii.

Mariana RAŢĂ