Carnavalul oamenilor de cultură

Oamenii de cultură, invitaţi la Carnavalul JURNALULUI, şi-au ales unul din costumele propuse de noi şi au avut amabilitatea de a ne răspunde la două întrebări:

1.    Care a fost cea mai importantă realizare a Dvs. în anul 2010?

2.    Ce dorinţe aveţi pentru 2011, în plan profesional şi personal?

Vladimir Beşleagă, scriitor (Moş Crăciun):

„În 2010, am depus la editura Prut Internaţional o carte de dialoguri intitulată „Destine transnistrene” şi sper ca ea să apară în anul care vine. Pentru 2011 îmi doresc să fiu în formă pe tot parcursul anului, căci în iulie voi împlini 80 de ani.”

Marian Stârcea, compozitor (Rege):

„Pentru mine cel mai important în 2010 a fost concertul de la Filarmonica Naţională susţinut de Leontina Văduva, pe care am acompaniat-o la pian. Tot în acest an mi s-a acordat titlul de Artist al Poporului, iar în prag de Crăciun am compus colinde. Pentru anul viitor îmi doresc cel mai mult să ieşim din mocirla politică şi să ne îndreptăm spre o lume mai frumoasă.”

Valentina Tăzlăuanu, scriitoare (Regină):

„În acest an, trebuia să-mi apară volumul „Lumea după Hamlet” ce conţine eseuri despre dramaturgie şi teatru, editura „Cartea Moldovei” mi-a promis să-l publice la anul. De fapt, 2010 a fost un an groaznic pentru mine, poate cel mai negru din viaţa mea, dar am reuşit să ies din coşmar – se pare că am învins boala. Am planuri mari pentru 2011, am multe subiecte despre care aş vrea să scriu şi mai vreau să citesc multe cărţi bune.”

Arcadie Suceveanu, poet (Cavaler):

„Lumea ca o poveste” este titlul cărţii pe care am editat-o de curând, e foarte frumos ilustrată de o tânără pictoriţă, Olga Coronovschi. Tot în acest an am definitivat un volum de poezie în care am încercat să-mi schimb registrul, să-mi inventez un alt fel de a fi în poezie. Dorinţa cea mai mare pentru anul 2011 e să-mi recapăt liniştea, foarte grav perturbată de evenimentele prin care am trecut în ultimul timp la Uniunea Scriitorilor din R. Moldova.”

Mihaela Strâmbeanu, actriţă (Nefertiti):

„Cel mai important lucru pe care l-am făcut în 2010 a fost spectacolul „Casa-M” despre violenţa domestică. Îmi propun să creez singură un monospectacol despre femeile care şi-au pierdut copiii în război. Aş vrea să fac şi film. O dorinţă personală pentru 2011? Să mă mărit!”

Luminiţa Ţâcu, actriţă şi regizoare (Buburuză):

„Spectacolul „Casa-M” a fost cea mai semnificativă realizare a mea în 2010. Pentru anul următor vreau să mai fac un spectacol, în calitate de regizoare”.

Veaceslav Sambriş, actor şi regizor (Muşchetar):

„Mă bucur că în acest an am montat la Teatrul „Eugene Ionesco” spectacolul „Veghe” de Morris Panych. A fost foarte interesant să lucrez cu doar doi actori, într-un spaţiu nonconvenţional, la subsol, mizând pe o interacţiune vie cu publicul. Ca actor, aş vrea să am în 2011 o colaborare cu un regizor din România. Cât despre viaţa personală, în anul care vine aş vrea să-mi găsesc jumătatea.”

Tudor Zbârnea, artist plastic (Vrăjitor):

„Medalia de Aur a Salonului de Artă din Cannes, expoziţia personală „Inserţii arhetipale” de la Galeria „C. Brâncuşi” din Chişinău şi distincţia Artistul anului, oferită de Ministerul Culturii, sunt realizările mele din anul curent. Proiectul cel mai amplu pentru 2011 e Bienala Internaţională de Pictură din Chişinău, la care vor participa artişti plastici din 20 de ţări”.

Hose Pablo, alias Victor Neaga, poet (Spiderman):

„La finele acestui an mi s-a acordat Premiul Tineretului al Primăriei Municipiului Chişinău pentru cartea de poezie „Căpşune în inima mea”. În 2011, împreună cu colegii din grupul „Human Zone” vom pregăti un performance muzical-poetic şi, dacă o editură îmi va cere un manuscris, o să i-l prezint. Vă doresc cât mai multă poezie în Anul Iepurelui!”

Ina Surdu, actriţă (Cenuşăreasa):

„Am avut şansa de a juca în spectacole precum „Casa-M”, „Pescăruşul”, „Amorul dănţuie şi feste joacă”. Mi-am făcut şi debutul în film, fiind invitată în peliculele „Tenis cu moldoveni” şi „Se caută o mamă”, care vor fi lansate la primăvară. În 2011, îmi doresc roluri interesante în teatru şi în cinema, iar în plan personal, visez să găsesc persoana potrivită pentru mine.”

Ghenadie Gâlcă, actor (Iepure):

„Sper ca Anul Iepurelui să le aducă tuturor fericire şi împliniri. Eu în copilărie eram iepuraş la matineele de Crăciun. Dintre toate rolurile pe care le-am realizat în 2010, aş remarca monologul din spectacolul „Bash” de Neil LaBute şi un personaj haios din „Amorul dănţuie şi feste joacă”. În 2011, voi încerca să fac film şi radio. Tot la anul vreau să mă însor”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău