Cartea „Revoluţia Twitter”, asemănătoare cu un thriller

RAFT // În volumul „Revoluţia Twitter” vedem cronica evenimentelor din aprilie 2009

„Revoluţia Twitter” nu e doar o carte captivantă despre 7 aprilie 2009, ci şi una scrisă şi construită impecabil, cu texte, documente şi imagini elocvente, o ediţie necesară pentru oricine se interesează de realităţile social-politice şi culturale din Republica Moldova.

Editurile „Arc” şi „Ştiinţa” şi-au unit eforturile pentru a scoate volumul în condiţii grafice excelente, iar materialul informativ şi analitic se distinge prin complexitate şi veridicitate. De fapt, în „Revoluţa Twitter” vedem cronica evenimentelor din aprilie 2009, cu scene şocante, detalii spectaculoase, ce amintesc de un thriller din care lipseşte totuşi ficţiunea, realitatea fiind mai dură decât vreun produs al imaginaţiei.

Prima parte a volumului, intitulată „7 aprilie: revolta”, este scrisă integral de Nicolae Negru, iar în partea a doua, „7 aprilie: fapte şi opinii”, găsim comentarii, articole, eseuri semnate de Wim van Meurs, Florent Parmentier, Petru Negură, Răzvan Dumitru, Petru Bogatu şi Dan Dungaciu. Cartea conţine de asemenea fragmente din articole preluate din cele mai importante ziare locale şi europene, care au reflectat principalele  etape ale protestelor din aprilie 2009.

Scânteia revoluţiei s-a aprins pe internet

În prefaţa acestui volum de sinteză, scriitorul Adrian Ciubotaru, coordonator al ediţiei, ne arată cum a apărut termenul „revoluţia twitter”: „Revolta de la Chişinău ajunge pe prima pagină a celor mai importante publicaţii mondiale şi devine evenimentul numărul unu al tuturor agenţiilor de ştiri din Europa, dar şi din lume. Graţie analistului Evgheni Morozov, se naşte calificativul „Twitter Revolution”, care va fi utilizat ulterior de jurnalişti şi de cercetători pentru a descrie protestele antiguvernamentale din Iran, declanşate prin intermediul reţelelor de socializare”.

Nicolae Negru ne propune o cronică exhaustivă a evenimentelor, urmărind pas cu pas derularea acestora, prezentând într-un limbaj dinamic, concentrat, pe alocuri în registru politologic, un amplu tablou al acţiunilor protestatarilor şi ale autorităţilor care au încercat să deturneze revolta sinceră, autentică a tinerilor. Pornind de la împrejurările care au precedat şi au determinat declanşarea revoltei, Nicolae Negru descrie cu lux de amănunte ziua de 7 aprilie 2009, după care analizează meticulos acţiunile opoziţiei, tăcerea autorităţilor, accesul limitat la informaţie din perioada protestelor, afirmaţiile speculative ale puterii despre aşa-zisa conspiraţie „româno-sârbo-americană”, cel mai tulburător fiind capitolul „Răzbunarea poliţiei”, în care citim mărturii ale tinerilor vânaţi în centrul capitalei şi torturaţi în comisariatele de poliţie.

Nicolae Negru: „Tinerii au ieşit în stradă din disperare”

Scriitorul şi publicistul Nicolae Negru pune o serie de întrebări incomode, legate de aspectele neelucidate, obscure, ale lui 7 aprilie, deosebit de dramatic fiind capitolul „Cine a incendiat Reichstagul moldovenesc?”. Partea întâi a cărţii se încheie cu reflecţiile lui Nicolae Negru despre importanţa istorică a revoluţiei din 7 aprilie: „Tinerii au ieşit în stradă din disperare, oripilaţi de ideea că vor trebui să suporte regimul comunist încă patru ani, dezamăgiţi şi revoltaţi de obedienţa şi nesimţirea celor maturi. Ca un fulger din senin, demersul lor a luat prin surprindere nu numai guvernarea comunistă, paralizată de frică, dar şi opoziţia (…) Înfrângerea comuniştilor în alegerile din 29 iulie 2009, formarea Alianţei pentru Integrare Europeană, de asemenea, trebuie privite în contextul evenimentelor din aprilie, care au repus Republica Moldova pe un făgaş normal al istoriei”.

În partea a doua a volumului sunt incluse textele „Proteste în istoria Moldovei” de Wim van Meurs; „Framingul” în politică: o privire în perspectivă asupra „evenimentelor din aprilie” din Moldova de Florent Parmentier; „7 aprilie: avatarurile unei revoluţii cu chaturi şi pietre” de Petru Negură; „Viitorul modelat de tinerii din zilele noastre: noua sferă publică a tineretului din Moldova” de Răzvan Dumitru; „7 aprilie – mai oranj decât revoluţia Oranj” de Dan Dungaciu şi un studiu al lui Petru Bogatu, „Secretul Preşedintelui”, din care extragem un episod: „La o analiză atentă, informaţiile difuzate de mass-media, dar şi multe mărturii, deocamdată sub forma unor confesiuni private, par să ateste o conspiraţie de proporţii a fostei guvernări comuniste. Acesta este secretul lui Vladimir Voronin, care ascunde o urzeală a fostei guvernări PCRM împotriva României şi a democraţiei moldoveneşti, menită să readucă ţara pe orbita Moscovei, să demoleze sistemul constituţional şi să legitimeze dictatura comunistă ce se prefigura la orizont”.

Versiunea engleză a fost lansată la Frankfurt

Apărută în limba română şi lansată pe 7 aprilie curent, cartea „Revoluţia Twitter” a fost publicată iniţial în engleză pentru a ajunge la un public cât mai larg din spaţiul occidental. Lansarea versiunii engleze a avut loc la Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt, în toamna anului 2010, cartea bucurându-se de cronici elogioase.

Volumul în limba română şi-a început cu succes călătoria spre cititori, fotografiile lui Mircea Bobână, Iurie Foca, Constantin Grigoriţă, Ion Grosu, Andrei Mardari, Ion Mardarovici, Tudor Pâslaru, Nicolae Răileanu şi Serge Zănoagă ajutându-ne să recapitulăm partea vizibilă a revoluţiei, suprapusă peste faţa ei invizibilă.

Irina Nechit

 

The following two tabs change content below.