Cartea ca o masă bine servită

Mircea V. Ciobanu

 O carte bună e ca o masă bine servită. De la decor la ordonarea meniului, de la aranjarea tacâmurilor la gruparea recipientelor cu condimente, de la alegerea ingredientelor la prepararea bucatelor, de la servirea specialităţii casei la potrivirea băuturilor – totul contează. Deloc întâmplător, primii caligrafi şi primii tipografi se îngrijeau atât de mult de felul cum este servit textul cronicii, textul biblic sau cel al Zodiacului.

În spatele unui produs de calitate stă o bucătărie profesionistă. Un atu e calitatea productelor, a textului, dar contează şi modul de preparare a acestora în bucătăria profesionistă: redactarea, corecturile, construirea cărţii, paginarea, designul, hârtia, tiparul.

Masa fiind servită, începi să savurezi. Mai întâi: decorul, anturajul, intrările. Coperta. Funcţională şi promoţională totodată, nimic strident, totul bine echilibrat, inteligent şi cu gust. Artă şi funcţionalitate, concomitent. Avantitlul: o (anti)cameră cu pereţi bine albiţi, cu (doar) titlul sau doar numele autorului. Deschiderea următoare e un hol încăpător. Pe stânga – contratitlul. Sigla colecţiei. Multă albeaţă şi aici. Pe dreapta – foaia de titlu. Date de paşaport. Autorul. Titlul. Îngrijitori de ediţie. Traducători. Sigla editurii, blazonul, însemnul de garanţie. Proporţiile, corpul de literă, garnitura – totul contează pentru a avea încrederea că vei fi servit cum se cuvine.

Pagina următoare e pentru bibliofilii care se documentează minuţios: caseta tehnică, numele redactorilor, designerilor, paginatorilor; descrierea CIP (buletinul de identitate al cărţii). Imediat, pe dreapta (textele care se respectă încep pe pagini impare), harta mâncărurilor şi băuturilor: Cuprinsul. E comod când totul este structurat, cu regionarea textelor-bucatelor. Dimpotrivă, abuzul de stiluri, culori, supraetajări transformă harta într-o enigmă fără relevanţă.

Plasarea textelor introductive e cu suficient spaţiu alb (nu înghesuind, nu umplând farfuria până la refuz: aţi văzut cum se servesc, azi, gustările, entrée-urile: o farfurie mare şi o porţie mică, uşor digerabilă, în ea); pagina de gardă anunţă intrarea în meniul principal, bucatele de bază. Există şi aici pauze de respiraţie între alineate, pentru a medita, pentru a servi băutura.

Cărţile sunt diferite, precum diferite sunt bucătăriile şi restaurantele. Chiar dacă – se pare – toţi folosesc aceleaşi produse, aceleaşi ingrediente, aceleaşi condimente. Arta adevărată nu se referă la substanţe şi la cantităţi, ci la proporţii. La doze şi nuanţe, la melanjul bine cântărit.

O carte bine făcută propune o lectură agreabilă, cu condimentele la îndemână: glosar, note, comentarii. Pentru digestia intelectuală contează totul: paginarea, interliniajul, corpul de literă şi caracterele alese, calitatea imprimării. Dar şi digestive, cum sunt prefeţele-postfeţele sau exegezele, notele, cu o hartă aparte, intercalate sau servite separat, la alegere.

Alegerea adecvată a corpului de literă şi a garniturii (ce termen culinar!); formatul cărţii, oglinda textului, coloncifra, colontitlul,  calitatea hârtiei – toate contează, totul contribuie la digestia intelectuală. Există, pentru aceeaşi plăcere a consumului, nu numai ingrediente potrivite (tabele, grafice, diagrame, hărţi), ci şi condimente, ca iconografia cărţii. Dacă sunt potrivite şi de calitate bună, imaginile fac deliciul cărţii. Dar cele excesiv de siropoase sau abuziv de picante pot să creeze grave probleme digestiei. Or, condimentele nu trebuie să fie plăcere în sine; nici chiar desertul nu trebuie să fie prea dulce şi, mai ales, nu trebuie să substituie mâncarea de bază.

Cartea de consum zilnic poate avea o ţinută modestă. Ea poate să înceapă, direct, cu foaia de titlu, iar cuprinsul-meniul să fie plasat, într-o mai veche tradiţie, la sfârşit. Contează însă cum sunt servite bucatele, contează calitatea: hârtia, paginarea, imprimarea, cusutul paginilor. Dacă le-ai remarcat, înseamnă că ai gust!

Bucate dintre cele alese, pentru gurmanzii intelectuali, carte de bună calitate, de la cele mai prestigioase bucătării-edituri din Bucureşti, Iaşi, Chişinău te aşteaptă, cu prilejul Zilei Limbii Române, la Moldexpo, la o nouă ediţie a Târgului Bookfest-Chişinău.

Să ai poftă!

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)