Cărţi de peste Prut pentru bibliotecile rurale din RM

centralCentrul Român de Politici Europene din Bucureşti, în colaborare cu filiala sa din Republica Moldova, a iniţiat campania „Cărţi peste Prut”

JURNAL a publicat în octombrie, anul trecut, povestea lui Alexandru Rusu, tânărul bibliotecar din satul Izbiște, raionul Criuleni, care a reuşit în câţiva ani să transforme biblioteca publică dintr-o instituţie neatractivă într-un centru dotat cu tehnologii moderne pentru tineri. Fondul de carte al bibliotecii însă rămâne în continuare auster. După apariţia articolului, Centrul Român de Politici Europene din Bucureşti, în colaborare cu filiala sa din Republica Moldova, a iniţiat campania „Cărţi peste Prut”.

„Ne-a impresionat ambiția și motivația bibliotecarului de a transforma o bibliotecă sătească într-un loc atractiv pentru copii și tineri. În același timp, ne-a sensibilizat profund informația conform căreia biblioteca din Izbiște dispune de 9000 de cărți dintre care doar 2000 sunt în grafie latină, restul fiind în chirilică. La auzul acestei informații, Centrul Român de Politici Europene (CRPE), în colaborare cu filiala sa în Republica Moldova (CRPE – R. Moldova), a inițiat campania „Cărți peste Prut” cu scopul de a consolida fondul de carte românească în biblioteca din Izbiște.

Cărţi pentru copiii din Izbişte

Primul pas în acest sens a fost postarea unui simplu mesaj pe Facebook prin care am făcut cunoscută povestea bibliotecarului din Izbişte. Am fost plăcut surprinși să vedem că postarea se bucură de receptivitate, sprijin și deschidere din partea românilor față de situația bibliotecilor rurale din R. Moldova”, a declarat pentru JURNAL Ludmila Gămurari, expert în politici externe din cadrul CRPE.

Timp de două luni, instituţia a reușit să colecteze la sediul din București 1153 de cărți de la diferiţi donatori. Mihnea Vasilache, un cetăţean român stabilit în Marea Britanie, a procurat şi a donat 130 de cărţi din colecţia „Adevărul” pentru copiii din Izbişte. Editura „Univers” a predat cu titlul de donaţie 123 de cărţi din colecţia „Literatură Universală”. Centrul „Spațiul Public European” a donat materiale promoţionale cu tematica UE. Centrul Iudaic de Editura şi Publicistică a donat 150 de cărți, un laptop și o cameră video.

Ajutaţi de Ambasada României la Chişinău

„Având un număr mare de cărți colectate, ne-a fost practic imposibil să le transportăm prin vamă pe toate odată în R. Moldova. Astfel, CRPE a solicitat ajutorul Ambasadei României la Chișinău. Și de această dată ne-am bucurat de susținerea ambasadei, cu ajutorul căreia, am reușit să transportăm toate cărțile în R. Moldova. Mai mult, ambasadorul Marius Lazurca ne-a sugerat să continuăm campania „Cărți peste Prut” pentru alte biblioteci rurale din R. Moldova care, de asemenea, au nevoie de sporirea fondului de carte românească”, a mai spus Ludmila Gămurari.

Susţinătorii campaniei Campania „Cărți peste Prut” a fost sprijinită de Ambasada României la Chișinău, Mihnea Vasilache, Mugurel Rădulescu, Cristian Pană, Matei Martin, Constantin Meceanu, Radu Mircea, Lucian Stuparu, Radu Botezatu, Radu- Alexandru Răuță, Răzvan Bănică, Marius Chivu, Camelia Dumitru, Anca Deleanu, Centrul „Spațiul Public European”, Editura „Univers”, Centrul Iudaic de Editură şi Publicistică ş.a.

Susţinătorii campaniei
Campania „Cărți peste Prut” a fost sprijinită de Ambasada României la Chișinău, Mihnea Vasilache, Mugurel Rădulescu, Cristian Pană, Matei Martin, Constantin Meceanu, Radu Mircea, Lucian Stuparu, Radu Botezatu, Radu- Alexandru Răuță, Răzvan Bănică, Marius Chivu, Camelia Dumitru, Anca Deleanu, Centrul „Spațiul Public European”, Editura „Univers”, Centrul Iudaic de Editură şi Publicistică ş.a.

Fonduri de carte sărace

Echipa Centrului Român pentru Politici Externe s-a deplasat recent cu o parte din cărţile donate la biblioteca din Izbiște. „Am constatat că, din păcate, fondul de carte din această instituţie este unul învechit și sărăcăcios. Pe timp de iarnă, încăperea bibliotecii nu se încălzeşte şi, totodată, necesită o reparație generală. Cu toate acestea, biblioteca este o sală veselă, plină de copii bucuroși și încântați că, de azi încolo, vor avea cărți noi și interesante. Ne-a venit ideea să ajutăm mai mult această bibliotecă mică și săracă, dar frumoasă prin definiția ei. Astfel, i-am sugerat lui Alexandru să-i oferim asistență pentru a scrie un proiect în vederea accesării unui fond românesc cu ajutorul căreia ar putea să renoveze biblioteca. Sperăm să fie aprobat acest proiect încât instituţia să devină un adevărat centru de educație și informare pentru copiii, tinerii și adulții din Izbiște”, a mai spus reprezentanta CRPE.

Mostre ale rusificării Basarabiei, drept cadou

La rândul său, Alexandru Rusu s-a arătat încântat de gestul oaspeţilor de la Bucureşti. „Este o donaţie foarte valoroasă pentru noi. Miercuri, aşteptăm să ne treacă pragul o delegaţie a Ambasadei României la Chişinău, în frunte cu ambasadorul, Marius Lazurca. Urmează să primim restul cărţilor din donaţie. Suntem foarte emoţionaţi de această acţiune la care au contribuit instituţii, oameni de cultură din România şi de peste hotare. Vreau să-i mulţumesc lui Cristian Ghinea, directorul CRPE, Ludmilei Gămurari şi Oanei Ganea, care au iniţiat această acţiune şi care s-au deplasat în localitatea noastră, precum şi ziarului JURNAL de Chişinău, care a scris despre problemele noastre”, a spus Alexandru.

La despărţire, oaspeţii români au primit în dar de la biblioteca din Izbişte câteva cărţi în limba română în grafia chirilică.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu