Carsten Wilms: „Mi-aş dori ca oamenii din Republica Moldova să recapete încrederea în viitorul ţării lor”

Interviu cu Carsten Wilms, şeful adjunct al Ambasadei Germane la Chişinău

Şeful adjunct al Ambasadei Germane la Chişinău, Carsten Wilms, a acordat timp de doi ani de zile, cât s-a aflat în Republica Moldova, suport informaţional şi logistic în desfăşurarea unor ample acţiuni educaţionale şi culturale. Oficialul consideră că a reuşit în timpul misiunii sale diplomatice să prezinte o imagine polivalentă a culturii germane şi să desfăşoare o amplă activitate culturală în toate zonele Republicii Moldova, inclusiv în partea stângă a Nistrului. În această lună, diplomatul german şi-a încheiat misiunea în RM, unde, împreună cu familia sa, a avut o perioadă frumoasă, stabilind relaţii de prietenie cu mai mulţi oameni ai locului.

– V-aţi aflat la noi într-o perioadă în care relaţiile dintre ţările noastre au atins o dezvoltare impresionantă – au fost realizate mai multe proiecte de business, umanitare, educaţionale. Credeţi că legăturile dintre Germania şi Republica Moldova vor urma un trend ascendent?

Germania rămâne şi în viitor un partener puternic în colaborarea cu Republica Moldova. Acest fapt a fost scos în evidenţă încă o dată prin vizita de anul trecut a Cancelarului Federal Angela Merkel la Chişinău. De asemenea, susţinem guvernul moldovean în sensul apropierii lui de mai departe de Uniunea Europeană. Sprijinul Germaniei în domeniul dezvoltării Republicii Moldova s-a diversificat. La modul concret aceasta înseamnă că Germania investeşte pentru oamenii din Republica Moldova în domenii ca asigurarea cu apă potabilă, sisteme de canalizare eficiente, şcoli şi grădiniţe, precum şi într-o agricultură modernă. Un rol important pentru creşterea economică şi crearea unor noi locuri de muncă îl joacă investitorii germani. M-a impresionat întreprinderea modernă Dräxlmaier la Bălţi sau know-how-ul german al firmei Introscop-Leoni. Şi Südzucker va da în acest an în exploatare în nordul ţării o instalaţie modernă şi prietenoasă pentru mediul înconjurător pentru producerea energiilor regenerabile.

Republica Moldova are nevoie de mai multe investiţii de acest gen. Investitorii solicită, pe bună dreptate, condiţii cadru clare, siguranţă juridică şi stabilitate, de aceea am salutat depăşirea crizei politice. Lupta împotriva corupţiei şi reformarea sistemului judiciar sunt premise importante pentru ca economia Republicii Moldova să crească. La acest capitol guvernul moldovean trebuie să realizeze mai mult.

– În opinia Dvs., care sunt principalele probleme în calea democratizării societăţii moldoveneşti, în sensul armonizării cu standardele Uniunii Europene?

Trebuie să-i informăm mai bine pe oameni despre avantajele concrete oferite de Uniunea Europeană într-o eră a globalizării. Doar o Republică Moldova puternică, cu parteneri puternici, se va putea afirma economic în secolul 21. Creşterea economică va apărea numai atunci când principiile statului de drept şi ale societăţii deschise şi tolerante vor fi ancorate ferm în realităţile de aici. Republica Moldova are nevoie în acest sens de un curs clar. Apropierea de Uniunea Europeană nu exclude, printre altele, bunele relaţii cu vecinii estici ai Republicii Moldova, în special cu Rusia şi Ucraina, ba dimpotrivă. Mi-aş dori ca oamenii din Republica Moldova să aibă din nou o încredere mai mare în viitorul ţării lor. Un slogan american spune: „Yes, we can! – Da, putem reuşi!”. Societatea moldoveană are nevoie anume de un astfel de optimism.

– Aţi acordat suport informaţional şi logistic în desfăşurarea unor ample acţiuni educaţionale şi culturale, şi ne amintim doar de cele mai recente – concertul de muzică de orgă de la Râbniţa, expoziţiile personale ale artiştilor Gabriele Lockstaedt, „Între durere şi speranţă” (pictură), Ziua muzicii germane prin organizarea tradiţionalului concert de vară al Ambasadei Germane la „Teatrul Verde” etc. Seria de activităţi culturale va continua?

Da, bineînţeles. În cadrul activităţii mele, au fost importante două lucruri: pe de o parte, să prezentăm o imagine polivalentă a culturii germane în Republica Moldova. Aici îşi spune cuvântul şi dragostea personală faţă de cultura patriei mele. Pe de altă parte, să acoperim cu activitate culturală germană un teritoriu cât mai larg al Republicii Moldova, inclusiv partea stângă a Nistrului. Acest fapt ne-a reuşit. De exemplu, Festivalul Filmului Mut al Ambasadei Germane 2013 a avut loc concomitent la Chişinău şi Tiraspol. Am avut de mai multe ori posibilitatea de a prezenta manifestările noastre culturale la Bălţi, Comrat şi în alte localităţi. L-aţi menţionat deja pe minunatul organist german, Matthias Eisenberg, care în 2013 a evoluat la Chişinău şi la biserica catolică din oraşul Râbniţa. M-a mişcat faptul că această muzică măreaţă de Bach a unit în biserica arhiplină din Râbniţa diferiţi oameni: catolici, ortodocşi, atei – ruşi, ucraineni, moldoveni, germani.

În lunile următoare, Ambasada Germană va marca evenimente dedicate germanilor basarabeni. După cum ştiţi, ţarul rus a chemat acum două sute de ani colonişti germani în ţară. Până la strămutare, înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, ei au contribuit pozitiv la dezvoltarea ţării. În aprilie 2014, dorim să inaugurăm la Chişinău o expoziţie mare privind această parte comună a istoriei moldo-germane. În cadrul acestei manifestări ţinem să-l comemorăm şi pe primarul de origine germană al oraşului Chişinău, Carol Schmidt, care, la sfârşitul sec. 19, a adus un aport foarte mare la modernizarea şi progresul capitalei. Germanii au o istorie lungă şi pozitivă în ţara dumneavoastră.

– Limba germană ocupă primul loc în Europa printre limbile vorbite în afara ţării de origine. Am observat că, prin intermediul Ambasadei Germaniei de la Chişinău, statul german susţine răspândirea şi promovarea limbii germane şi în Republica Moldova, oferind posibilităţi multiple tinerilor din RM să înveţe limba germană, să candideze pentru un stagiu în Germania. Vă rog să vă referiţi la câteva proiecte de acest fel.

În anii trecuţi, interesul faţă de limba germană în Republica Moldova a crescut foarte mult, de asemenea graţie activităţii pline de angajament a ambasadei. Aici îşi aduc contribuţia mediatorii culturali germani din ţară: Serviciul German pentru Schimburi Academice (DAAD) oferă în fiecare an burse pentru studenţi, pentru ca aceştia să realizeze o parte din studiile lor în Germania. Institutul Goethe a devenit în ultimii ani mai activ în Republica Moldova, pentru a pune la dispoziţie cursuri de limbă germană şi a aduce cultura germană în Republica Moldova. Sala de Lectură Germană din centrul oraşului Chişinău se bucură de o mare popularitate. După o lungă vacanţă avem din nou un învăţător german la Liceul „Mihail Kogălniceanu”. Oferim anual la trei tineri din Republica Moldova posibilitatea de a activa mai multe luni în cadrul Bundestagului german şi a cunoaşte parlamentarismul german. Există multe oferte. Merită să vizitaţi pagina web sau pagina Facebook a Ambasadei Germane.

– La încheierea misiunii Dvs. în Republica Moldova, cu ce impresii plecaţi de la noi?

Soţia mea şi cu mine facem o retrospectivă a perioadei frumoase şi variate petrecute în ţara dumneavoastră. Noi ne-am făcut mulţi prieteni printre moldoveni. Aceasta se datorează şi faptului că am învăţat repede limba dumneavoastră, pentru a putea comunica cu oamenii. Căldura sufletească şi ospitalitatea Dvs. vor rămâne în memoria noastră. Acum, suntem într-o oarecare măsură ambasadorii Moldovei în Germania: vom putea povesti prietenilor noştri germani multe despre ţara dumneavoastră. În bagajele noastre am pus şi un pic de vin bun moldovenesc.

Carsten Wilms a studiat dreptul la universitatea din Mannheim, oraş partener al Chişinăului. Din iulie 2011, este şef adjunct al Ambasadei Germane la Chişinău. Anterior, a activat în calitate de diplomat la Tallinn, Helsinki, Lisabona şi Ljubljana. Până la detaşarea sa în Republica Moldova a fost responsabil în cadrul Ministerului Federal al Afacerilor Externe de probleme legate de extinderea UE. După apariţia celui de-al doilea copil în familie, diplomatul va părăsi la sfârşitul lunii iulie Republica Moldova pentru a se afla un an în Germania în concediu de îngrijire a copilului. Apoi va prelua un post la Ministerul Federal al Afacerilor Externe la Berlin.

Interviu realizat de Victoria POPA

 

 

 

ZOOM!!!!

Carsten Wilms a studiat dreptul la universitatea din Mannheim, oraş partener al Chişinăului. Din iulie 2011 este şef adjunct al Ambasadei Germane la Chişinău. Anterior a activat în calitate de diplomat la Tallinn, Helsinki, Lisabona şi Ljubljana Până la detaşarea sa în Republica Moldova a fost responsabil în cadrul Ministerului Federal al Afacerilor Externe de întrebările legate de extinderea UE. După apariţia celui de-al doilea copil în familie, diplomatul va părăsi la sfârşitul lunii iulie Republica Moldova pentru a merge pentru un an în Germania în concediu de îngrijire a copilului. Apoi va prelua un post la Ministerul Federal al Afacerilor Externe la Berlin.

 

The following two tabs change content below.